• Business Of Fashion

    Dolce & Gabbana – Το θρυλικό δίδυμο από την Σικελία

    • NewsRoom


    Το σχεδιαστικό δίδυμο από τη Σικελία, ο Domenico Dolce και ο Stefano Gabbana – ή οι γνωστοί σε όλους D&G – έχουν μετατρέψει μια ονειρεμένη μεσογειακή αισθητική σε μια παγκόσμια επωνυμία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το δίδυμο έγινε ευρέως γνωστό όταν ο Dolce τηλεφώνησε στον οίκο μόδας όπου δούλευε εκείνη την εποχή ο Gabbana, ο οποίος έγινε κάτι σαν μέντορας για τον Dolce. Όταν ο Gabbana επέστρεψε από τη στρατιωτική του θητεία, οι δυο τους δημιούργησαν μια εταιρεία συμβούλων σχεδίου μόδας και τελικά ξεκίνησαν την «Dolce and Gabbana»

    Το ντεμπούτο τους στην πασαρέλα ήρθε το 1985 στην Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο, όπου όλοι τους αποκαλούσαν «τα αγόρια», λόγω της ζωντάνιας και της νιότης τους. Εκεί, παρουσίασαν το look «της χήρας από τη Σικελία», φορτωμένο με μαύρη δαντέλα.

    Σιγά-σιγά, το δίδυμο κυκλοφόρησε και άλλες σειρές προϊόντων, όπως πλεκτά και αξεσουάρ, αλλά έγινε διάσημο κυρίως με τα αισθησιακά φορέματα και τα αντρικά ενδύματά του που τους χάρισαν το βραβείο Woolmark Prize το 1991.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ποπ-σταρ Μαντόνα τους επέλεξε ως σχεδιαστές των κοστουμιών της για την παγκόσμια περιοδεία της, Girlie, και φόρεσε έναν από τους στολισμένους με πετράδια κορσέδες τους στο Φεστιβάλ των Καννών. Κατά τη διάρκεια της όλης αυτής της δεκαετίας, το δίδυμο κατάφερε να κάνει τη διαφορά με τα θηλυκά, χρωματιστά υφάσματα που χρησιμοποιούσε, τα οποία ερχόταν σε εντυπωσιακή αντίθεση με το κύμα μινιμαλισμού που διείπε την μόδα εκείνη την εποχή.

    Οι δύο σχεδιαστές διακρίνονται για το γεγονός ότι αντλούν έμπνευση από τις «αληθινές γυναίκες». Για πολλές σεζόν, άλλωστε, στις καμπάνιες και τις πασαρέλες τους πρωταγωνιστούσαν συνηθισμένοι άντρες και γυναίκες, κυρίως από την πατρίδα τους, την Ιταλία.

    Έχουν σχεδιάσει για τους πάντες, από την AC Milan μέχρι την Motorola.

    Από την εταιρία δεν έλειψαν ωστόσο και οι αντιπαραθέσεις. Τον Ιούνιο του 2013, οι Dolce και Gabbana καταδικάστηκαν για φοροδιαφυγή, ωστόσο το δίδυμο κατάφερε να ασκήσει έφεση με επιτυχία και να ανατρέψει την καταδίκη, με αποτέλεσμα να κριθούν αθώοι από το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2014.

    «Ήμασταν πάντα έντιμοι και είμαστε πολύ περήφανοι που η ιταλική δικαιοσύνη το αναγνωρίζει αυτό. Ζήτω η Ιταλία!», ανέφερε το ζευγάρι σε ανακοίνωσή του εκείνη την περίοδο.

    Παρόλο που η προσωπική τους σχέση τελείωσε το 2005, όπως αναφέρει το The New Yorker, «Ο Gabbana είναι τα μάτια για τα χέρια του Dolce» και συνεχίζουν να δουλεύουν μαζί σε μια αυτοκρατορία που αντέχει και χτίστηκε από το τίποτα, από την αγάπη τους για την πατρίδα και τη ρομαντική φαντασία τους.



    ΣΧΟΛΙΑ