• Business

    Αρ. Παντελιάδης (METRO): «Μας φρενάρει η γραφειοκρατία και τα… απλωμένα χέρια»


    «Έξω από τα δόντια» μίλησε για μια ακόμη φορά ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, σχολιάζοντας το φλέγον ζήτημα της γραφειοκρατίας στη χώρα μας.

    Ο γνωστός λιανέμπορος και ιδιοκτήτης του ομίλου METRO δεν μάσησε τα λόγια του και είπε πως η γραφειοκρατία είναι ο βασικός λόγος που η Ελλάδα παραμένει αφιλόξενη για τους ξένους επενδυτές.

    Ο κ. Παντελιάδης στηλίτευσε τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, και ειδικά κάποιων υπηρεσιών, οι οποίες όπως είπε καθυστερούν αδικαιολόγητα να ολοκληρώσουν την έκδοση αδειών ενώ άφησε να εννοηθεί πως κάποιοι υπάλληλοι θέλουν το κάτι… παραπάνω για να προχωρήσουν γρηγορότερα τις υποθέσεις αυτές.

    «Εδώ βρίσκουμε απλωμένα χέρια…», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως ο λόγος που η επέκταση του δικτύου των My Market δεν έχει προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς οφείλεται στην καθυστέρηση λήψης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.

    Κάλεσε μάλιστα τους εκπροσώπους του Τύπου να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι μηχανικοί του ομίλου του, να εξασφαλίσουν μια άδεια καταστήματος από την πολεοδομία. «Οι καθυστερήσεις», όπως είπε, «είναι απίστευτές, όπως και οι λόγοι των καθυστερήσεων αλλά και οι τρόποι που παραβιάζονται οι κανόνες». Για να συμπληρώσει πως πρόσφατα δημοτική αρχή σε περιοχή που θέλει να λειτουργήσει νέο κατάστημα του ζήτησε ένα δικαιολογητικό που δεν έχει ζητηθεί ποτέ από καμία άλλη δημοτική αρχή στην χώρα. Ανάλογα περιστατικά, τόνισε, υπάρχουν και σε πολλές ακόμη υπηρεσίες του Κράτους.

    Ο κ. Παντελιάδης επεσήμανε πως η γραφειοκρατία εξακολουθεί να ταλανίζει και να υπονομεύει την ανάπτυξη, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις για την καταπολέμησή της. Ανέφερε μάλιστα πως αντί το πρόβλημα να επιλύεται, χειροτερεύει παρά την ειλικρινή πρόθεση που μπορεί να υπάρχει. «Κάθε κυβέρνηση που βγαίνει τα τελευταία 20 χρόνια παίρνει μέτρα με την ειλικρινή πρόθεση να απλοποιήσει το καθεστώς έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αποτυγχάνει πλήρως», παρατήρησε. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της METRO είναι αποφασισμένος να επιταχύνει τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ My Market.

    Μείωση στα επιτόκια των δανείων… 

    Από την άλλη πλευρά, το έμπειρο στέλεχος στάθηκε στη διάθεση που δείχνουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου ΜETRO για τα επόμενα χρόνια και μάλιστα με ανταγωνιστικά επιτόκια. Αποκάλυψε δε πως κατάφερε να μειώσει κατά 1,5% το επιτόκιο στα δάνεια που έλαβε πριν από περίπου τρία χρόνια για την εξαγορά του Βερόπουλου, μειώνοντας σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος που επιβάρυνε τον ισολογισμό.

    Ο κ. Παντελιάδης υποστήριξε πως ο όμιλος METRO έχει αρκετά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή του, -άλλωστε από φέτος αναμένεται να επιστρέψει και σε ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας ύστερα από την πίεση που δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της εξαγοράς του Βερόπουλου-, και απέρριψε το ενδεχόμενο εισόδου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο. Όπως δεν υπάρχει ανάγκη και για την έκδοση ομολόγου, όπως έσπευσε να προσθέσει.

    Κλείνοντας υποστήριξε πως η εταιρεία μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο την αναγνωρισιμότητα και την πελατεία της, -μάλιστα τα σημεία του πρώην Βερόπουλου έχουν ανακτήσει πλήρως τα νούμερα που είχαν πριν την κατάρρευση της ιστορικής αλυσίδας- ενώ σε ερώτηση του mononews.gr τόνισε πως δεν έχει μετανιώσει στιγμή που δεν διατήρησε την επωνυμία «Βερόπουλος» παρά την ισχυρή διείσδυση που είχε στον κόσμο.



    ΣΧΟΛΙΑ