ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη λάμψη της Κυανής Ακτής, ανάμεσα σε μέλη βασιλικών οικογενειών, επιχειρηματίες και λάτρεις της ιππασίας από κάθε γωνιά του κόσμου, ο Simon Delestre χάρισε μία από τις πιο εντυπωσιακές νίκες της χρονιάς. Στον 8ο αγώνα του Longines Global Champions Tour 2025, με θέα το εμβληματικό Port Hercule και τη Μεσόγειο στο φόντο, ο Γάλλος αναβάτης και το ανεπανάληπτο άλογό του, ο Cayman Jolly Jumper, κατέκτησαν την κορυφή του Grand Prix du Prince de Monaco, αγγίζοντας την τελειότητα με χρόνο 32,06 δευτερόλεπτα.
Η νίκη απέφερε στον Delestre το έπαθλο του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ – αλλά για εκείνον, η πραγματική νίκη ήταν αλλού: «Αυτό το άλογο είναι θρύλος. Είναι τιμή μου που το ιππεύω», είπε, γεμάτος συγκίνηση, στο GCTV.

Ο γεννημένος στον στάβλο
Ο Simon Delestre δεν θυμάται τη ζωή του χωρίς άλογα. Κυριολεκτικά. «Όταν η μητέρα μου ήταν έγκυος, ήδη έκανα άλματα μαζί της στην αρένα», λέει γελώντας. Γεννημένος σε οικογένεια ιππέων, με πατέρα τον διεθνή αναβάτη Marcel Delestre, που διετέλεσε προπονητής εθνικών ομάδων όπως της Κολομβίας, του Μαρόκου και της Γαλλίας, ο Simon μεγάλωσε μέσα στους στάβλους. Το σπίτι του ήταν τα άλογα, και η καθημερινότητά του δομημένη γύρω από εκείνα.
Η σχέση πατέρα-γιου ήταν και παραμένει ισχυρή. Ο Marcel είναι ο σταθερός προπονητής του Simon και ο άνθρωπος που του δίδαξε τον χρυσό κανόνα της ιππασίας: «Αν δεν έχεις την εμπιστοσύνη του αλόγου, δεν έχεις τίποτα».
Cayman Jolly Jumper: Από “πονοκέφαλος” σε θρύλος
Ο Cayman Jolly Jumper είναι ένα άλογο δεκατριών ετών που συνδυάζει εκπληκτικό ταλέντο και έντονη ιδιοσυγκρασία. Όσοι προσπάθησαν να τον ιππεύσουν πριν τον Delestre, απέτυχαν να δημιουργήσουν σχέση εμπιστοσύνης – μεταξύ αυτών και ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης Steve Guerdat. Ο Simon, ωστόσο, είδε κάτι περισσότερο. Αντί να τον δοκιμάσει όπως γίνεται συνήθως, τον αγόρασε χωρίς καν να τον ιππεύσει.
Περίμενε έναν ολόκληρο μήνα πριν το πρώτο τους άλμα. «Ήθελα να καταλάβω τι του αρέσει, πώς νιώθει, να τον γνωρίσω σαν φίλο, όχι σαν εργαλείο», εξήγησε. Αυτό που ακολούθησε δεν ήταν μόνο προπονητική σχέση. Ήταν χτίσιμο εμπιστοσύνης, μέρα με τη μέρα. «Τα άλογα δεν μιλάνε, αλλά δείχνουν. Και πρέπει να είσαι εκεί για να καταλάβεις».
Οι Ολυμπιακές απογοητεύσεις και το Παρίσι
Η Ολυμπιακή πορεία του Delestre υπήρξε σπαρακτική. Στο Ρίο 2016, λίγες μέρες πριν την έναρξη, ο Hermes Ryan τραυματίστηκε. Το ίδιο συνέβη και το 2024, όταν ο Cayman τραυματίστηκε λίγο πριν τους Αγώνες στο Παρίσι.
Όμως ο Simon είχε προνοήσει. Εκτός από τον Cayman, είχε προετοιμάσει και τον I Amelusina R 51, με τον οποίο τελικά αγωνίστηκε και χάρισε στη Γαλλία το χάλκινο ομαδικό μετάλλιο. Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ: «Όταν γύρισα με το μετάλλιο και είδα την οικογένειά μου, το κοινό, όλο αυτό το κύμα συγκίνησης… ήταν η πιο δυνατή στιγμή της καριέρας μου».
Η υπομονή ως στρατηγική επιτυχίας
Ο Simon Delestre δεν χτίζει νίκες με ταχύτητα, αλλά με επιμονή, ευαισθησία και κατανόηση. Η προσέγγισή του είναι σχεδόν φιλοσοφική. Για εκείνον, η νίκη δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας διαδρομής χωρίς λάθη, αλλά το αποκορύφωμα μιας βαθιάς σχέσης με ένα πλάσμα που “μιλάει” με τις κινήσεις του.
Η ιστορία του με τον Cayman είναι μάθημα ηγεσίας, συνέπειας και συναισθηματικής ευφυΐας. Ένα case study για το πώς η υπομονή και η συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να δημιουργήσουν νικηφόρες συνεργασίες – όχι μόνο στον κόσμο της ιππασίας, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο Simon Delestre ως πρότυπο μιας άλλης επιτυχίας
Στην εποχή της ταχύτητας και του εντυπωσιασμού, ο Delestre και ο Cayman μας υπενθυμίζουν πως η αληθινή δύναμη βρίσκεται στη σχέση, στην αφοσίωση και στη σιωπηλή δουλειά που κανείς δεν βλέπει. Ίσως τελικά το άλογο να μην ήταν τόσο δύστροπο – απλώς περίμενε κάποιον να το ακούσει.
Διαβάστε επίσης :
F1 Μονακό: Εικόνες, αστέρια και billionaires
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αγάπη Πολίτη: Το ιαπωνικό dinner με θέα την αθηναϊκή ριβιέρα
- ΠΝΟ: Τι υποστηρίζουν εννέα ναυτικά σωματεία για την απεργία στα πλοία της Αδριατικής
- Υπ. Ανάπτυξης: Με €87,3 εκατ. ενισχύονται 74 επενδυτικά σχέδια του καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα 360°»
- ΔΕΗ: «Οδηγεί» το μέλλον της ηλεκτροκίνησης συμβάλλοντας σημαντικά στην μετάβαση προς τη βιώσιμη κινητικότητα
