ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσα περισσότερα χρόνια καπνίζει κάποιος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για χειρότερη έκβαση της λοίμωξης από τον κορονοϊό.
Οι μακροχρόνιοι καπνιστές αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, αφού αρρωστήσουν από Covid-19, καθώς και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου, σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και της Κλινικής του Κλίβελαντ στο Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 7.102 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους 85% δεν ήταν ποτέ καπνιστές, 13% ήταν πρώην καπνιστές και 2% νυν καπνιστές.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν κατά μέσο όρο ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 30 ή περισσότερα χρόνια είχαν κατά μέσο όρο 125% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία μετά από λοίμωξη Covid-19, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Επίσης, ήταν 89% πιθανότερο να πεθάνουν.
Όσοι κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για δέκα έως 30 χρόνια είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο όταν αρρώστησαν από τον κορονοϊό και ήταν 47% πιθανότερο να πεθάνουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Εκείνοι που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για διάστημα έως δέκα ετών είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο με τους μη καπνιστές να χρειασθούν νοσηλεία λόγω Covid-19, είχαν όμως 19% μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 66% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.
Όσοι κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για δέκα έως 30 χρόνια είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ οι καπνιστές για πάνω από 30 χρόνια είχαν 69% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την έκβαση της Covid-19 είτε επειδή έχει επιβαρύνει εδώ και χρόνια τους πνεύμονες είτε επειδή συχνά σχετίζεται με άλλα υποκείμενα νοσήματα.
Μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.
Διαβάστε ακόμη:
Χαράλαμπος Γώγος: Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου (video)
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μείωση εισφορών: Τι κερδίζουν 2,5 εκατ. εργαζόμενοι – Αναλυτικά παραδείγματα για μισθούς έως 3.000 ευρώ
- Τι βλέπουν τα ξένα funds στην ελληνική οικονομία και έρχονται στην Αθήνα
- Νάντια Γκογκοζώτου: Στην τελική ευθεία το Ταμείο Καινοτομίας – Έρχονται οι πρώτες θεραπείες για πρώιμη πρόσβαση
- Τα super κέρδη των τραπεζιτών, το πάρτι διαρκείας Βαρδινογιάννη – Σιάμισιη, το Unfair του Πόλυ, μια… περίεργη προσφορά από τη ΓΕΚ, η επιτυχία του Παππά, ο αξιολάτρευτος Νικόλαος ο Α’ με τις μπαταρίες και ποιος είναι ο μαρτυριάρης του ΔΑΑ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.