• Business

    3rd Family Business Summit: 15 μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων ομιλητές στο φετινό συνέδριο

    • NewsRoom
    Συντονιστής : Βαγγέλης Αποστολάκης, Deputy Senior Partner, KPMG in Greece Iωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) & Πρόεδρος, MEGABROKERS SA Αναστάσιος Χατζηθεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος, MEGA BROKERS SA Γιώργος Ιγνατίδης, Πρόεδρος, ARI Foods Αριστοτέλης Ιγνατίδης, CEO, ARI Foods Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος SKAMA AE

    Συντονιστής : Βαγγέλης Αποστολάκης, Deputy Senior Partner, KPMG in Greece Iωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) & Πρόεδρος, MEGABROKERS SA Αναστάσιος Χατζηθεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος, MEGA BROKERS SA Γιώργος Ιγνατίδης, Πρόεδρος, ARI Foods Αριστοτέλης Ιγνατίδης, CEO, ARI Foods Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος SKAMA AE


    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το  3rd FAMILY BUSINESS SUMMIT (https://cleon.gr/conferences/3rd-family-business-summit/) που διοργάνωσε η CLEON Conferences & Communications την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, 2023 στον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο, Παραδείσου 18, Μαρούσι 151 25. Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα των της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

    Στο φετινό 3rd FAMILY BUSINESS SUMMIT συμμετείχαν πάνω από 70 ιδιοκτήτες και μέλη οικογενειακών επιχειρήσεων.

    Το συνέδριο άνοιξε με εισαγωγική ομιλία o  Άγις Πιστιόλας, Πρόεδρος ΔΣ της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Μέλος ΔΣ και Διευθυντής Marketing & Εξαγωγών της Agrino. Αφού χαιρέτησε τις εργασίες και τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ έχει ήδη διοργανώσει συνέδριο αφιερωμένο στο Family Business, ως Κοινότητα αμιγώς Ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων,  σταχυολόγησε τις αξίες των 3 «Σ» που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των μελών διοίκησης: Συνέπεια , Σύνθεση και Σεβασμός στις διαπροσωπικές και διεπαγγελματικές διαδικασίες.

    Στο πρώτο πάνελ, με θέμα συζήτησης: Προετοιμάζοντας τη νέα γενιά, συντονιστής ήταν ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Deputy Senior Partner, KPMG in Greece, με εξειδίκευση στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

    Οι Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) & Πρόεδρος, MEGABROKERS SA, και Αναστάσιος Χατζηθεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος, MEGA BROKERS SA, σε ένα εξαιρετικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την Cleon Conferences συμμετείχαν στην ενότητα με τίτλο ‘’Ετοιμάζοντας την νέα γενιά’’ για τη διαδοχή σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Ανέδειξαν την ουσιώδη σχέση μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας. Με έμφαση στη συνέχεια και την αρμονική μετάβαση γενιάς, η ομιλία ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο η οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να διατηρήσει την αυθεντικότητά της, ενισχύοντας παράλληλα τον μετασχηματισμό και την προσαρμοστικότητά της. Ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση ιδιοκτητών Ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίοι ανεξαρτήτως κλάδου αντιμετωπίζουν όλοι τις ίδιες προκλήσεις και απολαμβάνουν τις ίδιες χαρές. Χαιρόμαστε πολύ που ως Mega Brokers συμβάλουμε σε αυτό το διάλογο και συγχαίρουμε τους οικοδεσπότες για την πολύ ωραία οργάνωση.

    Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας SKAMA AE συμμετείχε στο πάνελ και ανέδειξε την αναγκαιότητα, η νέα γενιά πριν ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση να έχει πέραν της πανεπιστημιακής κατάρτισης και επαγγελματική εμπειρία κατά προτίμηση εκτός Ελλάδος. Η συνύπαρξη δύο γενεών πρέπει να διέπεται από διακριτούς ρόλους μέσα στη εταιρεία και να αξιοποιείται η εμπειρία της προηγούμενης γενιάς σε αρμονία με το ανήσυχο πνεύμα και τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς

    Στην ομιλία της στο 3rd FAMILY BUSINESS SUMMIT, η Δρ. Μάνθα Βαρελά, Senior Associate, Saplegal – Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, μετά από παρουσίαση των κριτηρίων ESG, σε αλληλοπλοκή με το νομοθετικό πλαίσιο – κατέδειξε ότι τα κριτήρια ESG αποτελούν ένα βιώσιμο και ολοένα πιο δημοφιλή τρόπο ώστε να αξιολογούνται οι εταιρείες, τόσο από τους επενδυτές όσο και από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, οποτε και στο άμεσο μέλλον οι οικογενειακές επιχειρήσεις που θα συμμορφώνονται – είτε εκούσια είτε υποχρεωτικά – και θα σημειώνουν υψηλές επιδόσεις σε σχέση με τα κριτήρια αυτά θα απολαμβάνουν προνόμια, τόσο σε χρηματοδοτικό, όσο και σε επενδυτικό επίπεδο.   

    O Δρ. Πάρης Γραβουνιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Χαρτοποιία Κομοτηνής ΑΒΕΕ, αναφέρθηκε στον ενάρετο κύκλο που σταδιακά εισήλθε η Χαρτοποιία Κομοτηνής με την αντικατάσταση του καυσίμου (fuel switch) το 2009. Έκτοτε αντιμετώπισε τις διαδοχικές εθνικές κρίσεις και παγκόσμιες προκλήσεις με διαρκή επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την ενεργειακή αποδοτικότητα μοχλεύοντας τα κεφάλαια που αυτή η εξοικονόμηση παρείχε. Οι επιτυχείς και πρωτότυπες εφαρμογές βασίστηκαν στη σωστή επικοινωνία και επιστοσύνη μεταξύ των μελών μιας οικογενειακής επιχείρησης 45 ετών με εξαγωγικό προσανατολισμό άνω του 60% και διατήρησαν την ανταγωνιστικότητά της. Ο Δρ. Γραβουνιώτης τόνισε ότι το τρίπτυχο του ESG, η εξέλιξη του triple bottom line της δεκαετίες του 1990, είναι καθημερινή πρακτική των οικογειακών επιχειρήσεων, ειδικά της περιφέρειας, εκ της φύσης τους. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον με το οποίο καθημερινά αλληλεπιδρούν επαγγελματικά και προσωπικά. Η πρόκληση είναι η μετουσίωση αυτής της ζωτικής αλληλεπίδρασεις σε ένα κανονιστικό ESG πλαίσιο που αν μη τι άλλο θα δρα ενισχυτικά στην εξασφάλιση της πολύτιμης και αναγκαίας χρηματοδότηση τους.

    Το Vodafone Business με εκπρόσωπο την Φωτεινή Κόζιαρη, Marketing Supervisor, Vodafone Business, συμμετείχε στο 3ο Family Business Summit αναγνωρίζοντας έμπρακτα την στρατηγική σημασία των Οικογενειακών Επιχειρήσεων για τη συνέχεια και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Vodafone Business Group “Fit for an Innovative Future” όπου αναδεικνύεται η σημασία της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών για την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι λύσεις ICT & IoT με τις οποίες το Vodafone Business στηρίζει ενεργά τις οικογενειακές επιχειρήσεις στο ταξίδι τους προς ένα πλήρως ψηφιοποιημένο μέλλον, με την βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων που γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε κλάδου και προσφέρουν εξατομικευμένη καθοδήγηση.

    Στο πλαίσιο της εισήγησής του ο Θεόδωρος Ν. Κρίντας, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Koubaras Ltd, ανέφερε «καθώς η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ «πολέμου» και «ειρήνης» στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο, χρειάζεται να εφαρμόζονται αποτελεσματικές δομές διακυβέρνησης, να διατηρείται η ανοιχτή επικοινωνία και να γίνεται συνεχής εκπαίδευση για τη διαχείριση συγκρούσεων, όλα πάνω σε κοινές αξίες.»

    Στην συνέχεια ο Φώτης Κουρμούσης, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημείωσε ότι από 1/1/2024 ξεκινά η υποχρεωτική δημοσίευση των μεγάλων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, για δημοσίευση των εργασιών τους σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν αειφόρο λειτουργία με δράσεις υπέρ της εταιρικής διακυβέρνησης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ευαισθησίας θα αξιολογούνται θετικά και θα λαμβάνουν ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις.

    Το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Ευάγγελου Γκιζελή, CEO & Founder, Gizelis Robotics, ήταν: «Η καινοτομία είναι βασικός πυλώνας για την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην εποχή του Industry 4.0. Η ελληνική βιομηχανία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τεχνολογικό μετασχηματισμό, εντάσσοντας στον παραγωγικό της σχεδιασμό και στην στρατηγική της τις τεχνολογίες της ρομποτικής και του σύγχρονου αυτοματισμού».

    Η Κατερίνα Πολυζώη, Senior Manager, Consulting, KPMG in Greece, στην ομιλία της με τίτλο “Conflict in Family Business: Shifting mindsets”, εστίασε στις συγκρούσεις στις οικογενειακές επιχειρήσεις, μία σημαντική πρόκληση που απασχολεί πολλές οικογένειες που επιχειρούν. Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες παραμέτρους που τις διαμορφώνουν, τα βαθύτερα αίτια και τις αφορμές και τόνισε ότι οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στη λήψη μέτρων πρόληψης των συγκρούσεων, υιοθετώντας έγκαιρα ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης, διαμορφώνοντας το «οικογενειακό καταστατικό» και ενισχύοντας την οικογενειακή συνοχή. Στη συνέχεια, παρουσίασε τρόπους διαχείρισης των συγκρούσεων και ανέλυσε τα απαραίτητα βήματα για μία εποικοδομητική προσέγγιση προς όφελος επιχείρησης και οικογένειας.

    Η τελευταία ενότητα φιλοξένησε owners οικογενειακών επιχειρήσεων. Ο Στέλιος Καπετανάκης, General Manager, Transcombi Express S.A., σημείωσε: «Μία εξαιρετική διοργάνωση και μία ιδανική ευκαιρία να βρεθούν κοντά όλες οι ελληνικές, οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας! Η ανταλλαγή απόψεων επί της θεματολογίας και η εμπειρική γνώση, όπως αυτή μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, έδωσαν την καταλληλότερη τροφή για σκέψη. Συγχαρητήρια στη διοργάνωση και στους συμμετέχοντες!»

    Ο Μιλτιάδης Ζυμαρίδης, CEO, Zymaridis M. – Wood Well S.A., αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ανέλαβε από τον πατέρα του, να έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη εταιρεία, προσαρμόζοντας τις δραστηριότητες της στις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής. Τώρα, είναι έτοιμη για τη μετάβαση στην επόμενη γενιά, διατηρώντας τη σύγχρονη προσέγγιση και τη δέσμευσή της προς την καινοτομία.

    Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Ε.ΕΝ.Ε, Παύλος Ευθυμίου.

    Gold Sponsors: KPMG, Vodafone
    Silver Sponsor
    : Saplegal – Α. Σ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
    Sponsor in Kind: Theofylaktos
    Digital Partner: Generation Y
    Knowledge Partner: DK Marketing
    Communication Sponsors: Mononews, Let’s Export Greece, Inside the mind of the CEO, Next Deal, Say Yes, crisis monitor

    Ώρα διεξαγωγής: 09:00 – 15:30

    Για το τελικό πρόγραμμα επισκεφθείτε: https://cleon.gr/conferences/3rd-energy-law-forum/

    Διαβάστε επίσης:

    Google: Θα καταβάλει 700 εκατ. δολάρια σε καταναλωτές και στις πολιτείες των ΗΠΑ

    ΔΕΗ myBusiness 4All και myBusiness 4All+: Νέα προϊόντα ρεύματος για επιχειρήσεις με αποκλειστικά προνόμια και υπηρεσίες

    Πόλεμος στην Hermes: Ο 80χρονος κληρονόμος, το φιλανθρωπικό ίδρυμα και η υιοθεσία του… κηπουρού



    ΣΧΟΛΙΑ