• Business

    Α. Παντελιάδης: Το «στοίχημα» της METRO στην Κύπρο και τα σχέδια για την χονδρική

    Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος METRO


    Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τη δραστηριοποίηση της ΜΕΤRΟ εκτός Ελλάδας. Η εταιρεία της οικογένειας Παντελιάδη ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την ερχόμενη Δευτέρα (27/01) το πρώτο κατάστημα χονδρικής στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, με την επωνυμία «Best Value για επαγγελματίες».

    Στη διοίκηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το βήμα στο εξωτερικό καθώς πρόκειται για μια πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα της κυπριακής αγοράς, όπου η έννοια των καταστημάτων χονδρικής είναι άγνωστη (οι επιχειρήσεις λιανικής και οι επαγγελματίες προμηθεύονται τα προϊόντα από χονδρέμπορους).

    Η συγκεκριμένη επένδυση αγγίζει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν 80 νέες θέσεις εργασίας. Η περιοχή της Λεμεσού επιλέχθηκε στρατηγικά καθώς αποτελεί σημαντικό τουριστικό κέντρο με έντονη εμπορική δραστηριότητα. Οι χώροι πώλησης θα εκτείνονται σε 2.500 τ.μ., ενώ θα χρησιμοποιούνται επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι 2.000 τ.μ. Θα περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 τ.μ. χώρων στάθμευσης (υπόγειων και ισόγειων), με ειδική πρόβλεψη πρόσβασης για ΑΜΕΑ.

    Το βαθμό δυσκολίας που ενέχει το συγκεκριμένο εγχείρημα υπογράμμισε πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου METRO, Αριστοτέλης Παντελιάδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, λέγοντας πως πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια ενώ επεσήμανε πως εάν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, θα επενδυθούν πρόσθετα κεφάλαια για τη δημιουργία ακόμη 2 έως 3 καταστημάτων χονδρικής στο νησί.

    Ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως τα επόμενα χρόνια θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα του Cash & Carry, τονίζοντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες για να στηριχθεί η παρουσία του ομίλου. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν νέα καταστήματα στα πρότυπα των μικρότερων καταστημάτων σε Φιλιατρά και Ζάκυνθο, και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Στα σχέδια, πρόσθεσε, είναι και η δημιουργία e-shop για τον κλάδο χονδρικής το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2021.

    Όπως είπε, η δραστηριότητα της χονδρικής αρχίζει και ανακάμπτει, και μάλιστα πέρυσι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 6%, χάρη και στις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των επαγγελματιών (ομάδα 70 πωλητών, παραδόσεις στους χώρους εστίασης με 61 van και 11 φορτηγά και το ειδικό Delivery Center κυρίως για τα νησιά του Αιγαίου).

    Να σημειωθεί πως ο όμιλος METRO ηγείται της εγχώριας αγοράς του Cash & Carry με 50 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Για το 2019, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου έκλεισαν με αύξηση 6% και ανήλθαν σε περίπου 1,26 δισ. ευρώ ενώ τα κέρδη ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ. Για φέτος, σχεδιάζει επενδύσεις 40 – 45 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία 6-8 νέων καταστημάτων λιανικής αλλά και την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων.



    ΣΧΟΛΙΑ