• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σκάνδαλο Theranos: Η αποτυχία δεν είναι έγκλημα, λέει στην υπεράσπισή της η ιδρύτρια Elizabeth Holmes

    • Bloomberg


    Η ιδρύτρια της THERANOS Inc., Elizabeth Holmes, δεν είναι ο «κακός» κατήγορος, είπε ο δικηγόρος της στους ενόρκους.

    Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η «αλήθεια» πίσω από την πιο αναμενόμενη ποινική δίκη στην ιστορία της Silicon Valley  είναι «τεχνική και βαρετή».

    Με γνώμονα ότι η εκκίνηση των δοκιμών αίματος απέτυχε, οι εισαγγελείς έκαναν μια προεπισκόπηση της υπόθεσης απάτης εναντίον της Holmes μέσω  ενός «βρώμικου φακού», με το «να «φωτίζουν» τα  γεγονότα που προβάλουν την εταιρεία δυσμενώς», δήλωσε ο δικηγόρος Lance Wade κατά την ομιλία του την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

    «Όταν βλέπεις τον κόσμο μέσα από έναν βρώμικο φακό, όλα φαίνονται βρώμικα», είπε ο Lance Wade.

    «Όταν εξετάζετε όλα τα γεγονότα μέσα από έναν καθαρό φακό, θα δείτε μια διαφορετική εικόνα. Η πραγματικότητα αυτού που συνέβη στη THERANOS είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι έχετε ακούσει μέχρι τώρα», προσθέτει.

    Ο Wade αντιμετώπισε το επιχείρημα που παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον εισαγγελέα Bob Leach ότι η αύξηση και η πτώση της THERANOS – η οποία κάποτε αποτιμήθηκε σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια πριν καταρρεύσει – είναι μια ιστορία για το «ψέμα και την απάτη».

    Αρχίζοντας από το 2009, η Elizabeth Holmes έκανε «μεγαλειώδεις ισχυρισμούς» σχετικά με το πώς οι μηχανές εξέτασης αίματος THERANOS θα βρίσκονταν σε ελικόπτερα σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και ότι η εταιρεία θα επιτύχει σύντομα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, είπε ο Leach στο εναρκτήριο επιχείρημά του.

    Οι κατηγορίες

    Η 37χρονη Holmes, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως η νεότερη γυναίκα αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, κατηγορείται για δώδεκα κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας που θα μπορούσαν να την στείλουν στη φυλακή για 20 χρόνια εάν καταδικαστεί.

    Κατηγορείται ότι είπε ψέματα σε ασθενείς, γιατρούς και επενδυτές για την ακρίβεια και τις δυνατότητες των μηχανημάτων εξέτασης αίματος THERANOS. Εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης και κανονιστικές έρευνες οδήγησαν στην κατάρρευση του THERANOS, η οποία διαλύθηκε το 2018.

    Το καθήκον και των δύο πλευρών την Τετάρτη είναι να περιγράψουν μια αφήγηση των γεγονότων στην κριτική επιτροπή επτά ανδρών και πέντε γυναικών. Σε μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο, ένα επιτυχημένο άνοιγμα εξηγεί γενικά τι αφορά την υπόθεση, τους βασικούς παίκτες και τι πρέπει να προσέχουν οι ένορκοι, δήλωσε η Amanda Kramer, πρώην εισαγγελέας που έγινε δικηγόρος υπεράσπισης.

    Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο

    Καθήκον και των δύο πλευρών είναι να περιγράψουν μια αφήγηση γεγονότων στο σώμα ενόρκων επτά ανδρών και πέντε γυναικών.

    Σε μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο, η αρχή θα γίνει με το τι ακριβώς αφορά η υπόθεση, τους βασικούς παίκτες και τι πρέπει να προσέχουν οι ένορκοι, δήλωσε η Amanda Kramer, πρώην εισαγγελέας που έγινε δικηγόρος υπεράσπισης.

    «Η εισαγωγική δήλωση μοιάζει λίγο με το να σχεδιάζουμε τα κουτιά στα οποία θα σκιαγραφηθεί η ιστορία και να επισημαίνω τις σκηνές», δήλωσε η Kramer.

    Στο επιχείρημά του, ο Wade ανέδειξε τον πρώην πρόεδρο της THERANOS, τον Ramesh “Sunny” Balwani, ο οποίος ήταν ο πρώτος σύντροφος της Holmes. Ο Balwani αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας με την Holmes, αλλά ορίστηκε για ξεχωριστή δίκη το επόμενο έτος. Έχει δηλώσει αθώος.

    «Θα μάθετε ότι ορισμένες πτυχές αυτής της σχέσης είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην κυρία Χολμς», είπε ο Wade στην κριτική επιτροπή.

    «Θα μάθετε ότι η εμπιστοσύνη και η στήριξη στον κύριο Balwani ως βασικό της σύμβουλο ήταν ένα από τα λάθη της». πρόσθεσε.

    Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να καλέσουν την Erika Cheung ως μία από τους πρώτους μάρτυρες. Η Cheung ήταν πληροφοριοδότης και κρίσιμη πηγή για την πρώην ρεπόρτερ της Wall Street Journal John Carreyrou, το 2015, που αποκάλυψε τις αποτυχίες της THERANOS, που τελικά οδήγησαν στην κατάρρευσή της.

    Σε ένα ντοκιμαντέρ του HBO και μια ομιλία TED περιέγραψε με μεγάλη λεπτομέρεια τις «κόκκινες σημαίες» που διαπίστωσε και αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια της THERANOS.

    Η υπόθεση είναι στις ΗΠΑ, με το όνομα Holmes, 18-cr-00258, ΗΠΑ Περιφερειακό δικαστήριο, Βόρεια Περιφέρεια της California (San Jose).

    Διαβάστε επίσης:

    Elizabeth Holmes – Η ώρα της Δικαιοσύνης για την ιδρύτρια της Theranos που ήθελε να γίνει ο νέος Steve Jobs

    Η Ebury ανάμεσα στις 15 καλύτερες fintech της Ευρώπης για εργασία



    ΣΧΟΛΙΑ