• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μαχαίρι σε 200.000 θέσεις τραπεζοϋπαλλήλων μέσα στη 10ετία

    • Bloomberg


    Οι τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μείωση αριθμού εργαζομένων στις αμερικανικές τράπεζες ιστορικά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη της η Wells Fargo & Co.

    Τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που δαπανούν για την τεχνολογία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία – θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους, με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων να ανέρχονται στο 50% του συνόλου των τραπεζικών δαπανών, δήλωσε ο Mike Mayo, ανώτερος αναλυτής της Wells Fargo Securities LLC.

    Οι θέσεις back office, τα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα τηλεφωνικά κέντρα και οι διοικητικοί υπάλληλοι θα μειωθούν περίπου κατά 1/5 έως 1/3, ενώ οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνολογία, τις πωλήσεις και τις συμβουλές θα επηρεαστούν λιγότερο, σύμφωνα με τη μελέτη.

    “Θα είναι μια δραματική αλλαγή στα κέντρα επαφής με τους πελάτες τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην έκθεση της Wells Fargo ο Michael Tang, εταίρος της Deloitte, ο οποίος ηγείται στον τομέα εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

    «Βλέπουμε ήδη σημάδια των νέων δεδομένων με τα έξυπνα προγράμματα αυτοματοποιημένης γραπτής επικοινωνίας (chatbots), όπου ορισμένοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι συνομιλούν με μηχανή τεχνητής νοημοσύνης επειδή απαντούν στις ερωτήσεις τους», λέει.

    Ο Mayo της Wells Fargo συμμετέχει σε ομάδες τραπεζικών στελεχών, συμβουλευτικές εταιρείες και άλλες ομάδες που ασχολούνται με τις προβλέψεις τεράστιων περικοπών στο εργατικό δυναμικό των τραπεζών, λόγω της στροφής προς την αυτοματοποίηση.

    Η McKinsey & Co. ανέφερε τον Μάιο ότι αναμένει πως ο αριθμός των εργαζομένων στα front offices – οι τραπεζίτες και οι traders θεωρούνται ιστορικά ως τα πιο πολύτιμα “περιουσιακά στοιχεία” των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων – θα μειωθούν κατά σχεδόν κατά 1/3 με την ανάπτυξη των ρομπότ.

    Το προσωπικό του front office για την επενδυτική τραπεζική και το trading μειώθηκε κατά 20% το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Coalition Development Ltd.

    Ο R. Martin Chavez, αρχιτέκτονας της προσπάθειας της Goldman Sachs Group Inc. να υιοθετήσει και να εφαρμόσει την τεχνολογία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι όλοι οι traders θα πρέπει σύντομα να έχουν ικανότητες κωδικοποίησης για να πετύχουν στη Wall Street.



    ΣΧΟΛΙΑ