• Business

    Επιβεβαίωση του mononews.gr: Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα παραχωρήσει το υλικό στον Alpha και όχι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

    Δημήτρης Κοντομηνάς

    Δημήτρης Κοντομηνάς


    Ανατροπή στο “σκηνικό” με την υπόθεση του μαγνητοσκοπημένου υλικού από την πρόσφατη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες που είχε ζητήσει ο σταθμός Alpha και συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης του σταθμού Δημήτρης Κοντομηνάς και επιβεβαίωση του mononews.gr. Με σχετικό της έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), αναφέρει ότι δεν απαιτείται η άδειά της για τη χορήγηση στον τηλεοπτικό σταθμό “Alpha”, του μαγνητοσκοπημένου υλικού από την πρόσφατη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Όπως εξηγεί η ΑΠΔΠΧ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, το υλικό αυτό αποτελεί απλά προσωπικά δεδομένα και όχι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και “δεν απαιτείται η παροχή άδειας της Αρχής εφόσον δεν έλαβε χώρα η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά απλών”. Παρ’ όλα αυτά, η Αρχή αναφέρει, ότι η διαβίβαση του υλικού σε τρίτο πρόσωπο, συνιστά “περαιτέρω επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων” για τη νομιμότητα της οποίας – όπως σημειώνει – θα πρέπει να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του το υποκείμενο των δεδομένων.

    Σύμφωνα με την Αρχή, επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου, είναι κατ’ εξαίρεση επιτρεπτή, μόνο όταν είναι αναγκαία “για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από το νόμο”.

    Κατά την Αρχή, τέτοια υποχρέωση προβλέπεται από τη σχετική διάταξη για το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα. Συνεπώς, τονίζει η Αρχή, η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να σταθμίσει, αφενός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα και αφετέρου το έννομο συμφέρον που επικαλείται ο σταθμός και να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει ή όχι το υλικό. Τέλος, σε περίπτωση χορήγησης, αλλά και επίδειξης του υλικού, η Γενική Γραμματεία οφείλει να ενημερώσει τα πρόσωπα που καταγράφονται σε αυτό.

    Χθές για το ίδιο θέμα το mononews.gr είχε γράψει:

    Το “πράσινο φως” για να παρακολουθήσει το επίμαχο ηλεκτρονικό υλικό από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, έλαβε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Alpha, κ. Πάνος Λαζαράτος.

    Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Ελευθέριος Κρέτσος, στον οποίο και είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα, απέστειλε σήμερα επιστολή προς την “Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε”, ότι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το πρωί, ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας και καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, μπορεί να μεταβεί στα Γραφεία της Γενικής Γραμματείας, όπου θα γίνει και σχετική προβολή του υλικού.

    Στην εν λόγω επιστολή, ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η προβολή του υλικού δε μπορεί να συνεχιστεί πέρα από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής. Βέβαια, σύμφωνα με την επιστολή προς τη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, και εφόσον απαιτηθεί, η παρακολούθηση του υλικού μπορεί να συνεχιστεί και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται δε, ότι η καταγγελία που υπέβαλλε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος, στρεφόταν μεταξύ άλλων και κατά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και της εταιρίας DIMERA για “αθέμιτο ανταγωνισμό και προσπάθεια επηρεασμού των μελών της Επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού”.

    Η αιτιολογία ήταν ότι “η συνυποψήφια εταιρεία “DIMERA” προέβη ομολογημένα, τουλάχιστον κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, σε προσχηματικές αυξήσεις του τιμήματος δίχως καμία πρόθεση να διεκδικήσει την άδεια, αλλά με αποκλειστικό σκοπό, να διογκώσει υπέρογκα το τίμημα και να πληρώσουν οι διαγωνιζόμενοι όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ήτοι να ζημιωθούν οι τελευταίοι όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτές δε οι δηλώσεις συμπίπτουν με την συμπεριφορά της εταιρείας “DIMERA” καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και ιδίως κατά τη δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, όπου οι δύο τελευταίες έγγραφες προσφορές ήταν όντως μηδενικής αυξήσεως”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-mitsotakis-etimos-na-miosi-tous-forous/74166



    ΣΧΟΛΙΑ