• Business

    Αντώνης Σταύρου (Καστελόριζο): Με 1.000 ευρώ δεν βρίσκουμε ούτε λαντζιέρη

    Αντώνης Σταύρου, Επικεφαλής ομίλου Καστελόριζο


    Στο κέντρο της Αθήνας που ενισχύεται από την άνοδο του τουρισμού επενδύει ο όμιλος Καστελόριζο του Αντώνη Σταύρου, με πιο πρόσφατο εγχείρημα το Mezze Athens στην οδό Μητροπόλεως.

    Το νέο κατάστημα απασχολεί περί τους 25 εργαζόμενους με μέσο μηνιαίο μισθό τα 1.000 ευρώ, όμως η δυσκολία στην εύρεση προσωπικού παραμένει. Αυτός είναι και ο λόγος που η επέκταση της εταιρείας εστίασης στη νησιωτική Ελλάδα είναι ένα στοίχημα που δύσκολα θα επιτευχθεί, κατά τον κ. Σταύρου, που απασχολεί μέσω του ομίλου Καστελόριζο περίπου 500 εργαζομένους.

    «Το μεγάλο πρόβλημα, αυτό που μας πονάει, είναι το προσωπικό. Ούτε λαντζιέρηδες δε βρίσκουμε με μισθό μικρότερο από 900 ευρώ. Δε βρίσκουμε μάγειρες, σερβιτόρους. Οι περισσότεροι φεύγουν στην Ευρώπη, αν και η μαύρη εργασία έχει σταματήσει. Πολλοί νέοι έχουν φύγει από την Ελλάδα, αλλά έχουν αλλάξει και επάγγελμα, δεν ακολουθούν το επάγγελμα του σερβιτόρου, επειδή θέλουν να έχουν το Σαββατοκύριακο ελεύθερο. Η λύση είναι πολιτική», καταλήγει, εννοώντας ότι μεταναστευτικές ροές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο της εστίασης.

    Το συγκεκριμένο κατάστημα στη Μητροπόλεως είναι το δεύτερο με την επωνυμία Mezze έπειτα από αυτό της Γλυφάδας που κλείνει μία δεκαετία λειτουργίας, αλλά και το δεύτερο του ομίλου στην Αθήνα (λειτουργεί ήδη το Omnivore στην πλατεία Αγίας Ειρήνης). Επένδυση που πληρώνει ακριβά ο όμιλος καταβάλλοντας ενοίκιο σχεδόν 9.500 ευρώ για κατάστημα 300 τ.μ.. Το Mezze Athens μπορεί να εξυπηρετήσει έως 120 άτομα, λειτουργεί από τις 8 το πρωί, προσφέροντας και πρωινό, ενώ στο κάδρο είναι η σύναψη συμφωνιών με γειτονικά ξενοδοχεία, που δεν έχουν την παροχή πρωινού στις υπηρεσίες τους.

    Το Ελληνικό & οι ιχθυοκαλλιέργειες

    Σημειωτέον ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για απόβαση στο Ελληνικό, όπου θα αναπτυχθούν χώροι εστίασης στο commercial hub της ανάπλασης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στο παράκτιο μέτωπο. Ο όμιλος Καστελόριζο κλείνει από το 2022 τις πληγές της πανδημίας, έχοντας πετύχει τζίρο 15,2 εκατομμυρίων ευρώ, – ποσό 6 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το 2021, όταν η εστίαση υπολειτουργούσε και 3 εκατ. μεγαλύτερο από τα έσοδα του 2019 –, και κέρδη προ φόρων 1 εκατ. ευρώ.

    Η αύξηση του λειτουργικού κόστους – συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού κόστους – αντιστοιχεί σε 25% (ή 4,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, με τον όμιλο να έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις ύψους 10% στα καταστήματα εστίασης. Θυμίζουμε ότι με την ομπρέλα του ομίλου λειτουργούν 15 σημεία εστίασης, μεταξύ των οποίων δύο ψητοπωλεία K-Grill σε Καλλιθέα και Βούλα, δύο εστιατόρια με την επωνυμία Καστελόριζο σε Βάρκιζα και Κηφισιά και ένα ζαχαροπλαστείο, τη Ζουμπουρλού στου Ψυρρή.

    Η αποεπένδυση του Αντώνη Σταύρου από τον κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας είναι πάγιος σκοπός, κυρίως εξαιτίας της μονάδας στη Σητεία που αποδεικνύεται ζημιογόνα. Ο επιχειρηματίας που ήταν από τους πρώτους που επένδυσε στον κλάδο, ιδρυτικό στέλεχος της Σελόντα, η οποία σήμερα ελέγχεται από το σχήμα Mubadala – Amerra. Ο κ. Σταύρου δραστηριοποιείται με τρεις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, σε Σητεία, Σούνιο και Πάχη Μεγάρων, δραστηριότητα με τζίρο 3 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΑΙΠΕΔ: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΘ, Intrakat-ΤΕΚΑΛ, Χαλυβουργία Ελλάδος και άλλοι 4 ενδιαφερόμενοι για το Λιμάνι του Βόλου

    Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Αυτό είναι το νέο τους σπίτι των 3.000 τ.μ. – 9 αποκλειστικές φωτογραφίες



    ΣΧΟΛΙΑ