• Bons Vivants

    Φρέντι Μέρκιουρι: Πωλητήριο στο εντυπωσιακό σπίτι του θρύλου της μουσικής για $38 εκατ.

    • Bloomberg
    Garden Lodge

    Το Garden Lodge Πηγή: Knight Frank


    Η Μαίρη Όστιν θυμάται την πρώτη φορά που είδε το Garden Lodge. Συνόδευε τον αγαπημένο της φίλο Φρέντι Μέρκιουρι, όσο εκείνος βρισκόταν σε αναζήτηση κατοικίας στο Λονδίνο το 1980. Μία κατοικία που έμελλε να γεμίσει με θρυλική μουσική, αναμνήσεις, όνειρα, αλλά και θλίψη. Ένα σπίτι “καταφύγιο”, που τώρα πωλείται για 30 εκατομμύρια στερλίνες.

    “Ήταν μια καλοκαιρινή μέρα, τα παιδιά έπαιζαν στον κήπο και εγώ ήμουν πίσω από τον Φρέντι καθώς μπαίναμε στο εσωτερικό του Garden Lodge στο Κένσινγκτον.

    Ήταν τόσο ήσυχο και τόσο γαλήνιο και αυτή η αίσθηση συνεχίστηκε μέσα στο σπίτι. Ο Φρέντι αποφάσισε να το αγοράσει την ίδια μέρα”, σημειώνει η Όστιν, μιλώντας αποκλειστικά στο Bloomberg News.

    Ο Φρέντι βγήκε έξω και είπε: “Πες τους να το βγάλουν από την αγορά. Θα τους δώσω τη ζητούμενη τιμή τώρα”.

    Σύμφωνα με την Όστιν, ο Μέρκιουρι έψαχνε καταφύγιο μέσα στο χάος του Λονδίνου, ένα μέρος όπου θα μπορούσε να δημιουργήσει και να δουλέψει τη μουσική του με ησυχία χωρίς να τον “κυνηγούν” οι παπαράτσι – και το Garden Lodge ήταν ακριβώς αυτό που αποζητούσε.

    Σημειώνεται ότι η Όστιν (ένας άνθρωπος που αγάπησε ο Φρέντι πολύ στη ζωή του) κληρονόμησε την περιουσία του μετά τον θάνατό του το 1991 και από τότε ζει εδώ.

    Barney Hindle
    Φωτογράφος: Barney Hindle, Πηγή Bloomberg

    Αναφέρει ότι στην αρχή ότι δεν ήταν σίγουρη αν θα ήταν υγιές για εκείνη να ζήσει στο σπίτι, καθώς η θλίψη της ήταν μεγάλη για τον πρόωρο θάνατό του.

    Ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να φτιάξει μια ζωή στο Garden Lodge, ενώ δεν χρειαζόταν να την αφήσει “για αρκετά χρόνια”.

    “Είναι πραγματικά το σπίτι μου μόνο στα χαρτιά “, λέει η Austin με συγκίνηση.

    “Είχα δουλέψει στο σπίτι μαζί του και για εκείνον, και θα είναι πάντα δικό του. Ήταν το όνειρό του, ήταν το όραμά του”, προσθέτει.

    Τώρα, όπως λέει η ίδια, είναι μόνη στο σπίτι, καθώς τα παιδιά της έχουν μεγαλώσει και ζουν αλλού και νιώθει ότι είναι καιρός να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της και να προχωρήσει.

    Τονίζει μάλιστα  ότι αυτή θα είναι η τελευταία της συνέντευξη.

    Η 73χρονη, αποφάσισε να καταχωρίσει το ακίνητο στην μεσιτική εταιρεία Knight Frank για 30 εκατομμύρια £ (38 εκατομμύρια δολάρια).

    Αυτή η κίνηση, αποτελεί συνέχεια μιας επιτυχημένης δημοπρασίας του Sotheby’s τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια πουλώντας τα υπάρχοντα του Mercury, με ένα μέρος των εσόδων να ωφελεί το Mercury Phoenix Trust και το Elton John AIDS Foundation.

    Το σπίτι στα μέσα Φεβρουαρίου ήταν κυρίως άδειο από πράγματα.

    Mercury
    Ο Mercury και η Austin κατά τη διάρκεια του πάρτι των 38ων γενεθλίων του τον Σεπτέμβριο του 1984. Φωτογράφος: Dave Hogan/Hulton Archive

    Εντούτοις, το σχέδιο και οι λεπτομέρειες, όπως το κίτρινο χρώμα στους τοίχους και οι θεαματικοί καθρέφτες art deco στο καμαρίνι του ροκ σταρ, είναι ακριβώς όπως τα άφησε ο Μέρκιουρι, ως φόρος τιμής στον θρύλο της μουσικής.

    “Το σχέδιο ήταν να γίνει πρώτα η δημοπρασία και μετά να σκεφτούμε την πώληση του ακινήτου”, αναφέρει η Όστιν.

    Περιήγηση στο Σπίτι

    Το Garden Lodge βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την Cromwell Road στην καρδιά του πολυτελούς Κένσινγκτον, αλλά είναι εντελώς απομονωμένο πίσω από έναν ήσυχο δρόμο, ενώ προστατεύεται από έναν τοίχο ασφαλείας με τούβλα εποχής Εδουάρδου ύψους 2,5 μέτρων, που ολοκληρώνεται από έναν ακόμη ψηλότερο φράχτη με ακίδες και κάμερες.

    Η περίφημη πράσινη πόρτα της εισόδου στον κήπο, που λειτουργούσε ως “ιερό” για τους θαυμαστές του Μέρκιουρι, οι οποίοι έγραφαν τα μηνύματά τους επάνω της, πουλήθηκε στη δημοπρασία του Sotheby’s για 412.750 λίρες.

    Σήμερα στη θέση της υπάρχει μία άλλη πόρτα με καθαρό πλαίσιο.

    Ακριβώς μέσα από την πόρτα βρίσκεται ένας κήπος εμπνευσμένος από την Ιαπωνία με ανθισμένες μανόλιες και άλλα δέντρα, μια ξύλινη πέργκολα και μια λίμνη με κυπρίνους.

    Το όλο εφέ, δίνει την αίσθηση εξοχής δίπλα στην πόλη, με τους ψηλούς τοίχους να εμποδίζουν τον θόρυβο των δρόμων.

    Δεν θα νιώθατε ποτέ ότι βρίσκεστε μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από τη δημοφιλή Kensington High Street, στο κέντρο του προνομιακού κεντρικού Λονδίνου.

    “Ο Φρέντι είχε ένα απόλυτο όραμα για τον κήπο. Οι κήποι Κιότο είναι αυτό που μου έρχεται στο μυαλό – ήθελε να δημιουργήσει αυτό το ήρεμο περιβάλλον”, σημειώνει η Όστιν, θυμίζοντας μερικές “πολύ ιδιαίτερες αναμνήσεις’ από τα γεύματά της με τον Mercury έξω τις ηλιόλουστες μέρες δίπλα στη λίμνη.

    Το ακίνητο έχει οκτώ υπνοδωμάτια και το στούντιο-σπίτι του Mercury έχει ένα εντυπωσιακό εξωτερικό τοίχο.

    Στα αριστερά της κύριας εισόδου, βρίσκεται αυτό που ο τραγουδιστής αποκαλούσε το ιαπωνικό δωμάτιο.

    Έχει διπλές πόρτες που οδηγούν στον κήπο και ήταν ο προσωπικός του χώρος σκέψης.

    “Ξέραμε ότι δεν έπρεπε να τον ενοχλούμε όταν ήταν εκεί μέσα”, θυμάται η Όστιν.

    τραπεζαρία
    Η τραπεζαρία, με λεπτομέρειες ροζ και πράσινο στο γείσο, φωτογραφημένη πριν από την πώληση του Sotheby’s. Το γαλλικό επίχρυσο και μπρούτζινο ρολόι από τη δεκαετία του 1870 πωλήθηκε για £30.480. Φωτογράφος: Barney Hindle

    Στο ισόγειο υπάρχει μια τραπεζαρία όπου ο Φρέντι συνήθιζε να διοργανώνει δείπνα. Εκεί βρίσκεται και ο χώρος του γάτου του, Oscar.

    Ο Mercury συμμετείχε πολύ στον σχεδιασμό του δωματίου. Ζωγράφισε ακόμη και τα σχέδια στον τοίχο μόνος του.

    Mercury
    Ένας Mercury χωρίς μουστάκι ζωγραφίζει το γείσο. Πηγή: Knight Frank

    “Δεν μπορούσε να κάνει τον διακοσμητή να ταιριάζει με τις ιδέες που είχε στο κεφάλι του, οπότε έπρεπε να το κάνει μόνος του. Έκανε ένα σχέδιο με ροζ, πράσινα και κίτρινα στον τοίχο”, θυμάται η Όστιν.

    Το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου καταλαμβάνει το σαλόνι του στούντιο, με τα ξύλινα πατώματα, τους κίτρινους τοίχους και το περίτεχνο πέτρινο τζάκι.

    Αυτό το δωμάτιο ήταν το σπίτι για το παιδικό πιάνο Yamaha του Mercury, στο οποίο έγραψε το Bohemian Rhapsody. Πωλήθηκε για 1,7 εκατομμύρια λίρες από τον οίκο Sotheby’s.

    Mercury
    Περισσότερα από τα σχέδια του Mercury για το γείσο της τραπεζαρίας. Πηγή: Knight Frank

    Η Όστιν θυμάται να αλλάζει θέση μαζί με τον Φρέντι στο πιάνο γύρω από το δωμάτιο, προσπαθώντας να βρει την ιδανική θέση κατά την μετακόμισή του.

    Εδώ ήταν το κύριο δωμάτιο διασκέδασης. Μία σκάλα στην άκρη του δωματίου οδηγούσε σε ένα μπαρ στον επάνω όροφο, όπου κάποιος που έπαιρνε ένα ποτό μπορούσε να παρακολουθήσει από πάνω το πάρτι.

    Τα μεγάλα παράθυρά του, γεμίζουν το δωμάτιο με φως και προσφέρουν καλύτερη θέα στον κήπο και το πλήθος των σπάνιων δέντρων του.

    Εκτός από τους χώρους ψυχαγωγίας, το ισόγειο διαθέτει γκαρνταρόμπα και κουζίνα —με σύγχρονες συσκευές— μακριά από την τραπεζαρία.

    Υπάρχει ένα διακριτικό βοηθητικό δωμάτιο στο πλάι που έχει χρησιμεύσει ως χώρος παράδοσης. Υπήρξε και μέρος για να κοιμούνται οι γάτες της Austin.

    τραπεζαρία
    Η τραπεζαρία Φωτογράφος: Barney Hindle

    Στον επάνω όροφο, η κύρια σουίτα τεσσάρων τμημάτων του Φρέντι, βρίσκεται στο τέλος ενός διαδρόμου με χοντρή μπεζ μοκέτα.

    Στο εσωτερικό της, βρίσκονται μια αρτ ντεκό γκαρνταρόμπα και πολλοί καθρέφτες από  πάνω έως κάτω.

    Οι πόρτες με καθρέφτη κρύβουν περίτεχνα τα ντουλάπια όπου υπήρχαν τα ρούχα του, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων στολών, που φορούσε στη σκηνή.

    Στο πλάι της γκαρνταρόμπας υπάρχουν δύο ιδιωτικά μπάνια, το ένα εκ των οποίων έχει χαραγμένο το “FM” στο μάρμαρο.

    Ακριβώς μπροστά, συρόμενες πόρτες με καθρέφτη, ανοίγουν στον χώρο του υπνοδωματίου, ενώ η βεράντα, βλέπει στον κήπο και στους ήσυχους χώρους του Κένσινγκτον.

    Υπάρχει μια έντονη αίσθηση της προσωπικότητάς του σε όλο το σπίτι, όπως η μαρμάρινη μπανιέρα σε ανοιχτό ροζ και πράσινο στο μπάνιο των επισκεπτών ή η θεατράλε αίσθηση που σαλονιού.

    Η ιστορία προ Φρέντι

    Μπορεί ο Μέρκουρι των Queen να ήταν ο πιο διάσημος ένοικος του Garden Lodge, ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος δημιουργός που έζησε εκεί.

    Το νεογεωργιανό ακίνητο χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σπίτι και στούντιο για τον ζωγράφο Cecil Rea και τη γλύπτρια Constance Halford.

    Άλλοι ιδιοκτήτες ήταν ο Πίτερ Γουίλσον, πρώην πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s, και ο πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που έγινε έμπορος έργων τέχνης, Tomás Harris.

    Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τα δικά του πάρτι στο Garden Lodge, με καλλιτέχνες και κατασκόπους να βρίσκονται μαζί γύρω από το σαλόνι του στούντιο και τα πάρτι στον κήπο.

    Barney Hindle
    Φωτογράφος: Barney Hindle

    Όταν ο Μέρκουρι αγόρασε το σπίτι, ανήκε σε ένα μέλος της διάσημης τραπεζικής οικογένειας Hoare.

    Πριν από το κίτρινο χρώμα των εσπεριδοειδών, η τραπεζαρία ήταν εκεί που φύλαγαν το χρηματοκιβώτιο τους.

    Τώρα που το ακίνητο έχει αδειάσει από τα περισσότερα υπάρχοντα του Φρέντι, το να είσαι στο σπίτι θυμίζει στην Όστιν πώς ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ο Mercury δούλευε με τον αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Robin Moore Ede για να δημιουργήσει το σπίτι δικό του.

    “Στην πραγματικότητα επαναφέραμε το σπίτι σε αυτό που ήταν πριν μεταφέρει το πιάνο και τα υπάρχοντά του εδώ. Είχε τελειώσει για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν μετακομίσει. Ερχόμουν εδώ για να δουλέψω, ερχόμουν εδώ για να επιβλέπω, ήμουν εδώ τις περισσότερες φορές. Και ξαφνικά βρίσκομαι πίσω στο 1985”, αναφέρει.

    Το μέλλον του Garden Lodge

    Η Όστιν πήγε για πρώτη φορά στην Knight Frank, εξετάζοντας τη πιθανότητα πώλησης του σπιτιού πριν από 25 χρόνια, αν και δεν ήταν έτοιμη να το αποχωριστεί τότε και, όπως λέει, εκτιμούσε ότι ο πράκτορας με τον οποίο μίλησε, φρόντισε να τη ρωτήσει αν ήταν σίγουρη για πώληση.

    Τώρα ήρθε η ώρα, λέει, ενώ συμβιβάζεται με το γεγονός ότι ένας μελλοντικός αγοραστής πιθανότατα θα κάνει αλλαγές στο ακίνητο.

    “Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι κάποιος να πει ‘Ναι, θα το αγοράσω’ και να το κατεδαφίσει”, λέει.

    Mercury,
    Η ακουστική κιθάρα Martin D35 του Mercury, φωνογραφημένη στο δωμάτιο με τους καθρέφτες Φωτογράφος: Barney Hindle

    “Αυτό είναι μοναδικό και έχει την ομορφιά του, και ξέρω ότι έχει έναν σκοπό για κάποιον – το έκανε για τον Φρέντι”, συμπληρώνει.

    Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Paddy Dring ή τον James Pace στο Knight Frank για ακριβείς λεπτομέρειες του ακινήτου.

    Οι διατάξεις, τα τετραγωνικά μέτρα και άλλα στοιχεία, δεν κοινοποιήθηκαν από την εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων και δεν διατίθενται στο κοινό για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, λένε.

    Η ίδια η καταχώριση δεν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

    Ο Dring επισημαίνει ότι το ίδιο το ακίνητο αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου, αλλά θα ήταν εξίσου αξιοθαύμαστο ακόμη και χωρίς τον διάσημο ιδιοκτήτη του.

    Mercury
    Σχέδια τραπεζαρίας του Mercury Πηγή: Knight Frank

    Είναι απίστευτα σπάνιο να δεις ένα τόσο μεγάλο τέτοιου είδους σπίτι στο κεντρικό Λονδίνο με έναν τέτοιο κήπο, λέει.

    Σαν περιοχή, το Κένσινγκτον, είναι επίσης περιζήτητο.

    Μετά το Mayfair, είναι η περιοχή του Λονδίνου με τις περισσότερες πωλήσεις ακινήτων σε τιμές άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών το 2023, σύμφωνα με την Knight Frank.

    Η μέση τιμή πώλησης για μια μονοκατοικία στο Κένσινγκτον το περασμένο έτος ήταν περίπου 18 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με στοιχεία του Rightmove.

    Συγκρίσιμες πρόσφατες πωλήσεις ακινήτων κοντά στη ζητούμενη τιμή των 30 εκατομμυρίων λιρών περιλαμβάνουν εκείνες με τον ίδιο αριθμό υπνοδωματίων στο κοντινό Holland Park, αλλά χωρίς την ιστορία ενός θρύλου της ροκ.

    Όσο για το ποιον βλέπει η Όστιν να αγοράζει το σπίτι, έχει την αίσθηση ότι θα είναι ένας άλλος καλλιτέχνης.

    “Θα πρέπει να είναι άλλο ένα δημιουργικό άτομο, επειδή έχει αυτή την ατμόσφαιρα”, λέει.

    “Μπορεί να υπάρχει ένας αγοραστής με παρόμοιο τρόπο λειτουργίας με τον Φρέντι”, συμπληρώνει.

    Ωστόσο, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Μόλις πουλήσεις, πούλησες. Δεν μπορείς να κρατηθείς για πάντα στο παρελθόν, υποθέτω. Θα φύγω με κάτι πολύ ζεστό στην καρδιά μου”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Φρέντι Μέρκιουρι: Ένας θρύλος σε δημοπρασία – Από το βασιλικό στέμμα ως τον Πικάσο

    «Φώτα, Κάμερα, Δράση»! Κοστούμια που έγραψαν ιστορία σε δημοπρασία

    Τζεφ Κουνς σε πτωτική πορεία: Ζητείται επανάκαμψη – Έκθεση από τη συλλογή Δάκη Ιωάννου



    ΣΧΟΛΙΑ