• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυξήσεις φωτιά σε ενέργεια και αγαθά οδήγησαν σε υψηλό 13 ετών τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

    • Bloomberg


    Αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, αποτυπώνοντας τις αυξήσεις φωτιά σε καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια.

    Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 3,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Παρασκευή. Εκτός των δεικτών που έχουν παρουσιάσει μεγάλη διακύμανση, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, σκαρφάλωσε στο 1,9%, επίπεδα που είχε να διαμορφωθεί από το 2008, αναφέρει το bloomberg.

    Η αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις που σχετίζονται με την πανδημία και την επαναλειτουργία των οικονομιών μετά από μακροχρόνια lockdowns. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει περαιτέρω κορύφωση αργότερα φέτος, πριν από την επιβράδυνση το 2022.

    Inflation accelerates to the highest level in 13 years

    Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα διαρκούν ήδη περισσότερο από ό, τι αναμενόταν αρχικά, και έρευνες δείχνουν ότι οι εταιρείες προσπαθούν όλο και περισσότερο να μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους. Η βαθύτερη ενεργειακή κρίση ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

    Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 1,3% τον Σεπτέμβριο και ήταν υψηλότερα πάνω από 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα βιομηχανικά μη ενεργειακά αγαθά ήταν 2,3% ακριβότερα από τον Αύγουστο.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι θεωρεί τις τρέχουσες ανοδικές τιμές «σε μεγάλο βαθμό παροδικές», προειδοποιώντας για την υπερβολική αντίδραση και την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

    Μερικοί από τους συναδέλφους της εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι επίσημες προβλέψεις θα αποδειχθούν πολύ χαμηλές, αν και οι περισσότεροι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί τελικά.

    Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στο 4,1%

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ