• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στο χείλος του γκρεμού εκατομμύρια κινεζικές επιχειρήσεις λόγω του κοροναϊού

    • Bloomberg


    Η Brigita, διευθύντρια σε μία από τους μεγαλύτερες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων της Κίνας, βλέπει τις επιλογές της να εξαντλούνται. Τα 100 καταστήματα της εταιρείας της έκλεισαν για περίπου ένα μήνα εξαιτίας του κοροναϊού, τα ταμειακά αποθέματα μειώνονται και οι τράπεζες είναι απρόθυμες να παρατείνουν τις προθεσμίες πληρωμής για τα χρέη δισεκατομμυρίων γιουάν που πρέπει να καταβληθούν τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν επίσης και άλλοι πιστωτές που πρέπει να σκεφτεί.

    «Αν δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα ομόλογα, θα είναι πολύ, πολύ κακό», δήλωσε η Brigita, της οποίας η εταιρεία απασχολεί 10.000 υπαλλήλους και πωλεί μεσαίες έως πολυτελείς μάρκες αυτοκινήτων, όπως η BMW. Ζήτησε να χρησιμοποιηθεί μόνο το μικρό όνομά της και να μην κατονομαστεί η επιχείρησή της, επειδή δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει στον Τύπο.

    Με το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Κίνας να παραμένει αδρανές, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν μια επιδημία που έχει μολύνει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους, εκατομμύρια εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα δίνουν μάχη με το χρόνο για να παραμείνουν στη ζωή.

    Μια έρευνα μεταξύ κινεζικών εταιρειών μικρού και μεσαίου μεγέθους που διεξήχθη αυτόν το μήνα έδειξε ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων διέθεταν μετρητά μόνο για να καλύψουν τα πάγια έξοδα για ένα μήνα, ενώ ένα άλλο τρίτο θα ξεμείνει από ρευστό εντός δύο μηνών. Μόνο το 30% αυτών των επιχειρήσεων έχουν καταφέρει να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους λόγω της περίπλοκης διαδικασίας εγκρίσεων από την τοπική κυβέρνηση, καθώς και της έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

    Παρόλο που η κυβέρνηση της Κίνας έχει μειώσει τα επιτόκια, έχει διατάξει τις τράπεζες να ενισχύσουν τον δανεισμό και έχει χαλαρώσει τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις ώστε να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους, πολλές από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας λένε ότι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να καλύψουν τις επερχόμενες προθεσμίες πληρωμών χρέους και μισθών. Χωρίς περισσότερη οικονομική υποστήριξη ή ξαφνική ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας, ορισμένες ίσως χρειαστεί να κλείσουν για πάντα.

    «Αν η Κίνα αποτύχει να συγκρατήσει τον ιό το πρώτο τρίμηνο, αναμένω ότι ένας μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων θα πτωχεύσουν», δήλωσε ο Lv Changshun, αναλυτής της Beijing Zhonghe Yingtai Management Consultant.

    Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 60% της οικονομίας και το 80% των θέσεων εργασίας στην Κίνα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν επί μακρόν δυσκολευτεί να αντλήσουν χρηματοδότηση για να επεκταθούν σε περιόδους άνθησης και να επιβιώσουν σε περιόδους κρίσης. Περίπου τα δύο τρίτα των 80 εκατομμυρίων μικρών επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πολλών οικογενειακών καταστημάτων, δεν είχαν πρόσβαση σε δάνεια από το 2018, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης της Κίνας.

    Ο πρόεδρος Xi Jinping, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεσμεύθηκε να επικεντρωθεί περισσότερο στην αναζωογόνηση της οικονομίας, με μια πιο ενεργητική δημοσιονομική πολιτική, επιτάχυνση των κατασκευαστικών έργων και πιο χαλαρά αποθέματα για τους εμπορικούς δανειστές ώστε να απελευθερώσουν περισσότερη χρηματοδότηση.

    Η στήριξη από τους τραπεζικούς γίγαντες της Κίνας ως απάντηση στην επιδημία έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αποσπασματική, ως επί το πλείστον προοριζόμενη για την άμεση αντιμετώπιση του ιού. Η  Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, προσέφερε ανακούφιση στο 5% περίπου των μικρών επιχειρηματικών πελατών της.

    Σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις του Bloomberg News, η ICBC δήλωσε ότι έχει διαθέσει 5,4 δισ. γιουάν (770 εκατ. δολάρια) για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τον ιό. «Εγκρίνουμε τις αιτήσεις δανείων μικρών επιχειρήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις αμέσως μόλις φτάσουν», δήλωσε η τράπεζα.

    Αθροιστικά, οι κινεζικές τράπεζες είχαν προσφέρει περίπου 794 δισεκατομμύρια γιουάν σε δάνεια που σχετίζονται με την προσπάθεια συγκράτησης του ιού έως τις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ένωση της τραπεζικής βιομηχανίας, ενώ οι ξένοι δανειστές όπως η Citigroup μειώνουν επίσης τα επιτόκια. Είναι ενδεικτικό ότι οι μικρές επιχειρήσεις της Κίνας συνήθως αντιμετωπίζουν πληρωμές τόκων ύψους 36,9 τρισεκατομμυρίων γιουάν κάθε τρίμηνο.

    Οι αυστηρές απαιτήσεις περιορίζουν το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ειδικά δάνεια που προορίζονται από την κεντρική τράπεζα για επιχειρήσεις που συνδέονται με τον ιό, ενώ τοπικές κυβερνήσεις και τράπεζες έχουν επιβάλει πλαφόν στα ποσά, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα. Ένα στέλεχος σε μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας δήλωσε ότι η εταιρεία του άνοιξε μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για να διευκολύνει τις πωλήσεις χρεών από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην προσπάθεια συγκράτησης, με τους δανειολήπτες να πρέπει να αποδείξουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων για την αντιμετώπιση της νόσου.

    Αυτό δεν βοηθά πολύ μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Η Brigita, η εταιρεία της οποίας χρωστάει χρήματα σε δεκάδες τράπεζες, δήλωσε ότι έχει μέχρι στιγμής καταλήξει σε συμφωνία μόνο με ορισμένες από αυτές για να παρατείνει τις προθεσμίες πληρωμής κατά δύο μήνες. Προς το παρόν, η εταιρεία εξακολουθεί να πληρώνει μισθούς.

    Πολλές από τις επιχειρήσεις της Κίνας πάλευαν ήδη για την επιβίωσή τους πριν από τον ιό, έχοντας πληγεί από έναν εμπορικό πόλεμο και μία μείωση του δανεισμού που ώθησε την οικονομική ανάπτυξη σε χαμηλό τριών δεκαετιών πέρυσι.

    Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι βιομηχανίες catering και εστιατορίων, τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα, σύμφωνα με τη Lianhe Rating.

    Ο Yang, διαχειριστής ενός εμπορικού καταστήματος επτά ορόφων στη Σαγκάη, λέει ότι ένας μισθωτής που λειτουργεί ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων που συνήθως είναι γεμάτο, έχει ζητήσει απαλλαγή ενοικίου για ένα μήνα, καθώς οι δουλειές έχουν πέσει. Εκτιμά ότι το σαλόνι μασάζ που ενοικιάζει χώρο στο εμπορικό κέντρο δυσκολεύεται επίσης και είναι ανοιχτό σε κάποια βοήθεια.

    Ο αναπληρωτής διευθυντής χρηματοδότησης σε μία μικρή κατασκευαστική εταιρεία στην κεντρική επαρχία Anhui δήλωσε ότι η επιχείρησή του αδυνατεί να λάβει δάνεια ακόμα και βάσει των υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών. Η πτώση των πωλήσεων έχει βλάψει το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας και η έλλειψη νέων έργων σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για να προσφερθεί. Χωρίς πρόσβαση σε πίστωση, η επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει για περίπου τέσσερις μήνες, ή ίσως και περισσότερο εάν ορισμένες πληρωμές μπορούν να καθυστερήσουν, είπε.

    Οι τράπεζες δεν είναι σε καθόλου καλύτερη κατάσταση. Πολλές είναι υποκεφαλαιοποιημένες και «στα σχοινιά» μετά από δύο χρόνια με ρεκόρ μη εξυπηρετούμενων χρεών. Ο οίκος αξιολόγησης S & P Global εκτιμά ότι μια παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να οδηγήσει τον λόγο επισφαλών δανείων του τραπεζικού συστήματος να υπερτριπλασιαστεί στο 6,3% περίπου και να ανέλθει σε 5,6 τρισεκατομμύρια γιουάν.

    Ο Wu Hai, ιδιοκτήτης της Mei KTV, μιας αλυσίδας 100 καραόκε μπαρ στην Κίνα, κατέφυγε στο κύριο μέσο έκφρασης δυσαρέσκειας της χώρας, το κοινωνικό δίκτυο WeChat.

    Τα μπαρ της KTV έκλεισαν από την κυβέρνηση λόγω του ιού, στραγγαλίζοντας τις ταμειακές της ροές. Τα ειδικά δάνεια από τις αρχές ελάχιστα θα βοηθήσουν και καμία τράπεζα δεν θα παράσχει δάνειο χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και ταμειακές ροές, ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Ο Wu δεν μπορούσε να προσεγγιστεί άμεσα για σχόλιο, όμως στο WeChat έδωσε τον εαυτό του δύο μήνες πριν αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του.



    ΣΧΟΛΙΑ