• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ναυτιλία: Ενισχύονται οι έλεγχοι λόγω κοροναϊού – Πού έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα

    • Bloomberg
    κοντέινερ


    Τα πλοία και τα τρένα που προέρχονται από την Κίνα βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς τα κράτη λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου κοροναϊού που ξεκίνησε από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

    Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις πιο πρόσφατες προσπάθειες των αρχών στην Ασία, μεταξύ των οποίων καραντίνες και έλεγχοι.

    Αυστραλία

    Τα ενισχυμένα μέτρα ελέγχων θα ισχύουν για τα πλοία που αναχώρησαν από την Κίνα από την 1η Φεβρουαρίου και μετά, με το πρώτο πλοίο που ανταποκρίνεται στα κριτήρια αυτά να αναμένεται μόλις στις 10 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση συνεχίζει να διαβουλεύεται με τις λιμενικές αρχές και με βιομηχανικές ομάδες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλει περίοδο απομόνωσης 14 ημερών, όπως είχε προτείνει ο οργανισμός ναυτιλίας και logistics Gulf Agency.

    Το όργανο θαλάσσιας ασφάλειας της πολιτείας Κουίνσλαντ έχει ήδη εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα εισερχόμενα ξένα σκάφη, τα οποία υποχρεούνται να αναφέρουν εάν κάποιο μέλος πληρώματος ή επιβάτης έχει επισκεφθεί την ηπειρωτική Κίνα από την 1η Φεβρουαρίου ή την επαρχία Χουμπέι τις τελευταίες 14 ημέρες. Πρέπει επίσης να γνωστοποιήσουν εάν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα κοροναϊού.

    Ο όμιλος Miners Fortescue Metals δήλωσε ότι τα πλοία που φορτώνουν στις εγκαταστάσεις του στο Port Hedland έχουν προγραμματιστεί να δέσουν τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από την ηπειρωτική Κίνα, προσθέτοντας ότι το σιδηρομετάλλευμα παραδίδεται όπως είχε προγραμματιστεί.

    Ινδονησία

    Τα πλεούμενα που έχουν επισκεφθεί την Κίνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 λιμενικών στάσεών τους θα επιθεωρούνται διεξοδικά από την Αρχή Υγείας Λιμένων, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Μεταφορών της Ινδονησίας. Όποιος είναι ύποπτος ότι έχει μολυνθεί από τον ιό πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες αρχές. Θα διεξαχθούν επίσης επιθεωρήσεις σε ζώα.

    Η Ινδονησία σκοπεύει να σταματήσει τις εισαγωγές τροφίμων και ποτών από την Κίνα σε αυτήν που μπορεί να είναι η πρώτη τέτοια κίνηση από χώρα για να προστατευθεί από τον ταχέως μεταδιδόμενο ιό.

    Ιαπωνία

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί στα πλεούμενα που φθάνουν από την Κίνα και δεν εξετάζονται επί του παρόντος πρόσθετες προφυλάξεις. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να περιορίσει τα κινεζικά πλοία.

    Φιλιππίνες

    Η Αρχή Λιμένων των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι σε πλεούμενα που προέρχονται από την Κίνα απαγορεύεται να αποβιβαστούν, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

    Σιγκαπούρη

    Τα πλεούμενα που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες πρέπει να υποβάλουν έντυπο δήλωσης υγείας και άλλα έγγραφα 24 ώρες πριν δέσουν σε λιμάνι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ναυτιλιακού και Λιμενικού Σώματος την 1η Φεβρουαρίου.

    Νότια Κορέα

    Κάθε πλεούμενο που επισκέφθηκε την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες θα επιθεωρείται από αξιωματούχους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας προτού εισέλθουν σε λιμάνια, ώστε να ελεγχθεί το πλήρωμα, σύμφωνα με υπάλληλο του υπουργείου Ωκεανών και Αλιείας. Τα πλεούμενα μπορούν να εισέλθουν στα λιμάνια της Νότιας Κορέας μόνο εάν οι επιθεωρητές δεν βρουν κανένα σημάδι μόλυνσης και τους δώσουν έγκριση.

    Ταϊλάνδη

    Η Ταϊλάνδη δημιούργησε ένα σημείο ελέγχου στην επαρχία Samut Prakan, όπου 20 έως 30 υπάλληλοι από τη Λιμενική Αρχή της Ταϊλάνδης και το Τμήμα Ελέγχου Ασθενειών θα ελέγχουν τα πληρώματα όλων των πλεούμενων που προέρχονται από την Κίνα πριν μπορέσουν να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι της Μπανγκόκ. Εάν κάποιο πλοίο διαπιστωθεί ότι έχει ασθενή στο πλήρωμα, θα μπει σε καραντίνα. Τα μέτρα εφαρμόζονται επίσης στους βόρειους λιμένες της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ