• Business

    USO: Το μεγαλύτερο ETF πετρελαίου του κόσμου σημείωσε βουτιά 30% την Τρίτη

    • NewsRoom


    Η κρίση στην αγορά πετρελαίου έπληξε σοβαρά το μεγαλύτερο ETF (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) του πετρελαίου, το αμερικανικό United States Oil Fund (USO).

    Μόνο τη Δευτέρα το USO, που παρακολουθεί τα συμβόλαιο πετρελαίου, έχασε 12% ενώ την Τρίτη, παρά την ανάκαμψη του συμβολαίου Μαΐου του WTI, διολίσθησε επιπλέον 30% της αξίας του. Πλέον οι συνολικές του απώλειες στα 14 χρόνια ύπαρξής του αγγίζουν το 96%.

    Τις τελευταίες ημέρες το USO προέβη στους όρους του ακολουθώντας την κρίση στην αγορά. Η τελευταία αλλαγή στους όρους ήρθε την Τρίτη, με το ETF να δηλώνει πως θα επενδύσει σε διάφορα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Όπως φαίνεται μάλιστα, μετέφερε χρήματα στο συμβόλαιο πετρελαίου παράδοσης Αυγούστου.

    Στην αρχική του δομή το USO τοποθετούσε χρήματα στο πλησιέστερο μηνιαίο συμβόλαιο, μεταβαίνοντας στο συμβόλαιο του επόμενου μήνα δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη. Οι αλλαγές στους όρους του άρχισαν για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρεί συμβόλαια μεγαλύτερης διάρκειας. Μάλιστα την Τρίτη ανακοίνωσε πως  αναστέλλει την ικανότητα των εξουσιοδοτημένων αγοραστών του να προχωρούν σε νέες συναλλαγές.

    Σήμερα, με τις αγορές σε ελεύθερη πτώση, το fund φαίνεται πως έχει επενδύσει περίπου 40% του χατροφυλακίου του στα συμβόλαια του Ιουνίου, 55% στα συμβόλαια του Ιουλίου και περίπου 5% στα συμβόλαια του Αυγούστου.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα το USO φέρεται ότι συνέχιζε να κατείχε το 25% των εκκρεμών μετοχών του συμβολαίου WTI παράδοσης Μαΐου 2020, το οποίο έληξε σήμερα. Οι αγοραστές αυτών των συμβολαίων έπρεπε είτε να πουλήσουν άμεσα τα συμβόλαια είτε να προχωρήσουν στη φυσική παράδοση του πετρελαίου στα τέλη Μαΐου, κάτι που φυσικά ένα ETF δεν είναι πρόθυμο να κάνει, ακόμα κι αν έβρισκε κάπου να το αποθηκεύσει. Για τον λόγο αυτό, το USO φαίνεται πως  κατέστη ένας από τους παράγοντες για την μεγάλη πτώση της Δευτέρας για την τιμή του WTI.



    ΣΧΟΛΙΑ