• Business

    Άδωνις Γεωργιάδης: Νέο ρεκόρ επενδύσεων το 2023- Συναντήσεις με διεθνείς εταιρείες στο Νταβός

    • Της απεσταλμένης μας στο Davos, Μαρίνας Πρωτονοταρίου


    Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα φέρνει η επίσκεψη του Άδωνη Γεωργιάδη στο Νταβός, όπου σήμερα πρόκειται να πραγματοποιήσει 10-15 συναντήσεις με επικεφαλής και αξιωματούχους ξένων εταιρειών που σχεδιάζουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Χθες πραγματοποίησε συνάντηση με την BAT η οποία σχεδιάζει και δεύτερη σημαντική επένδυση στην Ελλάδα ενώ το πρόγραμμα του υπουργού είναι γεμάτο σήμερα.

    Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο Greek House Davos, εκτιμά ότι το 2023 οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 7 δις. ευρώ που ήταν το 2022 και οι τομείς που θεωρεί ότι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, είναι η ενέργεια, η βιομηχανία, η τεχνολογία και ο τουρισμός.

    Συνολικά, όπως είπε,  η πορεία της οικονομίας είπε, θα είναι καλύτερη από το αναμενόμενο. Τόσο ο πληθωρισμός θα μειωθεί όσο και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος , όπως είπε θα ξεπεράσουν την πρόβλεψη του 1,5%.

    «Όταν ξεκινήσαμε την τετραετία η χώρα είχε τη χειρότερη επενδυτική φήμη. Η εικόνα της χώρας τόσο κακή που τότε κάποιος επικεφαλής fund μου είπε ότι είχε μπλοκάρει το πρόθεμα 0030 από το κινητό του για να μην τον ενοχλεί κανείς  από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

    «‘Όταν αναλάβαμε, η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν να γίνει η χώρα, η πιο φιλική στις επενδύσεις χώρα στην Ευρώπη. Ψηφίσαμε πάνω από 20 νόμους και μεταρρυθμίσεις που ψηφιοποίησαν το δημόσιο τομέα και βελτιώσαμε τους οικονομικούς δείκτες περισσότερο από κάθε άλλη χώρα ξεκινώντας από πολύ χαμηλά. Γίναμε ελκυστικοί για τις επενδύσεις  και αν ακόμη δεν γίναμε η πιο ελκυστική χώρα στην Ευρώπη, το αφήνουμε για την επόμενη τετραετία. Σεβόμαστε το χρόνο και τα χρήματα των άλλων και είμαστε εδώ να λύνουμε προβλήματα και έχουμε την καλή πρόθεση για να βρίσκουμε λύσεις. Πείσαμε την Pfizer να έρθει στην Θεσσαλονίκη, και από τότε αρκετές σημαντικές επενδύσεις ήρθαν Microsoft, Amazone, Teamviwer και θα ακολουθήσουν κι άλλες», σημείωσε.

    «Το 2022 σημειώσαμε ακόμη ένα ρεκόρ στις άμεσες επενδύσεις και ελπίζουμε το 2023 να σπάσουμε και αυτό το ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 7 δις. του 2022. Η πολίτική κατάσταση είναι κρίσιμος παράγοντας για τους επενδυτές και θα κερδίσουμε τις εκλογές για να μην υπάρχει αυτό το ερωτηματικό», τόνισε.

    Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ανέφερε ότι κάθε χρόνο τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. « Το 2020, το 2021 και το 2022 η πορεία της οικονομίας ξεπέρασε τις προβλέψεις. Η ύφεση ήταν 9% το 2020 ενώ προβλεπόταν 15%, το 2021 προβλεπόταν 4% ανάπτυξη και πετύχαμε 8% και για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε πως προήλθε και από εξαγωγές, τουρισμό και επενδύσεις όχι μόνο από την κατανάλωση. Τα 40 δις. εξαγωγών το 2021 αποτέλεσαν το 20% του ΑΕΠ και το 2022 όλες οι προβλέψεις  εκτιμούσαν  3,5% ανάπτυξη αλλά τώρα ξέρουμε ότι θα είναι πάνω από 6% κάτι σαν 6,2% διπλάσιο από τις προβλέψεις της Κομισιόν. Τα 50 δις. των εξαγωγών, πάνω από 23% του ΑΕΠ  δείχνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Και οι  άμεσες ξένες επενδύσεις από 5 δις. το 2021,  το 2022 ξεπέρασαν τα 7 δις.   και η μεγάλη πρόκληση για το 2023  είναι οι ακόμη υψηλότερες επιδόσεις. Ο πληθωρισμός δείχνει να μειώνεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά πάμε γρηγορότερα από άλλες χώρες. Από 12,1% το Σεπτέμβριο και 9% το Νοέμβριο, ο πληθωρισμός ήταν 7,2% το Δεκέμβριο δηλαδή κινείται με  υψηλό ρυθμό μείωσης.  Μετά τις εκλογές αφού πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα θα έχουμε επιτάχυνση της οικονομίας και ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Και ο τουρισμός πάει καλά με βάση τις προκρατήσεις για το 2023, παρά τους φόβους για μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Τα αρχικά σημάδια είναι πολύ καλά, στις εξαγωγές πάμε καλά, στις επενδύσεις είμαστε ανοδικά και ο τουρισμός πάει καλά. Κίνδυνοι βέβαια υπάρχουν όπως μια  επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

    Σχετικά με τις επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία σημείωσε ότι σήμερα έχουμε φτάσει σε επενδύσεις για 12 data centers και σε μερικά χρόνια θα φτάσουμε το μέγεθος της Μασσαλίας και θα γίνουμε μεγάλο χαμπ για data centers».

    Διαβάστε επίσης

    Ο χρησμός του Κυριάκου για την ημερομηνία των εκλογών, τα τετ α τετ στο Νταβός, η επανεμφάνιση του Αρτέμη Αρτεμίου και η πόλωση στο δρόμο προς τις κάλπες



    ΣΧΟΛΙΑ