• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε χαμηλό 21 ετών η τιμή του πετρελαίου Brent

    • Bloomberg


    Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών διαπραγματεύεται η τιμή του πετρελαίου Brent στο Λονδίνο. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του Brent σημείωσαν βουτιά 17%, πριν περιορίσουν τις απώλειες και βρίσκονται κοντά στα 19 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια West Texas Intermediate (WTI), του αμερικανικού αργού, υποχώρησαν κατά 2,9% στη Νέα Υόρκη, έχοντας χάσει σχεδόν το μισό της αξίας τους. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν λόγω των φόβων ότι τα τεράστια αποθέματα, που οδήγησαν τα συμβόλαια Μαΐου σε αρνητικό έδαφος τη Δευτέρα, θα αυξηθούν περαιτέρω.

    Με την παγκόσμια ζήτηση να καταρρέει λόγω των lockdown που προκάλεσε η πανδημία, οι ανησυχίες ότι το πετρέλαιο που παραμένει στα αζήτητα θα ξεπεράσει τις δυνατότητες αποθήκευσης πυροδότησαν φρενίτιδα πωλήσεων. Οι υπουργοί πετρελαίου της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+ πραγματοποίησαν μη προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη για να συζητήσουν τις εξελίξεις, αν και η τελική δήλωση τους έδειξε ότι δεν έχουν καταλήξει σε κάποια νέα μέτρα.

    Η συμμαχία συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά οι περικοπές δεν θα πραγματοποιηθούν μέχρι το Μάιο. Ακόμη και τότε δεν θα είναι αρκετές για να εξισορροπήσουν την κατάρρευση της ζήτησης λόγω του ιού βραχυπρόθεσμα, που μπορεί να φτάσει στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Global Surge

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρωτοφανείς χαμηλές τιμές θα διατηρηθούν, καθώς η προσφορά ξεπερνά την κατανάλωση. Η Royal Vopak NV, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης αργού πετρελαίου και καυσίμων έχει εξαντληθεί, ενώ η Clarksons Platou επισήμανε ότι οι πλωτοί χώροι αποθήκευσης γεμίζουν με ξέφρενους ρυθμούς.

    Ο Γάλλος επιχειρηματίας και επενδυτής που εξειδικεύεται στην αγορά πετρελαίου, Pierre Andurand, προειδοποίησε ότι η τιμή του αργού μπορεί να βρεθεί και πάλι κάτω από το μηδέν και χαρακτήρισε την αγορά ως επικίνδυνη για διαπραγμάτευση.

    Οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου έχουν πλήξει σοβαρά το μεγαλύτερο ETF (διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) πετρελαίου, το αμερικανικό United States Oil Fund (USO), ενώ υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει ένα ακόμη θύμα της κρίσης. Το fund προσπάθησε να μετακινήσει τις συμμετοχές του σε πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια, στο πλαίσιο των μέτρων που αναγκάστηκε να λάβει τις τελευταίες ημέρες. Η αξία του ενεργητικού του υποχώρησε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη.

    Στο μεταξύ, η Interactive Brokers LLC ανακοίνωσε προσωρινή ζημία 88 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού οι πελάτες που κατέχουν long θέσεις συμβόλαια Μαΐου WTI, κατά τη λήξη πυροδότησαν απώλειες που υπερβαίνουν τα ίδια κεφάλαια στους λογαριασμούς τους. Στη Νότια Κορέα, η κατάρρευση πάγωσε το σύστημα διαπραγμάτευσης της χρηματιστηριακής Kiwoom Securities Co., καθώς δεν αναγνώρισε τις αρνητικές τιμές.

    Τα αμερικανικά αποθέματα

    Τα αποθέματα στον μεγαλύτερο κόμβο αποθήκευσης των ΗΠΑ στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, βρίσκονται στα υψηλότερα από το 2017 και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Το αμερικανικό ινστιτούτο πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν στα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και οι προμήθειες στο Κάσινγκ πρόσθεσαν σχεδόν 5 εκατομμύρια βαρέλια. Εν τω μεταξύ, οι δεξαμενές καυσίμων στην Ινδία είναι τώρα κατά 95% γεμάτες, σύμφωνα με αξιωματούχους των τριών κρατικών διυλιστηρίων.

    «Η βουτιά κάτω από το μηδέν ήταν κάτι περισσότερο από ένα τεχνικό ζήτημα και θα μπορούσε να επαναληφθεί εάν οι χώροι αποθήκευσης περιοριστούν περαιτέρω», δήλωσε ο Stephen Brennock, αναλυτής της μεσιτικής PVM Oil Associates στο Λονδίνο.



    ΣΧΟΛΙΑ