• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σοκ! Η πανδημία μπορεί να εξαπλωθεί με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν που νομίζαμε αρχικά

    • Bloomberg


    Ο ιός μεταδόθηκε στην Κίνα με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από όσο αναμένονταν αρχικά, σύμφωνα με μελέτη ερευνητικής ομάδας στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι θα χρειαστεί ευρύς εμβολιασμός ή ανοσία για να τερματιστεί η πανδημία.

    Κάθε άτομο που μολύνθηκε στα πρώτα στάδια της νόσου στην πόλη Wuhan πιθανόν να τη μετέδωσε σε άλλους 5,7 ανθρώπους κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μαθηματική ανάλυση του Εθνικού Εργαστηρίου Los Alamos. Αυτό το νούμερο είναι υπερδιπλάσιο συγκριτικά με την ταχύτητα μετάδοσης που εκτιμούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες αρχές δημόσιας υγείας τον Φεβρουάριο.

    Με το ποσοστό μετάδοσης που υπολογίστηκε στη μελέτη, περίπου το 82% του πληθυσμού θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία, είτε μέσω εμβολίου είτε επειδή έχουν ήδη περάσει την ασθένεια, προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση του ιού, δήλωσε η ομάδα Los Alamos.

    Χωρίς μια τέτοια προστασία, θα χρειαστούν πολλά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εάν πάνω από ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί δεν εντοπιστεί, τονίζουν οι ερευνητές.

    Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν πότε και πώς θα βγουν από τα διάρκειας αρκετών εβδομάδων lockdowns, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα μέρη της Κίνας οι περιορισμοί τίθενται εκ νέου μετά από αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πρόσφατων περιπτώσεων στην Κίνα, οι οποίες δεν παρουσίαζαν κανένα από τα συμπτώματα του ιού.

    “Το να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στο τελικό στάδιο θα ήταν επικίνδυνο”, δήλωσε ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, σε μια ενημέρωση την Τετάρτη. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η οδηγία για τον έλεγχο των ασθενών, την απομόνωσή τους και τον εντοπισμό των στενών επαφών τους, είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται, καθώς οι χώρες θα χαλαρώσουν σταδιακά τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή.

    Η έκθεση της ομάδας Los Alamos, η οποία δημοσιεύτηκε στο Emerging Infectious Diseases, χρησιμοποίησε δεδομένα ταξιδιού των κινητών τηλεφώνων και αναφορές κρουσμάτων έξω από το αρχικό επίκεντρο της επαρχίας Hubei της Κίνας για να υπολογίσει την εξάπλωσή της πανδημίας. Η μείωση των πρόσφατα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα και τη Νότια Κορέα τον Μάρτιο, δείχνει ότι μπορεί να περιοριστεί, ανέφερε η έκθεση.



    ΣΧΟΛΙΑ