• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το fund των 1,9 τρισ. με τις τρελές ιδέες περί επενδύσεων

    • Bloomberg


    Ήταν μια δεκαετία δοκιμών για τον Rob Lovelace. Η Capital Group Cos., η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ο πατέρας του πατέρα του ίδρυσε στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, υπέστη βαρύ πλήγμα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Μέσα σε επτά χρόνια, οι πελάτες της απέσυραν το συγκλονιστικό ποσό των 425 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία περιέκοψε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι και οι πελάτες αναρωτιούνταν αν η Capital Group θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

    Στα 56 του, ο Lovelace είναι αδύνατος, με λαμπερά μπλε μάτια πίσω από τα γυαλιά του και ένα μέτωπο πλαισιωμένο από σγουρά, ανοιχτά καστανά μαλλιά. Σε μια σπάνια συνέντευξη στην έδρα της εταιρείας σε έναν ουρανοξύστη στο κέντρο του Λος Άντζελες, δηλώνει ευτυχής ότι τα βέλη δείχνουν πάλι προς τα πάνω. Νέοι πελάτες έρχονται με νέα χρήματα. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ανέκαμψαν σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, διπλάσια από τα χαμηλά της πριν από μια δεκαετία. Αλλά το μέλλον της εταιρείας είναι κάθε άλλο παρά ασφαλές.

    Για τον Lovelace – ο οποίος, σε αντίθεση με τον πατέρα και τον παππού του, είναι αντιπρόεδρος αντί για πρόεδρος – αυτή η πρόκληση είναι μεγαλύτερη από την Capital Group. Έχει να κάνει με την πίστη της οικογένειάς του ότι η έρευνα και η λογική μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να νικήσουν το σύνολο της αγοράς. Αυτή η πεποίθηση ήταν στη ρίζα της εταιρείας, γνωστής για την οικογένειά American Funds, για σχεδόν 90 χρόνια. Αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ενεργητική διαχείριση απορρίπτεται από το επενδυτικό κοινό. Η Vanguard Group Inc. και η BlackRock Inc. έχουν απορροφήσει μερίδιο αγοράς με funds που μιμούνται ευρείς δείκτες της αγοράς για ένα κλάσμα του κόστους των funds του Capital Group.

    Από κάποιες απόψεις, ο Lovelace υποκύπτει στην τάση προς μια τέτοια χαμηλού κόστους, παθητική επενδυτική τακτική. «Δεν παλεύουμε τις παθητικές επενδύσεις», λέει. «Είναι εντάξει. Απλά γνωρίζουμε πως αυτό που κάνουμε είναι ακόμα καλύτερο».

    Αυτή η αντιδραστική γραμμή μπορεί να έχει τις ρίζες του στον παππού του Lovelace. Ο Jonathan Bell Lovelace, γνωστός ως JBL, ήταν μία μαθηματική ιδιοφυία που μεγάλωσε στην Αλαμπάμα και μετακόμισε στο Ντιτρόιτ μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο για να συμμετάσχει στη χρηματιστηριακή ενός φίλου του από τον στρατό. Τον Σεπτέμβριο του 1929, ανησυχώντας για το κενό που είδε ανάμεσα στις θεμελιώδεις αξίες των εταιρειών και τις τιμές των μετοχών, ρευστοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών του στην αγορά και στην επιχείρηση. Ήταν σε τρένο με προορισμό την Καλιφόρνια, όταν η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε τη Μαύρη Τρίτη.

    Στο Λος Άντζελες ξεκίνησε την Capital Research and Management Co., προτείνοντας μετοχές για funds που διαχειριζόταν η προβληματική πρώην εταιρεία του στο Ντιτρόιτ. Το 1932, ο JBL ανέλαβε πρόεδρος αυτών των funds, χτίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία της Capital κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

    «Η κάπως αιρετική άποψή του τότε ήταν ότι πρέπει να γνωρίζεις πραγματικά κάτι για τις εταιρείες στις οποίες επενδύεις», λέει ο Rob Lovelace. «Βασίστηκε πάντα στην έρευνα. Αυτό ήταν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αυτό είναι στο DNA μας».

    Καθώς η Capital Group μεγάλωνε, ο JBL έπεισε τον γιο του, Jon, να ενταχθεί και τελικά να ηγηθεί της εταιρείας. Στη δεκαετία του 1950, όταν ο JBL υπέστη καρδιακή προσβολή που τον έθεσε εκτός δράσης για χρόνια, ο Jon δημιούργησε ένα σύστημα διανομής ευθυνών διαχείρισης κεφαλαίων, μειώνοντας την εξάρτηση της εταιρείας από οποιοδήποτε μεμονωμένο άτομο.

    «Όλοι νόμιζαν ότι ήταν μια κακή ιδέα, συμπεριλαμβανομένου και εμού», δήλωσε ο Jon, ο οποίος πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών, σε ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε για την 75η επέτειο της εταιρείας. «Αλλά ήταν καλό για τη μετάβαση, τουλάχιστον, και έτσι ξεκίνησε. Και κατέληξε να λειτουργεί τόσο καλά, που το διατηρήσαμε!».

    Το Σύστημα της Capital λειτουργεί ως εξής: Κάθε fund έχει από 3 έως 13 διαχειριστές, καθένας από τους οποίους επιβλέπει ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο γνωστό ως «μανίκι». Μέσα σε γενικές παραμέτρους, όπως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ή οι αξιολογήσεις των ομολόγων, οι διαχειριστές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τις επενδύσεις που θέλουν. Ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τις ισχυρότερες πεποιθήσεις τους. Αυτές τροφοδοτούνται από την έρευνα που ξεπερνά την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και τις συναντήσεις με στελέχη. Πέρυσι οι 320 επαγγελματίες επενδυτές της Capital Group πραγματοποίησαν 12.400 επισκέψεις σε εργοστάσια, αποθήκες, εργαστήρια και άλλους χώρους.

    Ένα παράδειγμα είναι το Ταμείο Νέων Προοπτικών ύψους 88,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Facebook Inc. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του fund. Αλλά ο Rob Lovelace δεν έχει πουθενά το Facebook ανάμεσα στους 80 τίτλους του «μανικιού» του. Προτιμά την Amazon.com. Χωρίς τις προμήθειες, το fund έχει ξεπεράσει με συνέπεια το σημείο αναφοράς του εδώ και δύο δεκαετίες.

    Ο Lovelace θυμάται ότι επισκεπτόταν τα γραφεία της Capital Group ως παιδί, όταν οι διευθυντές χρησιμοποιούσαν τα πιο απλά μέσα για να αναλύσουν τους ισολογισμούς. Είχε ενδιαφερθεί να επενδύσει ως έφηβος και εξακολουθεί να κατέχει μετοχές της παιχνιδοβιομηχανίας Hasbro, της πρώτης μετοχής που αγόρασε ποτέ. Σήμερα, η Capital Group είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Hasbro, με ποσοστό συμμετοχής σχεδόν 15%. Η μετοχή απέδωσε κατά μέσο όρο περίπου 20% ετησίως από τα τέλη του 1980 έως τα τέλη του 2018, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο του 11% της ετήσιας απόδοσης του S & P 500.

    Μέχρι τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα American Funds ξεπερνούσαν τους ανταγωνιστές τους, χάνοντας λιγότερα στις αγορές bear και ξεκινώντας από μια υψηλότερη βάση σε επακόλουθες ανακτήσεις. Αποκόμισε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη φούσκα των dot-com, σκαρφαλώνοντας στις κορυφαίες θέσεις των οικογενειών αμοιβαίων κεφαλαίων. Το δικό της Ταμείο Ανάπτυξης της Αμερικής έγινε το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο.

    Καθώς η Capital Group ευημερούσε, άρχισε να επικρατεί μια ριζοσπαστική ιδέα. Όλο και περισσότερες ακαδημαϊκές έρευνες έθεταν εν αμφιβόλω την επιλογή μετοχών. Οι αγορές ήταν τόσο αποδοτικές, ώστε οι επενδυτές δεν μπορούσαν να τις νικήσουν μακροπρόθεσμα. Ο Jack Bogle, απόφοιτος του Πρίνστον, όπως ο Jon και ο Rob Lovelace, πίστευε ότι οι επενδυτές εξαπατούνταν. Το 1974 ίδρυσε την Vanguard Group στο Valley Forge. Δύο χρόνια αργότερα, η Vanguard άρχισε να πουλάει ένα fund που κρατούσε απλώς όλες τις μετοχές του δείκτη S & P 500. Ήταν το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη λιανικής.

    «Οι άνθρωποι ασχολούνται πολύ με τις αμοιβές. Θα έπρεπε να ασχολούνται με τη συνολική τους απόδοση μετά από όλες τις αμοιβές».

    Πίσω στο Λος Άντζελες, η Capital Group κινείται παρασκηνιακά. Τότε, όπως και σήμερα, πωλούσε τα funds της μέσω ενδιάμεσων όπως σύμβουλοι συνταξιοδοτικών ταμείων και χρηματοπιστωτικοί σύμβουλοι. Το λογότυπο της εταιρείας δεν εμφανίζεται στην έδρα της, η οποία καταλαμβάνει 12 από τους 55 ορόφους στο κτίριο της πλατείας της Bank of America.

    Τα βόρεια παράθυρα προσφέρουν θέα στο σήμα του Χόλιγουντ, αλλά η Capital Group δεν έχει διάσημους διευθυντές και τα στελέχη της διατηρούν χαμηλό προφίλ. Όταν ο James Rothenberg, πρόεδρος για σχεδόν μια δεκαετία, πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή το 2015, ελάχιστα ακούστηκε. «Ήταν ένας φανταστικός ηγέτης», λέει ο Gordon Crawford, πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Capital Group που συνταξιοδοτήθηκε και ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο στην κηδεία του Rothenberg. «Αλλά έφυγε ο Jim και έβαλαν κάποιον άλλο, και τα funds δεν επηρεάστηκαν αρνητικά».

    Η Capital Group τοποθέτησε τον 58χρονο σήμερα Tim Armor στο πόστο. Όπως και πολλά στελέχη, πέρασε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του στην εταιρεία, αφού προσελήφθη μετά την αποφοίτησή του από το Middlebury College. Εξακολουθεί να διαχειρίζεται ένα μέρος του Ταμείου Νέας Οικονομίας ύψους 21,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο επενδύει σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε όλο τον κόσμο. Έχει αποδώσει περίπου 11% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, ξεπερνώντας το 97% των ομοίων του.

    Οι περισσότεροι διαχειριστές χαρτοφυλακίου του Capital Group έχουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια από τα δικά τους χρήματα στα funds τους. Μια ομάδα αναλυτών, συμπεριλαμβανομένων μερικών νεοπροσληφθέντων, διαχειρίζεται ένα μανίκι περίπου 20% του κάθε fund, ενισχύοντας την ποικιλία των απόψεων που τροφοδοτούν τα χαρτοφυλάκια. Οι γυναίκες εκπροσώπησαν σχεδόν το 45% των νέων προσλήψεων πέρυσι, αν και εξακολουθούν να συνιστούν μόνο το 23% των διαχειριστών χρήματος και των αναλυτών. Τα μπόνους επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις σε βάθος πέντε και οκτώ ετών, προωθώντας τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

    Η εταιρεία είναι μυστικοπαθής όσον αφορά στα έσοδα και την κερδοφορία της. Αφού ο Armor υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2003, η εταιρεία παρενέβη για να σφραγίσει δικαστικά αρχεία που αποκάλυπταν αποζημιώσεις ή οικονομικές αποδόσεις. Η κίνηση αυτή εξέπληξε τον Armor, αλλά λέει ότι ήταν λογικό για την εταιρεία. «Νομίζω ότι η εταιρεία έκανε ό, τι έπρεπε να κάνει, προσπαθώντας να προστατεύσει αυτό που είναι πολύτιμο για μας».

    Η εταιρεία προσφέρει 36 μετοχές, ομόλογα και ισορροπημένα αμοιβαία κεφάλαια, ένα μετρίου μεγέθους μενού που επιβάλλεται για να αποφευχθεί η σύγχυση των πελατών και να κρατηθούν χαμηλά οι χρεώσεις. Δεν προσφέρει exchange traded funds (ETFs), παρόλο που έλαβε έγκριση από το ρυθμιστικό όργανο για να το πράξει το 2015. «Τίποτα δε φαίνεται να κινείται ιδιαίτερα γρήγορα στην Capital Group», λέει ο Jonathan Nolan, αναλυτής της Francis Investment Counsel στο Brookfield του Wisconsin. «Δεν ανησυχούν για τυχόν επενδυτικές μόδες».

    Η οικονομική κρίση ήταν ένα τραύμα που δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια υποχώρησαν στα 975 δισ. δολάρια το 2008, από 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία απέλυσε το 18% του προσωπικού της κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Η Vanguard ξεπέρασε τα American Funds για να γίνει ο μεγαλύτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ, θέση που διατηρεί ακόμα. Τα στελέχη της Capital Group αναλογίστηκαν τι έπρεπε να κάνουν. Συμπέραναν ότι το πρόβλημα δεν ήταν το επενδυτικό στυλ των funds. Αντ ‘αυτού, αποφάσισαν ότι έπρεπε να διορθώσουν τη σχέση τους με τους πελάτες.

    Συνέχισαν να πωλούν κεφάλαια μέσω διαμεσολαβητών, αλλά χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για τη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες. Ο ιστότοπος των American Funds, ο οποίος απευθυνόταν σε συμβούλους, αναπροσαρμόστηκε για να συμπεριλάβει πληροφορίες και για τους ιδιώτες πελάτες. Και η εταιρεία ανέπτυξε μια πλατφόρμα που ονομάζεται Nadia, η οποία αντλεί δεδομένα από την ψηφιακή αγορά, τις τηλεφωνικές κλήσεις και άλλες αλληλεπιδράσεις για να βοηθήσει το τμήμα των πωλήσεων να προβλέψει τις ερωτήσεις των πελατών και τις απαιτήσεις των συμβούλων που πωλούν τα American Funds.

    Πιο σημαντικό, βρήκε επιτυχία στην πώληση προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για να επιτύχουν συγκεκριμένους επενδυτικούς στόχους, όπως η αποταμίευση για σπουδές σε κολέγιο ή συνταξιοδότηση. Πέρυσι, τα 11 συνταξιοδοτικά ταμεία με ημερομηνία-στόχο είχαν καθαρές εισροές ύψους 22 δισ. δολαρίων ή 14 δισ. δολάρια περισσότερο από την εταιρεία στο σύνολό της, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Με περιουσιακά στοιχεία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων την 31η Μαρτίου, η οικογένεια των American Funds με ημερομηνία-στόχο είναι πλέον η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. «Οι άνθρωποι αρέσκονται στην απλότητα», λέει ο Lovelace. «Εάν τους βάλεις σε κάτι που ονομάζεται ταμείο με ημερομηνία-στόχο το 2050, η ετικέτα τους θυμίζει ότι αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Κρατάς το ταμείο 2050 επειδή θα είσαι 65 ετών το 2050».

    Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίστηκαν στο έδαφος της αγοράς bear, ήταν ένα μεγάλο τεστ. Το Ταμείο Συνταξιοδότησης των American Funds με ημερομηνία-στοχο το 2020, ξεπέρασε τα funds των T. Rowe Price, Vanguard και JPMorgan SmartRetirement κατά περισσότερο από μια εκατοστιαία μονάδα, λέει ο Jim Scheinberg, ανώτατο στέλεχος της North Pier Fiduciary Management, εταιρείας παροχής συμβουλών στο Λος Άντζελες.

    Η Capital Group βρήκε επίσης τρόπους για να μειώσει το κόστος. Άρχισε να παρέχει funds που εξαλείφουν τις προκαταβολικές χρεώσεις πωλήσεων, που παραδοσιακά ωθούσαν τους συμβούλους να πουλήσουν τα προϊόντα της. Τον Ιανουάριο του 2017 άρχισε να προσφέρει «καθαρές μετοχές», με τέλη μόλις 33 σεντς ανά 100 δολάρια, που αφαίρεσαν τα τέλη διανομής και τις προμήθειες που εισπράττουν οι σύμβουλοι.

    Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων με αντίθετες απόψεις για τους ίδιους τίτλους συναλλάσσονται εσωτερικά, εξαλείφοντας τις χρεώσεις εξωτερικών συναλλαγών. Όταν οι 70 traders της επιχείρησης αγοράζουν και πωλούν τίτλους εξωτερικά, το κάνουν σε μπλοκ που είναι μικρά για μια εταιρεία του μεγέθους της Capital Group, για να αποφευχθεί η δυσμενής επίδραση στις τιμές της αγοράς. Η εταιρεία έχει επενδύσει στα Luminex Trading & Analytics LLC και IEX Group Inc., δύο εναλλακτικά ανταλλακτήρια που στοχεύουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των συναλλαγών.

    Η απόδοση είναι η προτεραιότητα. Χωρίς τις χρεώσεις, τα περισσότερα American Funds έχουν ξεπεράσει τα σημεία αναφοράς τους κατά ετήσιο μέσο όρο 1,5% σε περιόδους 3, 5, 10 και 20 ετών, σύμφωνα με τον Armor. ««Οι άνθρωποι ασχολούνται πολύ με τις αμοιβές», λέει. Θα έπρεπε να ασχολούνται με τη συνολική τους απόδοση μετά από όλες τις αμοιβές».

    Αυτό το επιχείρημα έχει περάσει σε μερικούς ανθρώπους. Πέρυσι, η Capital Group προσείλκυσε 7,8 δισ. δολάρια σε καθαρά χρήματα νέων πελατών. Όμως, η Vanguard αποκόμισε 230 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχυμένα από χρεώσεις μόλις 4 σεντς ανά 100 δολάρια υπό διαχείριση – περίπου το ένα δέκατο του κόστους των φθηνότερων κεφαλαίων της Capital Group. Η Fidelity Investments, με περιουσιακά στοιχεία 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πήγε την τάση στα άκρα τον Αύγουστο, προσφέροντας τα πρώτα αμοιβαία κεφάλαια με μηδενικές χρεώσεις στον κλάδο.

    Φέτος, το χρηματικό ποσό σε παθητικά funds μετοχών στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει τα ενεργητικά funds για πρώτη φορά, με τα περισσότερα νέα μετρητά να εισρέουν στα πιο βασικά ETFs, σύμφωνα με τον Alex Blostein, αναλυτή της Goldman Sachs Group που παρακολουθεί διαχειριστές assets και χρηματιστηριακές εταιρείες. «Για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αυτό είναι πιθανώς εντάξει», λέει.

    Για τον Lovelace, αυτή η τάση ενισχύει απλά τη δέσμευσή του στο επενδυτικό στυλ που επικεντρώνεται στην έρευνα, το οποίο κληρονόμησε από τον παππού και τον πατέρα του. «Αυτό το Σύστημα Capital είναι διαφορετικό και μοναδικό», λέει. «Και λειτουργεί. Αυτό είναι ξεχωριστό. Γιατί να το αλλάξω αυτό;».



    ΣΧΟΛΙΑ