• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στο μικροσκόπιο των αρχών της ΕΕ για την προστασία δεδομένων η εφαρμογή TikTok


    Η εφαρμογή των social media TikTok, της εταιρείας ByteDance, θα βρεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο σχετικά με τις πολιτικές απορρήτου της, μετά από την απόφαση των επικεφαλής προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε έρευνες.

    Οι ανακοινώσεις που έγιναν την Τετάρτη από μία ομάδα των αρχών της ΕΕ, ακολουθούν την απόφαση που έλαβε τον περασμένο μήνα η επιτροπή προστασίας δεδομένων των Κάτω Χωρών να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις πολιτικές της εταιρείας για την προστασία των δεδομένων των παιδιών, λέγοντας ότι η εφαρμογή “έχει αγαπηθεί πολύ” από παιδιά της Ολλανδίας.

    Η εταιρεία, που ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο, αντιμετωπίζει πλήθος ερωτημάτων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με το εάν θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η ίδια αρνείται την υποψία ότι ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση ή ότι τα δεδομένα των χρηστών βρίσκονται σε κίνδυνο.

    Η ΕΕ των 27 κρατών έχει θεσπίσει ορισμένους από τους αυστηρότερους νόμους περί προστασίας δεδομένων στον κόσμο. Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ή GDPR, παρέχει στις αρχές της ΕΕ την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμο σε εταιρείες έως και 4% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων τους, για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις.

    Η ομάδα των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ στη δήλωσή της εξέφρασε επίσης «ανησυχίες σχετικά με ορισμένες εξελίξεις στις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου», απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση από τις αστυνομικές δυνάμεις τέτοιων τεχνολογιών, από την Clearview AI, μια start up που αποκόμισε δισεκατομμύρια φωτογραφίες από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει για την επιβολή του νόμου και την εύρεση υπόπτων χωρίς ποινικό μητρώο.

    Η TikTok είπε σε δήλωση της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «κορυφαία προτεραιότητα της εταιρείας είναι η προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των χρηστών μας» και ότι είναι «ευτυχής να συνεργαστεί» με τους παρατηρητές της ΕΕ.

    Η Clearview AI υποστήριξε ότι η «τεχνολογία αναζήτησης εικόνων δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη» στην ΕΕ, αλλά ότι η εταιρεία «επεξεργάζεται αιτήματα πρόσβασης δεδομένων και διαγραφής δεδομένων από κατοίκους της ΕΕ». Η επιχείρηση «πραγματοποιεί αναζήτηση στο δημόσιο Διαδίκτυο όπως και οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Hoan Ton-That σε δήλωση του.

    Οι αρχές της ΕΕ δήλωσαν ότι έχουν «αμφιβολίες» εάν υπάρχει νομική βάση για τη χρήση μιας υπηρεσίας όπως το Clearview AI.

    “Όπως ισχύει, και με την επιφύλαξη οποιασδήποτε μελλοντικής ή εν αναμονή έρευνας, η νομιμότητα της χρήσης της από τις αρχές επιβολής του νόμου της ΕΕ δεν μπορεί να εξακριβωθεί», ανέφερε η ομάδα. “Η χρήση μιας υπηρεσίας όπως το Clearview AI από τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως έχει, πιθανότατα δεν θα ήταν συνεπής με το κοινοτικό καθεστώς προστασίας δεδομένων”.



    ΣΧΟΛΙΑ