• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το ρωσικό Χρηματιστήριο επιστρέφει στα κέρδη, ξορκίζοντας τα «φαντάσματα της Κριμαίας»

    • Bloomberg


    Χρειάστηκαν πέντε χρόνια, αλλά οι ρωσικές μετοχές κατάφεραν να επιστρέψουν στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2014, πριν οι αμερικανικές κυρώσεις, η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου και μια ταραχώδης πορεία του ρουβλιού οδηγήσουν στην κατάρρευση των τιμών τους στο ήμισυ σχεδόν της αξίας τους.

    Ο δείκτης RTS, ο οποίος είναι ο δολαριακός ισοδύναμος του benchmark MOEX Russia, σημείωσε άνοδο 0,8% τη Δευτέρα, ύστερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014. Πλέον ο δείκτης μετρά σωρευτικά κέρδη 25% από την αρχή του έτους, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως βάσει επιδόσεων, πίσω από την Ελλάδα, και ενισχύοντας την αθροιστική κεφαλαιοποίηση των ρωσικών μετοχών στα 657 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών επιστρέφουν στη Ρωσία, καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, η ισχύς του νομίσματος και οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, αποτελούν «καταφύγιο» σε σχέση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία παραμένουν ευάλωτα στις εμπορικές εντάσεις ή σε πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι ανησυχίες που αφορούν σε νέες κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν αποδυναμωθεί, ενώ η ώθηση που έχει δοθεί στις διανομές μερισμάτων από τις κρατικές εταιρείες, έχει αποδειχθεί ακαταμάχητη.

    “Η απουσία νέων κυρώσεων αποτέλεσε βασικό οδηγό για το ρωσικό ρούβλι και τα ομόλογα, και αυτό οδήγησε σε ανατίμηση των μετοχών”, δήλωσε η Elena Loven, Portfolio Manager στην Swedbank Robur Fonder AB. Τα υψηλότερα μερίσματα της Gazprom ενίσχυαν επιπλέον τον δείκτη, συνέχισε: “Η Gazprom είναι μία από τις μεγαλύτερες μετοχές υπό rerating, γεγονός που έβαλε ξανά τις ρωσικές μετοχές στα ραντάρ των επενδυτών”.

    Ο δείκτης RTS είχε καταγράψει πτώση 45% το 2014, όταν η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία προκάλεσε την οργή των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες επέβαλαν σκληρότατες οικονομικές κυρώσεις. Η καταβαράθρωση της τιμής του Brent στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς εκείνης, αλλά και η ελεύθερη πτώση του ρουβλιού, πυροδότησαν αλυσιδωτές πωλήσεις στα ρωσικά assets, με το περιβάλλον να ηρεμεί ύστερα από την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

    Αντιθέτως, το 2019 έχει υπάρξει έως τώρα η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τις ρωσικές μετοχές.

    Τα κέρδη του δείκτη RTS υπερβαίνουν 5 και πλέον φορές την ενίσχυση του δείκτη MSCI Emerging Markets κατά 4,5%, ενώ οι αναλυτές παραβλέπουν τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, έχοντας ενισχύσει τις δολαριακές εκτιμήσεις για τα ρωσικά εταιρικά κέρδη στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.



    ΣΧΟΛΙΑ