• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βουτιά της στερλίνας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985

    • Bloomberg
    Στερλίνα


    Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς το σοκ που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές.

    Οι επενδυτές απομακρύνονται από τα περιουσιακά στοιχεία της Βρετανίας, καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, με αρκετούς να εκφράζουν το φόβο ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε λίγα μέτρα σε σχέση με αυτά που έλαβαν άλλες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, η στερλίνα υποχωρεί λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης για το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο ενισχύεται για έβδομη ημέρα.

    Pound at weakest since 1985, beating financial crisis, Brexit lows

     

    “Ο συνδυασμός της προτίμησης στο δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο, το παγκόσμιο sell-off περιουσιακών στοιχείων και η ρευστοποίηση των long θέσεων από τις εκλογές, επιβαρύνουν τη λίρα”, δήλωσε ο Neil Jones, επικεφαλής πωλήσεων στην αγορά συναλλάγματος, της Mizuho Bank Ltd.

    Η στερλίνα υποχώρησε έως και 2,5% στα 1,1758 δολάρια, ξεπερνώντας ακόμη και το χαμηλό που κατέγραψε μετά την ψηφοφορία για το Brexit το 2016. Βρέθηκε στα χαμηλά του 1985, όταν τα πλουσιότερα κράτη του κόσμους υπέγραψαν τη συμφωνία Plaza για να αποδυναμώσουν το δολάριο και να βγάλουν την αμερικανική οικονομία από την ύφεση.

    Ο νέος διοικητής παρακολουθεί

    Ο νέος διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας, Andrew Bailey, σχολίασε τη βουτιά της στερλίνας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με δημοσιογράφους την Τετάρτη, στους οποίους δήλωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να κάνει περισσότερα για να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

    “Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις”, τόνισε. “Δεν έχω να πω κάτι σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή της Νομισματικής Πολιτικής. Θα λάβουμε υπόψη αυτό που συμβαίνει, θα σκεφτούμε προσεκτικά ποιες θα είναι οι επιπτώσεις”.

    Παράλληλα με τη στερλίνα, τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρρευσαν, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο διάσωσης για τις επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού που καταστρέφει την εγχώρια οικονομία. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών, ενώ ο δείκτης μετοχών FTSE 100 υποχώρησε έως και 5,5%.

    “Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια συντονισμένη προσέγγιση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά το μέγεθος του πακέτου εξακολουθεί να θεωρείται από τις αγορές ως ανεπαρκές”, δήλωσε ο Hetal Mehta, Ευρωπαίος οικονομολόγος στην Legal & General Investment Management. “Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας που έχει αναλάβει μόλις τρεις ημέρες και του οποίου οι απόψεις της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, θα προκαλέσει επίσης κάποια νευρικότητα”.

    Οι τράπεζες διαψεύστηκαν στις εκτιμήσεις τους για τη στερλίνα, καθώς μία μέση εκτίμηση που συνέταξε το Bloomberg, προέβλεπε τη λίρα στα 1,30 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο. Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνουν μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα, με τους traders να αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους από “ουδέτερες”  σε πιο απαισιόδοξες μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου, γεγονός που αναγκάζει τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις για το πού μπορεί να διαμορφωθεί η λίρα.

    “Είναι χαμηλότερο, ενδεχομένως στο εύρος των 1,15-1,18 δολαρίων, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να κάνει περισσότερα από αυτά”, δήλωσε ο Jordan Rochester, αναλυτής της Nomura International Plc, επικαλούμενος τον τρόπο με τον οποίο οι επιπτώσεις του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αισθητές.



    ΣΧΟΛΙΑ