• Οικονομία

    ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες που έχασαν την πάγια ρύθμιση της εφορίας

    • NewsRoom
    ΑΑΔΕ: Συμψηφισμοί αποζημιώσεων ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες ακινήτων

    Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)


    Την ευκαιρία να υπαχθούν για δεύτερη φορά στην πάγια ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 12 μηνιαίες δόσεις ή ακόμη και μέχρι 24 δόσεις δίνει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες φορολογούμενους. Πρόκειται για οφειλέτες, οι οποίοι ενώ είχαν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση, σταμάτησαν στην πορεία να πληρώνουν τις δόσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ρύθμιση.

    Με έγγραφό της η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι εάν ένας οφειλέτης χάσει την πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 μπορεί στη συνέχεια να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην πάγια ρύθμιση του ν. 4174/2013 (του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Μπορεί επίσης να ισχύσει και το αντίθετο. Δηλαδή εάν ένας οφειλέτης χάσει την πάγια ρύθμιση του ν. 4174/2013 (του Κ.Φ.Δ.) έχει το δικαίωμα να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013.

    Δηλαδή, εάν ένας φορολογούμενος εντάξει ένας χρέος του προς το Δημόσιο (ληξιπρόθεσμο ή μη) στη μία πάγια ρύθμιση από τις δύο που ισχύουν και αποκτήσει το δικαίωμα εξόφλησης του χρέους αυτού σε 12 μηνιαίες δόσεις, αλλά στην πορεία βγει εκτός ρύθμισης, μπορεί να εντάξει το υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην άλλη πάγια ρύθμιση ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

    Η πάγια ρύθμιση χάνεται εφόσον ο οφειλέτης:

    – Δεν καταβάλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες περισσότερες από μία δόσεις.

    – Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για περισσότερο από ένα μήνα.

    – Δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του στη φορολογία εισοδήματος και στη φορολογία Φ.Π.Α. κατά την περίοδο του υπαγωγής του στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Στην περίπτωση αυτή, η υπαγωγή του ίδιου χρέους για δεύτερη φορά σε πάγια ρύθμιση, μπορεί να γίνει αφού προηγουμένως τακτοποιηθούν οι ανεκπλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις (με υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων κ.λπ.)

    – Δεν πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν εντάξει σε ρύθμιση τυχόν νέα οφειλή που θα προκύψει. Στην περίπτωση αυτή, η υπαγωγή του ίδιου χρέους για δεύτερη φορά σε πάγια ρύθμιση, μπορεί να γίνει αφού προηγουμένως τακτοποιηθεί η αποπληρωμή της νέας οφειλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαγραφή χρεών με 4 βήματα για χιλιάδες ασφαλισμένους – Ποιους αφορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάσα για μισθωτούς και συνταξιούχους: Πώς θα εξοφλήσουν χρέη σε Εφορία και Ταμεία σε έως 120 δόσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρύθμιση χρεών στην εφορία: 9+1 συμβουλές της τελευταίας στιγμής



    ΣΧΟΛΙΑ