• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σπάνιο ροζ διαμάντι σε δημοπρασία για πάνω από 35 εκατ. δολάρια!

    • Bloomberg

    Eternal Pink


    Σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s θα εκτεθεί, στις 8 Ιουνίου στην Νέα Υόρκη, ένα εξαιρετικά σπάνιο ροζ διαμάντι, ονόματι «The Eternal Pink», ενώ η τιμή του αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στη συγκεκριμένη αγορά.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, το διαμάντι των 10,57 καρατίων θα παρουσιαστεί στο Χονγκ Κονγκ αυτήν την εβδομάδα και στη συνέχεια θα εκτεθεί στο Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, τη Σαγκάη, την Ταϊβάν και τη Γενεύη.

    Ο υπερπολύτιμος λίθος, σε κοπή «Cushion» (τετράγωνο με στρογγυλεμένες άκρες), έχει περιγραφτεί από τους ειδικούς ως «υπέρλαμπρος», ενώ βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά την ποιότητα του χρώματος, που ορίζεται ως «Fancy Vivid».

    Κατέχει ταυτόχρονα την υψηλότερη βαθμολογία για τη διαύγειά του, γνωστή ως «Internally Flawless», που σημαίνει ότι κανένα ψεγάδι δεν είναι ορατό με μεγέθυνση 10x, καθώς είναι από τα πιο καθαρά σε χημικά διαμάντια που υπάρχουν.

    Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα «απόλυτα αριστουργήματα τέχνης» σύμφωνα με τον Sotheby’s, ο οποίος ανέφερε ότι είναι πιο μοναδικός από έναν πίνακα του Rene Magritte ή του Andy Warhol.

    «Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σπανιότητα και η ομορφιά αυτού του αριστουργήματος των 2,1 γραμμαρίων», δήλωσε ο Wenhao Yu, πρόεδρος κοσμημάτων και ρολογιών στον οίκο Sotheby’s Asia.

    Σημειώνεται ότι το Eternal Pink εξορύχθηκε στη Μποτσουάνα, ενώ χρειάστηκαν έξι μήνες δουλειάς για την επεξεργασία του από τεχνίτες στην Νέα Υόρκη.

    Η εκτιμώμενη τιμή ανά καράτι για το The Eternal Pink είναι 3,3 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που του δίνει την ευκαιρία να καταρρίψει το ρεκόρ του The Williamson Pink Star, το οποίο πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ το 2022 για 5,2 εκατομμύρια δολάρια ανά καράτι. Το συγκεκριμένο διαμάντι αγοράστηκε από έναν συλλέκτη στις ΗΠΑ για 57,7 εκατομμύρια δολάρια.

    Επισημαίνεται ότι τρία από τα πέντε ακριβότερα διαμάντια που έχουν πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία ήταν ροζ και έχουν γίνει πιο σπάνια από τότε που έκλεισε το ορυχείο Argyle στην Αυστραλία, που ήταν ο βασικότερος προμηθευτής.

    Επίσης, είναι γνωστό ότι λιγότερο από το 3% όλων των διαμαντιών της Αμερικής έχουν χρώμα, με το ροζ να ξεχωρίζει σε σπανιότητα, καθώς το πώς δημιουργήθηκε το χρώμα τους δεν έχει γίνει ως διαδικασία απολύτως σαφής για τους ειδικούς.

    Την ώρα που άλλα διαμάντια οφείλουν το χρώμα τους σε ιχνοστοιχεία όπως το άζωτο για το κίτρινο και το βόριο για το μπλε, το ροζ χρώμα πιστεύεται ότι προέρχεται από τη διαδικασία σχηματισμού της πέτρας βαθιά μέσα στη γη και αυτό είναι που το καθιστά ιδιαίτερα σπάνιο και ακριβό.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Σπάνιο ροζ διαμάντι θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ