• Business

    A. Καραγεωργίου (3αλφα): Αυξήσεις 70% στο κόστος των πρώτων υλών – Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στο ράφι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    A. Καραγεωργίου (3αλφα): Αυξήσεις 70% στο κόστος των πρώτων υλών – Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στο ράφι

    Άγης Καραγεωργίου, 3αλφα


    Αυξήσεις που μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 70% καταγράφονται στις τιμές των πρώτων υλών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Άγης Καραγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα – Αφοι Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ , ωστόσο μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στα προϊόντα της εταιρείας που πωλούνται στο ράφι.

    Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος, ο κ. Καραγιωργίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, έκανε λόγο για πιέσεις στην ευρύτερη αλυσίδα, καθώς και ότι το 80% του κόστους παραγωγής της εταιρείας αποτελεί η πρώτη ύλη. Ενδεικτικά ανέφερε την ψιλή φακή που αποτελεί και τον νούμερο ένα κωδικό της εταιρείας, όπου η αύξηση της τιμής στη φετινή σοδειά έφτασε το 80%.

    Μέχρι στιγμής πάντως, λόγω της αποθεματοποίησης των προϊόντων στην οποία έχει προχωρήσει η 3αλφα το προηγούμενο διάστημα, οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν περάσει στην τιμή πώλησης στο ράφι καθώς δεν έχουν γίνει παραγγελίες με αυξημένες τις πρώτες ύλες, ωστόσο εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα κατάσταση.

    Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή το 75% των πρώτων υλών της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό κυρίως από τον Καναδά και το 25% από την Ελλάδα.

    Ο στόχος των εξαγωγών

    Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ο Άγης Καραγεωργίου επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε περίπου 7% του συνολικού τζίρου της εταιρείας ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι σε βάθος πενταετίας το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 20-25%.

    Η 3αλφα επιδιώκει την ανάπτυξή της σε νέες αγορές και τη διεύρυνσή της εξαγωγικής της δραστηριότητας σε Ευρώπη, Αμερική αλλά και σε άλλες περιοχές, καθώς αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 25 χώρες. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρεία συμβούλων ώστε να «μπει» σε νέες αγορές.

    Αυξημένη ζήτηση σε όσπρια – ρύζι και άνοδος 18% του τζίρου το 2020

    Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση του τζίρου κατά 18% το 2020, καθώς υπήρξε έντονη ζήτηση σε προϊόντα όπως τα όσπρια και το ρύζι λόγω των lockdown. Oι εκτιμήσεις για το 9μηνο του 2021 είναι πως ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά -5% σε σύγκριση με το πρώτο έτος της πανδημίας που επικρατούσαν ιδιαίτερες συνθήκες, αυξημένος ωστόσο σε σχέση με το 2019 που αποτελεί και έτος σύγκρισης, κατά περίπου 12%.

    Στα τέλη του περασμένου έτους η εταιρεία λάνσαρε και τη σειρά οσπρίων «έτοιμα φυσικά» η οποία όπως ανέφερε ο κ. Καραγεωργίου ήδη συνεισφέρει το 4%-5 του συνολικού τζίρου της εταιρείας. Παράλληλα η εταιρεία εξετάζει την εισαγωγή και άλλων κωδικών έτοιμων γευμάτων μέσα στο επόμενο έτος.

    Νέες επενδύσεις της 3αλφα

    Μέσα στο 2021 υλοποιήθηκε η επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, με μία νέα σύγχρονη μηχανή συσκευασίας που θα φέρει αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40% ενώ θα βοηθήσει την παραγωγή των νέων συσκευασιών που λανσάρει η εταιρεία στα προϊόντα της. Στις νέες συσκευασίες της εταιρείας μάλιστα αναγράφεται τόσο ο παραγωγός όσο ο τόπος καλλιέργειας των προϊόντων ενώ τα ελληνικά προϊόντα θα φέρουν και ειδική σήμανση.

    Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία το επόμενο έτος ακόμη μίας συσκευαστικής μηχανής ίδιας δυναμικότητας η οποία θα αυξήσει τους όγκους παραγωγής για τις εγχώριες ανάγκες αλλά και εκείνες που θα προκύψουν λόγω της επέκτασης στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξήσεις φωτιά σε ενέργεια και αγαθά οδήγησαν σε υψηλό 13 ετών τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν, τι κινήσεις κάνουν



    ΣΧΟΛΙΑ