• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Από δεξαμενές… ξεπουλήσαμε, λέει η μεγαλύτερη εταιρεία αποθήκευσης στον κόσμο

    (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Fred Libochant Rotterdam /Gerard Pualides, CFO Vopak


    «Ξεπουλήσαμε» λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου παγκοσμίως.

    Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης αργού πετρελαίου και καυσίμων έχει εξαντληθεί ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης, ουσιαστικά, ζήτησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.

    «Η διαθέσιμη χωρητικότητα για το πετρέλαιο έχει γίνει σχεδόν sold out για τα δικά μας τέρμιναλ», ανέφερε, σε συνέντευξή του, ο Gerard Paulides, οικονομικός διευθυντής της Royal Vopak με έδρα το Ρότερνταμ.

    «Για την Vopak, η διαθέσιμη χωρητικότητα σε όλο τον κόσμο, που δεν βρίσκεται σε φάση συντήρησης, έχει σχεδόν εξαντληθεί και απ’ ό,τι ακούω και από άλλους δεν είμαστε οι μόνοι» που έχουμε ξεπουλήσει, προσθέτει.

    Η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες να ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης για να ελευθερώσει όσο περισσότερο χώρο γίνεται.

    Η ζήτηση για πετρέλαιο καταρρέει με πρωτοφανή ταχύτητα σε όλο τον κόσμο, καθώς ο κορονοϊός έβαλε «στοπ» στα συστήματα μεταφοράς, προκαλώντας παράλληλα πλήγμα στις οικονομίες. Την ίδια ώρα, με τους παραγωγούς να μην έχουν καταφέρει να μειώσουν την παραγωγή στον ίδιο ρυθμό, έχει προκύψει υπερπροσφορά αργού πετρελαίου και καυσίμων.

    Η προθεσμιακή τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Μάιο πέρασε σε αρνητικό έδαφος τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι traders είναι ουσιαστικά διατεθειμένοι ακόμη και να πληρώσουν για να πάρει κάποιος βαρέλια. Το παράδοξο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία ότι δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης. Κανένας δεν χρειάζεται αυτήν τη στιγμή τα αποθέματα και οι χώροι αποθήκευσης μειώνονται συνεχώς.

    Η Vopak έχει τρία κεντρικά hubs παγκοσμίως: στη Σιγκαπούρη, στο Ρόντερνταμ και στη Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία παραδοσιακά επωφελείται από το contango (όταν η τιμή άμεσης παράδοσης είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή για παράδοση σε μεταγενέστερο χρόνο) στις αγορές πετρελαίου και καυσίμων, καθώς αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να αποθηκεύσει πετρέλαιο για να το πουλήσει αργότερα σε υψηλότερη τιμή. Σήμερα μάλιστα, στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, η εταιρεία ανέφερε ότι ο αντίκτυπος του contango θα φανεί σίγουρα στο δεύτερο τρίμηνο.

    Η Vopak, η οποία δεν έχει μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ, εργάζεται ταχύτατα για να τελειώσει τις εργασίες συντήρησης σε τέσσερις δεξαμενές στο Ρότερνταμ.

    «Όλη η διαθέσιμη χωρητικότητα που ζητείται θα χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Paulides.



    ΣΧΟΛΙΑ