• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα χέρια του Bernard Arnault της Louis Vuitton η Tiffany, με μειωμένη τιμή

    • Bloomberg

    Bernard Arnault, CEO Louis Vuitton


    Η   Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) συμφώνησε να αποκτήσει τελικά την Tiffany & Co., με μειωμένη τιμή, σχεδόν στα 16 δισ. δολάρια, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη εξαγορά της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας και βάζοντας τέλος στη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησαν οι δύο πλευρές πριν λίγους μήνες.

    Η απόκτηση της Tiffany σε χαμηλότερη τιμή ενισχύει την εικόνα του προέδρου της LVMH, Bernard Arnault ως σκληρού διαπραγματευτή, έστω και αν η μείωση είναι μικρή για μία εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η δική του. Η συμφωνία δίνει στην LVMH σημαντική ώθηση στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων, προσθέτοντας  στο χαρτοφυλάκιο της ένα εμπορικό σήμα που μπορεί να ανταγωνιστεί τον όμιλο Richemont, ιδιοκτήτη της εταιρείας Cartier.

    Ο γαλλικός όμιλος των μεγάλων εμπορικών σημάτων, όπως οι τσάντες Louis Vuitton και το Hennessy κονιάκ θα πληρώσει 131,50 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά, χαμηλότερη από την τιμή των 135 δολαρίων που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Ο συμβιβασμός θα τερματίσει τη μακροχρόνια διαμάχη των δύο πλευρών, η οποία περιλάμβανε κατηγορίες για αθέτηση συμφωνίας από την LVMH, παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης στη συμφωνία και αγωγές στις ΗΠΑ. Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών επρόκειτο να συναντηθούν σε δικαστήριο του Ντελαγουέρ τον Ιανουάριο, αφού η LVMH είχε πει ότι θα αποσυρθεί από την αρχική τους συμφωνία και η Tiffany προχώρησε σε αγωγή με στόχο την ολοκλήρωση της.

    Η μείωση του τιμήματος κατά περίπου 425 εκατ. δολάρια σε σχέση με όσα προέβλεπε η αρχική συμφωνία, αποφασίστηκε μετά την πληρωμή μερισμάτων και μπόνους στα στελέχη της διοίκησης από την Tiffany, κίνηση που εξόργισε τη LVMH. Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν αφότου οι εταιρείες έκλεισαν την συμφωνία στα τέλη του 2019, σε μία περίοδο κατά την οποία η πανδημία προκάλεσε πτώση στις πωλήσεις ειδών πολυτελείας.

    Οι εταιρείες κατέληξαν στη νέα συμφωνία μετά τη βελτίωση που παρουσίασαν τα αποτελέσματα τους. Παρά τα νέα lockdowns στις χώρες της Ευρώπης, ο κλάδος ειδών πολυτελείας εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης λόγω της αναζωπύρωσης -σε κάποιο βαθμό- του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε άλλες αγορές, όπως αυτή της Κίνας.

    Η νέα συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, σύμφωνα με τη δήλωση. Η αρχική ημερομηνία λήξης ήταν 24 Νοεμβρίου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ