• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συνέχιση του bull market βλέπουν Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan

    Χρηματιστήριο


    Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αντίο στην ανοδική αγορά της τελευταίας δεκαετίας, αφού οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν υγιείς αποδόσεις για τους επενδυτές, σημειώνει η Goldman Sachs, βαδίζοντας ουσιαστικά στα χνάρια των Citigroup και JPMorgan.

    «Έστω και με χαμηλό ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας, ο εταιρικός τομέας έχει υψηλή απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών και η μερισματική απόδοση (συν τις αγορές ιδίων μετοχών) λογικά εξακολουθεί να προσφέρει μια ικανοποιητική σχετικά απόδοση», ανέφερε σε σημείωμά του σήμερα, Δευτέρα, ο Πίτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής στρατηγικής στην Goldman Sachs για την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά.

    Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, παρόμοια θέση είχε υιοθετήσει και η Citigroup, αναφέροντας ότι βλέπε να συνεχίζεται το ισχυρό ράλι των μετοχών, ενώ, στις 4 Οκτωβρίου, οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. σημείωναν πως η τρέχουσα διόρθωση στην αγορά θα είναι λιγότερο επώδυνη από τη μεγάλη φυγή του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Η αλήθεια είναι πως την εβδομάδα που πέρασε το χρηματιστηριακό ράλι δοκιμάστηκε για τα καλά, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη προκάλεσαν έντονη ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, σήμερα το Bloomberg News ανέφερε ότι σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους το Πεκίνο είναι όλο και πιο απρόθυμο να καταλήξει σε ευρεία εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον.

    Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά από δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης των επενδυτών πριν από το πρόσφατο sell-off, δείχνουν ότι η οπισθοχώρηση της αγοράς έχει σχεδόν τελειώσει, υποστηρίζουν αναλυτές της JPMorgan.

    «Από τη στιγμή που μπήκε ο Οκτώβριος, οι αδυναμίες ήταν μάλλον συγκρατημένες παρά έντονες», ανέφερε σε σημείωμά του ένας από τους υπευθύνους στρατηγικής της JPMorgan.

    Ένα άλλο στοιχείο που απασχολεί τους traders είναι το ποιες μετοχές θα οδηγήσουν την αγορά στην επόμενη φάση, καθώς τον Σεπτέμβριο υπήρξε υπεραπόδοση των λεγόμενων κυκλικών μετοχών (ένα σπάνιο γεγονός) οι οποίες και επηρεάζονται ευκολότερα από τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Η Goldman επανέλαβε τη θέση ότι η τάση απομάκρυνσης των επενδυτών από τους λεγόμενους αμυντικούς κλάδους δεν θα έχει διάρκεια και ότι για να αλλάξει η δομή του ράλι θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων.

    «Το bull market θα τελειώσει όταν η παγκόσμια οικονομία μπει σε κανονική ύφεση», υποστηρίζει ο Άντριου Μίλιγκαν, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην Aberdeen Standard Investments. Όμως, επισημαίνει, δεν αποκλείεται να δούμε περαιτέρω ενίσχυση των μετοχών αν έχουμε θετικότερες ειδήσεις από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου, για τον αντίκτυπο της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη ή αν οι προσδοκίες για την κερδοφορία δείχνουν έστω και μέτρια αύξηση.



    ΣΧΟΛΙΑ