• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Sotheby’s: Ο οίκος δημοπρασιών κλείνει το μάτι στο αμερικανικό χρηματιστήριο

    • Bloomberg

    Patrick Drahi


    Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Patrick Drahi δύο και πλέον χρόνια μετά την εξαγορά του φημισμένου οίκου δημοπρασιών Sotheby’s, εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής του στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το bloomberg.

    Ο Drahi είχε προκαταρκτικές συζητήσεις με πιθανούς συμβούλους για την αρχική δημόσια προσφορά του οίκου στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές.

    Ο Sotheby’s, με ιστορία σχεδόν 300 ετών, είναι ένας από τους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών στον κόσμο που ασχολείται με έργα καλών τεχνών, συλλεκτικά αντικείμενα και ακίνητα. Πραγματοποίησε ισχυρές διαδικτυακές πωλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει προχωρήσει στις ψηφιακές μορφές τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των NFT (non-fungible tokens). Η εταιρεία ανταγωνίζεται τον οίκο Christie’s, ο οποίος ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Francois Pinault.

    Ο μεγιστάνας τάραξε τα νερά του κόσμου της τέχνης όταν αγόρασε τον Sotheby’s έναντι 3,7 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους το 2019, βάζοντας τέλος στην επί τρεις δεκαετίες λειτουργία του ως δημόσια εταιρεία. Μία IPO θα εισάγει και πάλι ένα από τα πιο διάσημα ονόματα του κλάδου των δημοπρασιών στο χρηματιστήριο, παρέχοντας στους επενδυτές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις εσωτερικές λειτουργίες του κόσμου της τέχνης σε μια εποχή που ο αυξανόμενος πλούτος συμβάλλει στη δημιουργία νέων ρεκόρ.

    Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι λεπτομέρειες της πιθανής προσφοράς θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με τη διάθεση των επενδυτών, ανέφεραν οι πηγές. Εκπρόσωποι του  Drahi και του Sotheby’s αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Ο “κατά συρροή” dealmaker

    Ο Drahi θεωρείται “κατά συρροή” dealmaker που έχτισε μια αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Γάλλος-Μαροκινός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας  καθιερώθηκε αγοράζοντας και πουλώντας μικρές εταιρείες καλωδίων στη Γαλλία, προτού ξεκινήσει ένα ξέφρενο μπαράζ εξαγορών εταιρειών με χρέη, μετατρέποντας τον όμιλο του σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.

    Την Τρίτη αύξησε το μερίδιό του στην  BT Group, πυροδοτώντας σενάρια για το μέλλον του βρετανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών. Αν και ο ίδιος είπε ότι δεν θα κάνει προσφορά εξαγοράς του ομίλου, η προσέγγισή του θα μπορούσε να αλλάξει υπό ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου ένα τρίτο μέρος να προχωρήσει σε προσφορά.

    Η απόφασή του να διερευνήσει τις επιλογές του για τον οίκο Sotheby’s έρχεται σε μια ισχυρή χρονιά για τον οίκο δημοπρασιών. Τον Νοέμβριο, συγκέντρωσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω των λεγόμενων Marquee Sales, μιας σειράς διαδικτυακών και δια ζώσης δημοπρασιών υψηλού κύρους. Μεταξύ άλλων, μόνο η πολυαναμενόμενη πώληση έργων τέχνης που ανήκουν στον κατασκευαστή ακινήτων Harry Macklowe απέφερε 676 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο οίκος Sotheby’s έχει επεκταθεί και σε μη παραδοσιακές πηγές εσόδων. Τον Απρίλιο, μεσολάβησε σε μια πώληση 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων των αθλητικών παπουτσιών Nike Air Yeezy 1 του ράπερ Kanye West. Αγκάλιασε επίσης την αγορά των NFT και συνεργάστηκε με την ηλεκτρονική αγορά Nifty Gateway νωρίτερα φέτος σε μια πώληση 16,8 εκατομμυρίων δολαρίων του έργου του ψηφιακού καλλιτέχνη που είναι γνωστός ως Pak.

    Διαβάστε ακόμη:

    Patrick Drahi: Φήμες περί εξαγοράς πυροδότησε η αύξηση του ποσοστού του Γάλλου μεγιστάνα στη βρετανική BT Group



    ΣΧΟΛΙΑ