• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    UBS: Οι τρεις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ανόδου των μετοχών


    Οι μετοχές ξεκίνησαν το δεύτερο τρίμηνο δυναμικά, ωστόσο, η UBS επισημαίνει ότι για να συνεχίσει η αγορά να κινείται ανοδικά θα χρειαστεί βοήθεια.

    “Για μια περαιτέρω σημαντική άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα, θα πρέπει να δούμε ενδείξεις ότι η σταθεροποίηση της ανάπτυξης μεταφράζεται σε μια ανάκαμψη, η αύξηση κερδών συνεχίζεται και η επίπεδη καμπύλη αποδόσεων δεν μεταφράζεται σε λιγότερους τραπεζικούς δανεισμούς”, επισήμανε ο γενικός διευθυντής επενδύσεων της UBS Wealth Management, Mark Haefele.

    Το ράλι που έχουν σημειώσει οι μετοχές από τις αρχές του έτους συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο.Ο MSCI All-Country World Index καταγράφει κέρδη 2,3% από τις αρχές του τρέχοντος μηνός, ενώ ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 2,2%. Για τον Haefele αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν ήδη ένα “σχετικά ευνοϊκό σενάριο” και η περαιτέρω άνοδος μπορεί να μην είναι εύκολο να σημειωθεί.

    Οι μετοχές παγκοσμίως πλησιάζουν στα υψηλά τους

    Οι μετοχές έχουν καταγράψει κούρσα ανόδου από τα χαμηλά που σημείωσαν στις 24 Δεκεμβρίου 2018, όταν περιορίστηκαν οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η Fed μετρίασε την πολιτική της και η Κίνα έλαβε μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής αδυναμίας. Η μεταβλητότητα των περιουσιακών στοιχείων είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Μέσα σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, ο MSCI ACWI είναι περίπου 5% χαμηλότερα από το ρεκόρ του Ιανουαρίου 2018 και ο S&P 500 περίπου 1% κάτω από το υψηλό του Σεπτεμβρίου.

    Η Goldman Sachs Group Inc. συμφώνησε με την ιδέα ότι η επίδοση της οικονομίας επανέρχεται στο επίκεντρο.

    “Η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης πρέπει να θεωρηθεί ως κινητήρια δύναμη για την ανάληψη κινδύνου”, ανέφεραν οι επικεφαλής στρατηγικής, Christian Mueller-Glissmann και Alessio Rizzi, σε έγγραφο τους στις 4 Απριλίου. Αν και προειδοποίησαν, “η ενδεχόμενη ανάκαμψη μπορεί να απογοητεύσει και υπάρχει πιθανότητα για νέο σοκ από τα πολιτικά θέματα και τα επιτόκια”.

    Η Sundial Capital Research υποστήριξε ότι είναι δικαιολογημένο να υπάρχει κάποια δυσπιστία. Η εταιρεία εξέτασε τα νούμερα που αφορούν τα κέρδη των μετοχών και την ανάπτυξη κερδών των αμερικανικών εταιρειών και ανέλυσε περισσότερες από 15 περιπτώσεις, την περίοδο που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και ο S&P βρίσκονταν κοντά στο υψηλό 100 ημερών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το αν οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν το ράλι.

    Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Jason Goepfert “υπάρχει κάποια δικαιολογημένη ανησυχία, αλλά όχι πολύ μεγάλη”. Η ανάλυση του δείχνει ότι ο S&P κατά μέσο όρο υποχωρούσε κατά 0,3% όταν ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις πρώτου τριμήνου, και διαμορφώνονταν κοντά στο υψηλό των 100 ημερών, αλλά μετά από έξι μήνες κατέγραψε κέρδη 4,3%.

    Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι “αν δεν υπάρξει παρατεταμένη άνοδος των δεικτών PMI παγκοσμίως τους επόμενους μήνες, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δύσκολα θα διατηρηθεί και οι μετοχές θα παραμείνουν ευάλωτες”.



    ΣΧΟΛΙΑ