• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Βill Ackman: Γιατί ναυάγησε η συμφωνία εξαγοράς του 10% της Universal από την SPAC του δισεκατομμυριούχου

    • Bloomberg

    Bill Ackman


    Η εταιρεία SPAC συμφερόντων του δισεκατομμυριούχου Bill Ackman, Pershing Square Tontine Holdings, θα αποσύρει την προσφορά της για την εξαγορά του 10% της Universal Music.

    Σύμφωνα με το bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. αποφάσισαν να μπλοκάρουν την προγραμματισμένη συμφωνία. Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος θα προχωρήσει στην εξαγορά  ποσοστού 5% έως 10% της μουσικής εταιρείας, μέσω του hedge fund του Pershing Square Holdings, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια της Universal, Vivendi.

    Η Pershing Square Tontine είχε προγραμματίσει να διανείμει τις μετοχές της Universal Music στους επενδυτές της μετά από τη δημόσια εγγραφή της στο Άμστερνταμ φέτος. Οι επενδυτές θα είχαν επίσης το δικαίωμα να αποκτήσουν μερίδιο σε ένα νέο όχημα γνωστό ως εταιρεία ειδικού σκοπού απόκτησης δικαιωμάτων ή SPARC. Μέσω της συμφωνίας επρόκειτο να συρρικνωθεί σημαντικά το μέγεθος της SPAC του Ackman, επιτρέποντάς της να αναζητήσει μικρότερους στόχους.

    Επρόκειτο για μία πολύπλοκη συναλλαγή για τους μετόχους της SPAC. Η μετοχή της Pershing Square Tontine υποχώρησε κατά 18% περίπου από την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία, στις 4 Ιουνίου.

    Άθλια συναλλαγή

    «Ήταν μια άθλια συναλλαγή καταδικασμένη να αποτύχει και έγινε», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bluebell Capital Partners, Giuseppe Bivona, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία ακτιβιστών κατά της εταιρείας νωρίτερα φέτος και εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του μετοχές της Vivendi. “Δεν γνωρίζουμε πολλά σε αυτό το στάδιο. Δεν είναι σαφές εάν η Pershing Square αγοράζει ολόκληρο το 10%”.

    Pershing Square Tontine's Stock Drops After UMG Talks Announced

    Ο Ackman επισήμανε ότι δεν είχε προβλέψει την αντίδραση των μετόχων στη δομή της συμφωνίας και τον “πιθανό αντίκτυπο της στους επενδυτές που δεν είχαν τη δυνατότητα να κατέχουν αλλοδαπούς τίτλους,  που είχαν margin στις μετοχές τους, ή που είχαν δικαιώματα προαίρεσης της μετοχής μας». Η SPAC έχει πλέον 18 μήνες περιθώριο για να κλείσει ένα νέο deal βάσει της τρέχουσας συμφωνίας μετόχων.

    Η Pershing Square Tontine είπε ότι ενώ είχε πολλές συζητήσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής, «δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή». Η ρυθμιστική αρχή ανησυχούσε ιδιαίτερα καθώς η δομή της συμφωνίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις του κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Η Pershing Square θα αναλάβει την αποζημίωση της συμφωνίας με τη Vivendi και το κόστος συναλλαγής, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του fund στην επιστολή του. Το hedge fund σκοπεύει να είναι «μακροπρόθεσμος μέτοχος της Universal”.

    Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία είχε αποτιμήσει την εταιρεία η οποία συνεργάζεται με τους οι Taylor Swift, Drake και Billie Eilish στα 35 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ