• Business

    Α. Παπαπαναγιώτου (Δρομέας): «Οι εξαγωγές μας κράτησαν ζωντανούς στην κρίση»

    • Γιώργος Μανέττας
    Δρομέας: Ανάληψη νέου έργου του Γερμανικού Στρατού, ύψους 5 εκατ. ευρώ

    Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, Πρόεδρος και CEO Δρομέας ΑΒΕΕΑ


    Οι προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση

    Σε «καλύτερες μέρες» για την ελληνική οικονομία και τον κλάδο των επίπλων γραφείου ελπίζει ο επικεφαλής του «Δρομέα», Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου.

    Ο κ. Παπαπαναγιώτου μιλώντας στο mononews.gr χαρακτηρίζει αισιόδοξα τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να περιμένει κανείς βελτίωση του κλίματος.

    Μάλιστα, θεωρεί θετική την αποφασιστικότητα που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη για την επίσπευση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίζει πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα.

    «Έχουμε πολλά κακώς κείμενα να διορθώσουμε. Είναι πάρα πολλά τα γραφειοκρατικά εμπόδια που όσο και αν τα έχουμε συνηθίσει, δεν παύουν να εμποδίζουν το έργο μας», επισημαίνει ο ίδιος.

    Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με τον κ. Παπαπαναγιώτου θα παίξει η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που λιμνάζουν, όπως το project στο «Ελληνικό».

    «Τέτοια έργα θα βοηθήσουν, κατ’ αρχήν, στην αλλαγή της ψυχολογίας των επενδυτών. Και θα πείσουν αρκετούς ξένους που σήμερα είναι μετέωροι να επενδύσουν στην χώρα», λέει χαρακτηριστικά.

    Η ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει και την αγορά των επίπλων γραφείου που είναι καθηλωμένη για σχεδόν δέκα χρόνια να ανακτήσει τον βηματισμό της.

    Υπολογίζεται ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι πωλήσεις υποχώρησαν πάνω από 80% εξαιτίας της καθίζησης της οικονομίας. Ακόμη και οι τράπεζες που ήταν από τους σημαντικότερους πελάτες του κλάδου αναγκάστηκαν να συρρικνώσουν την παρουσία τους.

    Βέβαια, ο «Δρομέας» έχει κάνει στρατηγική στροφή στο εξωτερικό, η οποία τον έχει βοηθήσει να περιορίσει τις απώλειες στην ελληνική αγορά.

    «Το άνοιγμα στο εξωτερικό», όπως λέει ο κ. Παπαπαναγιώτου «έδωσε στην εταιρεία το φιλί της ζωής, αφού μπορέσαμε και αναπληρώσαμε το 40% των απωλειών από την εσωτερική αγορά».

    «Εδώ και δυο χρόνια χαμογελούν τα νούμερα, παρ’ ότι η εσωτερική αγορά παραμένει υπό πίεση», λέει το στέλεχος του «Δρομέα», σημειώνοντας πως στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη  των εργασιών στο εξωτερικό.

    Η εταιρεία θα συνεχίσει να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και να διεκδικεί έργα κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, και σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, προκειμένου να μεγαλώσει και άλλο το διεθνές αποτύπωμά της. Ήδη, την περσινή χρονιά, οι διεθνείς πωλήσεις κατέλαβαν το 77% των συνολικών πωλήσεων ενώ φέτος αναμένεται να φθάσουν στο 80%.

    Ο «Δρομέας» ξεκίνησε το 1979 στη ΒΙΠΕ Σερρών, με αντικείμενο την παραγωγή τροχόσπιτων ενώ από το 1987 δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία επίπλων γραφείου.

    Σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής επίπλων γραφείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πέντε ανεξάρτητες μονάδες παραγωγής και περίπου 220 άτομα προσωπικό.

    Ανάμεσα στα έργα που έχει αναλάβει ξεχωρίζουν η σύμβαση το 2009, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού με την Κομισιόν ως αποκλειστικός προμηθευτής για την περίοδο 2009 – 2013 και για δεύτερη φορά το  2015 για την περίοδο 2015 – 2020, καθώς και οι αλλεπάλληλες αναθέσεις έργων από το 2012 και μετά, κατόπιν διεθνών διαγωνισμών, του Γερμανικού στρατού, όπως επίσης και του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου πυρηνικών ερευνών CERN.



    ΣΧΟΛΙΑ