• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Patrick Drahi: Φήμες περί εξαγοράς πυροδότησε η αύξηση του ποσοστού του Γάλλου μεγιστάνα στη βρετανική BT Group

    • Bloomberg

    Patrick Drahi


    Ο Patrick Drahi αύξησε το μερίδιό του στον βρετανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών BT Group, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει προσφοράς εξαγοράς.

    Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών αύξησε τη συμμετοχή του στο 18% από το αρχικό ποσοστό 12,1% που απέκτησε τον Ιούνιο, κατέχοντας μερίδιο αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων στερλίνων (4 δισεκατομμύρια δολάρια) με βάση την τιμή της μετοχής της εταιρείας τη Δευτέρα.

    Αν και η δήλωσή του την Τρίτη σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβάλει προσφορά για την BT για άλλους έξι μήνες, η συζήτηση για ενδεχόμενες συμφωνίες θα συνεχιστεί καθώς η σημαντική πίεση που έχει δεχθεί η μετοχή της εταιρείας, την έχει καταστήσει εδώ και καιρό αντικείμενο κερδοσκοπίας.

    Έτσι, τα σχέδια της Altice – της εταιρείας μέσω της οποίας ο Drahi αγόρασε τις μετοχές της BT- θα μπορούσαν να αλλάξουν υπό ορισμένες συνθήκες,  συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου ένα τρίτο μέρος να προχωρήσει σε προσφορά.

    Η μετοχή της BT Group σημείωσε πτώση μέχρι 5,3%.

    «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι απογοητευμένοι» που δεν θα υπάρξει προσφορά από τον δισεκατομμυριούχο για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες, δήλωσε ο αναλυτής της New Street, James Ratzer σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.

    Ο Γάλλος-Μαροκινός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με γαλλική, πορτογαλική και ισραηλινή υπηκοότητα, έχει χτίσει μια αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω μιας στρατηγικής εξαγορών εταιρειών που κινδυνεύουν από χρέη, στις οποίες στη συνέχεια εφαρμόζει μεγάλες περικοπές κόστους, αναδιαρθρώσεις και απολύσεις.

    H Deutsche Telekom

    Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της BT Group, η Deutsche Telekom, έχει διατυπώσει ανοιχτά εικασίες για ενδεχόμενα deals μετά την είσοδο του Drahi στην εταιρεία.

    Σύμφωνα με τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου, μια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά εξαγοράς εάν αποκτήσει σε αυτήν ποσοστό 30%. Ο Neil Campling, επικεφαλής έρευνας τηλεπικοινωνιών, μέσων και τεχνολογίας στην Mirabaud, επεσήμανε ότι εάν η Altice αγόραζε το μερίδιο 12% που κατείχε η Deutsche Telekom, αυτό θα οδηγούσε σε υποχρεωτική προσφορά.

    Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε άμεσα στην τελευταία κίνηση της Altice, δηλώνοντας ότι «παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση» και «δεν θα δίσταζε να δράσει εάν χρειαζόταν, για την προστασία της κρίσιμης τηλεπικοινωνιακής της υποδομής».

    Από τις 4 Ιανουαρίου, οι υπουργοί θα αποκτήσουν ισχυρότερες εξουσίες για να παρεμβαίνουν στις εξαγορές και πιθανότατα θα εξετάσουν οποιαδήποτε προσφορά για την BT Group, βάσει του νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων που ψηφίστηκε πρόσφατα.

    Οι εικασίες

    Η εταιρεία τηλεφωνίας και ευρυζωνικών επικοινωνιών με έδρα το Λονδίνο προετοιμαζόταν για μια προσφορά εξαγοράς και οι εικασίες για συμφωνίες είχαν ενταθεί εδώ και χρόνια. Η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί στο μισό από το 2016 και έχει προσλάβει συμβούλους από τους Robey Warshaw και Goldman Sachs, μετά την απρόσμενη είσοδο του Drahi στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Ιούνιο.

    Η αύξηση του μεριδίου του Γάλλου δισεκατομμυριούχου πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες αφότου ο νέος πρόεδρος Adam Crozier ανέλαβε τα ηνία του διοικητικού συμβουλίου της BT.

    Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη στον ανταγωνισμό, το Brexit, ένα λογιστικό σκάνδαλο και τις νέες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του βασικού προμηθευτή ασύρματου δικτύου 5G, Huawei. Επίσης, η εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει το συνταξιοδοτικό της έλλειμμα και τα χρέη της.

    Cost of protection against BT default rises rapidly

    Διαβάστε ακόμη:

    Πατρίκ Ντραχί: Πώς o γαλλομαροκινός τιτάνας αλλάζει τον Sotheby’s, την αγορά της τέχνης (και τα διαζύγια)



    ΣΧΟΛΙΑ