• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το παράδοξο της Citigroup: Η μετοχή που βρίσκεται σε τέλμα, αλλά λατρεύουν οι αναλυτές

    • Bloomberg
    Citi


    Οι επενδυτές δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένοι με τη Citigroup το 2018, αφήνοντας τη μετοχή να υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της. Όμως, οι αναλυτές την έχουν… ερωτευτεί!

    Η μετοχή της νεοϋορκέζικης τράπεζας -η οποία είναι γνωστή για τις εκτενείς δραστηριότητές της στον υπόλοιπο κόσμο- έχει πέσει σε τέλμα φέτος, καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να «καεί» σε περίπτωση αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές ή και από τον εμπορικό πόλεμο που έχει ανοίξει. Κι όμως, όλο και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι την περιμένουν καλύτερες ημέρες, μετά την αναδιοργάνωση στην οποία προχώρησε σε διοικητικό επίπεδο και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με εταιρείες που έχουν διεθνή παρουσία.

    Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 68% των αναλυτών που καλύπτουν τη Citigroup δίνουν σύσταση αγοράς για τη μετοχή της.

    Η Citigroup ήταν κάποτε η τράπεζα με τη μεγαλύτερη αξία στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όμως, το πλήγμα που υπέστη ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Η τράπεζα αναγκάστηκε να εγγράψει ζημίες και απομειώσεις άνω των 140 δισ. δολαρίων, πήρε τα περισσότερα κεφάλαια διάσωσης από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική τράπεζα και πέρασε ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας που ακολούθησε προσπαθώντας να ανακάμψει.

    Οι ημέρες αυτές έχουν, θεωρητικά, περάσει.

    Όμως, παρά τις δεσμεύσεις των επικεφαλής της, οι επενδυτές είναι δύσκολο να αφήσουν πίσω τους ό,τι συνέβη. Ένας επενδυτής, για παράδειγμα, που αγόρασε μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών την ημέρα που η Lehman Brothers κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας, το 2008, εξακολουθεί να έχει ζημιά 50% από τη Citigroup. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες έχουν καλύψει, χρηματιστηριακά, το χαμένο έδαφος, αποφέροντας, στην τελική, κέρδη.

    Αυτήν τη στιγμή, η Citigroup προσπαθεί να αποδώσει περισσότερα κεφάλαια στους μετόχους της εστιάζοντας σε παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες, όπως είναι, για παράδειγμα, ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών.

    Και, σε ό,τι αφορά τους θεσμικούς πελάτες της, δίνει έμφαση σε υπηρεσίες όπως οι υπηρεσίες θεματοφυλακής ή συναλλαγών, με στόχο να κερδίσει στην πορεία την εμπιστοσύνη τους και σε άλλα επίπεδα, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές ή η αναδοχή ομολογιακών εκδόσεων.

    «Είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας και να προσφέρουμε τις αποδόσεις που αναμένουν και αξίζουν οι μέτοχοί μας», ανέφερε, προσφάτως, σε δήλωσή της η Citigroup.

    Παρ’ όλα αυτά, οι αμφιβολίες επιμένουν…

    Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Vern McKinley, ο οποίος κυκλοφόρησε προσφάτως το βιβλίο «Borrowed Time», μια ιστορία της Citigroup και των διασώσεών της, λέει πως υποψιάζεται ότι η επικέντρωση της τράπεζας στις παραδοσιακές δραστηριότητές της ακούγεται μεν καθησυχαστική, αλλά δεν θα αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα.

    «Σε όλη την ιστορία τους, έμπαιναν σε προβλήματα από απλά δάνεια και πιστώσεις», υποστηρίζει: «Το πρόβλημα δεν ήταν πάντα τα “εξωτικά” χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Ήταν τα βασικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα που τους δημιουργούσαν προβλήματα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Deutsche Bank: Αυτό είναι το νόμισμα που θα βγει κερδισμένο από τον εμπορικό πόλεμο



    ΣΧΟΛΙΑ