• Business

    Αντώνης Σταύρου (Όμιλος Καστελόριζο): Κάμψη 30% μετά τα νέα μέτρα – Το άνοιγμα του 15ου εστιατορίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Αντώνης Σταύρου, Όμιλος Καστελόριζο

    Αντώνης Σταύρου, Όμιλος Καστελόριζο


    Mετά την εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση, η πτώση ξεπερνά το 30% τις πρώτες μέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου Καστελόριζο, Αντώνη Σταύρου. Παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας ωστόσο, ο Όμιλος προχώρησε στο άνοιγμα ακόμη ενός νέου καταστήματος, του εστιατορίου «Δον Μόσκιο» στην Κηφισιά.

    «Αυτές τις μέρες έχουμε μεγάλη κάμψη, πάνω από 30% , κυρίως τις καθημερινές» επεσήμανε ο κ. Σταύρου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου του εγχειρήματος. Από την εφαρμογή των νέων μέτρων επηρεάζονται κυρίως τα καταστήματα που σερβίρουν καφέ όπως για παράδειγμα οι «Ορίζοντες» και λιγότερο τα εστιατόρια.

    Ο πρόεδρος του Ομίλου Καστελόριζο τονίζει ωστόσο την ανάγκη τα μέτρα να τηρούνται από το σύνολο των επαγγελματιών και να γίνονται έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. «Να είναι αυστηρά τα μέτρα αλλά να μην περιμένει η Πολιτεία μόνο από τους επιχειρηματίες να ελέγχουν αν τηρούνται» πρόσθεσε.

    Ανατιμήσεις για πρώτη φορά μετά το 2009

    Πέραν της ανησυχίας για την εξέλιξη της πανδημίας και το ενδεχόμενο για λήψη περαιτέρω μέτρων, επιπλέον προβληματισμό προκαλεί το ζήτημα των διεθνών ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος.

    «Είχαμε να κάνουμε αύξηση στον κατάλογό μας από το 2009. Απορροφήσαμε τον ΦΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη φορά όμως δεν γινόταν διαφορετικά και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις της τάξεως του 10%» σημειώνει ο κ. Σταύρου.

    Οι ανατιμήσεις πάντως που επιβάρυναν την εταιρεία ήταν μεγαλύτερες, περίπου κατά 30%, από τις πρώτες ύλες, τα κατασκευαστικά υλικά και την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

    Παράλληλα ο κ. Σταύρου εκτιμά ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να μειωθεί περαιτέρω «για να είμαστε ανταγωνιστικοί και στην Ευρώπη».

    Αναφορικά με τα επόμενα βήματά του, o κ. Σταύρου αν και επεσήμανε ότι λόγω πανδημίας είναι δύσκολο να γίνονται σχέδια, επανέλαβε την πρόθεσή του μπει στην αγορά του catering χωρίς να δώσει χρονικό ορίζοντα γι΄ αυτό ενώ σημείωσε ότι επιθυμεί να εξέλθει από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

    Η πορεία του Ομίλου εν μέσω πανδημίας

    Ο τζίρος του Ομίλου Καστελόριζο το 2019 είχε διαμορφωθεί στα 11,7 εκατ. ευρώ ενώ το 2020 έπεσε στα 6,7 εκατ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Στο 9μηνο του 2021, που ουσιαστικά η εστίαση λειτούργησε 6,5 μήνες, διαμορφώνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Ναυαρχίδα του Ομίλου σε επίπεδο εσόδων εξακολουθεί να αποτελεί το εστιατόριο Καστελόριζο στην Κηφισιά τον χειμώνα και το καλοκαίρι το αντίστοιχο στη Γλυφάδα.

    Εν μέσω πανδημίας, διπλασίασε τα καταστήματα που λειτουργούν με delivery – από 4 σε 8 πλέον- ενώ το ποσοστό του delivery στο σύνολο του τζίρου επίσης διπλασιάστηκε, από περίπου 10% σε 20%.

    Δον Μόσκιο

    Επένδυση 300 χιλ. ευρώ στο νέο εστιατόριο

    Η συνολική επένδυση για το νέο εστιατόριο «Δον Μόσκιο», που έχει επίκεντρο το κρέας, έφτασε περίπου τις 300.000 ευρώ. Ο «Δον Μόσκιο» αντλεί το όνομα του από την καταγωγή του ιδρυτή του Ομίλου και την ηπειρωτική διάλεκτο, σύμφωνα με την οποία το μοσχάρι αποκαλείται «μόσκιο».

    Απασχολεί 30 άτομα ενώ πρόκειται ουσιαστικά για δύο καταστήματα, μαζί με το διπλανό του «k grill» που θα ξεκινήσει την λειτουργία του την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω πανδημίας ο Όμιλος είχε ανοίξει και το εστιατόριο Omnivore στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά πλέον αριθμεί 15 εστιατόρια και απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους.

    Διαβάστε επίσης:

    Αν. Σταύρου (Όμιλος Καστελόριζο): Άνοιξε το 12ο εστιατόριο μέσα στην πανδημία – Επέκταση στο delivery σε συνεργασία με efood και Wolt

     



    ΣΧΟΛΙΑ