• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το κάπνισμα μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μια γενιά, προβλέπουν οι αναλυτές

    • Bloomberg


    Σε 10 έως 20 χρόνια μπορεί να έχουν εξαφανιστεί οι καπνιστές σε πολλές αγορές, υποστηρίζουν αναλυτές της Jefferies.

    Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες καπνού βρίσκονται στην ίδια πλευρά σε αυτή τη μετατόπιση, καθώς περισσότερες χώρες υιοθετούν αντικαπνιστικούς στόχους και οι εταιρείες ωθούν τους καπνιστές σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο καπνός μάσησης (μη καπνιζόμενο προϊόν καπνού που προορίζεται αποκλειστικά για μάσηση).

    «Με τις ρυθμιστικές αρχές και τις φιλοδοξίες των καπνοβιομηχανιών να ευθυγραμμίζονται ολοένα και περισσότερο, σε πολλές χώρες, η εξαφάνιση των καπνιστών μέσα σε μία γενιά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», έγραψε ο αναλυτής Owen Bennett. “Για να επιτευχθεί αυτό, θα γίνει μόνο με την υποστήριξη των προϊόντων μειωμένου κινδύνου.”

    Smoke Signals

    Την άποψη ότι τα τσιγάρα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν υποστηρίζει και η Citigroup, η οποία αναμένει ότι το κάπνισμα θα εξαφανιστεί έως το 2050 από τις ΗΠΑ, περιοχές της Ευρώπης, την Αυστραλία και τα μεγάλα τμήματα της Λατινικής Αμερικής, εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες.

    «Το κάπνισμα έχει μειωθεί τις τελευταίες πέντε δεκαετίες λόγω αυτού που αποκαλούμε ESG Squeeze: πιέσεις από κοινωνικές συμπεριφορές, ρυθμίσεις και φορολογία», έγραψε ο αναλυτής της Citi, Adam Spielman σε σημείωμα του αυτό το μήνα.

    Ο παγκόσμιος δείκτης καπνού –MSCI World Tobacco Index– έχει χαμηλότερη απόδοση από τον ευρύτερο παγκόσμιο δείκτη MSCI World Index από τις αρχές του περασμένου έτους, με την κατασκευάστρια μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού, την Swedish Match AB να υπεραποδίδει και την Imperial Brands να έχει μικρότερη απόδοση.

    Tobacco shares have underperformed the benchmark index during the pandemic

    Η Imperial Brands θα πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να κάνει στροφή προ την αντικαπνιστική πολιτική, δεδομένης της υπερβολικής εξάρτησής της από τα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έγραψε ο Bennett της Jefferies, υποβαθμίζοντας τη σύσταση του για την μετοχή της σε “hold” από “buy”.

    Αντίθετα, βλέπει τη Philip Morris International σε καλή θέση, δεδομένης της κυριαρχίας της στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, ενώ η πρόσφατη μετακίνηση της British American Tobacco στην κάνναβη φαίνεται να έγινε σε κατάλληλη χρονική στιγμή.  Στο ίδιο report, ο Bennett αναβάθμισε τις συστάσεις του για την την BAT και την Altria Group σε “buy” από “hold”.

    «Εάν το τέλος του καπνίσματος προέλθει από το λανσάρισμα των προϊόντων μειωμένου κινδύνου, εφόσον οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, η ανάπτυξη θα είναι εξίσου καλή, αν όχι καλύτερη από το παρελθόν», τόνισε.

    Ο Michael R. Bloomberg, ιδρυτής και ιδιοκτήτης πλειοψηφίας του Bloomberg News, έχει κάνει εκστρατεία και έχει διαθέσει χρήματα για την υποστήριξη της απαγόρευσης στις ΗΠΑ, των αρωματικών ηλεκτρονικών τσιγάρων και τους καπνού.

    Διαβάστε ακόμα:

    Κορονοϊός: Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου για τους μακροχρόνιους καπνιστές

    Η Παπαστράτος στον αγώνα για την προστασία του νερού

    Παπαστράτος: Νέα εμπορική δομή και τρεις νέοι Γενικοί Διευθυντές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ