ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα για τη Motor Oil στέλνει η UBS, καθώς η εκρηκτική άνοδος των περιθωρίων διύλισης δημιουργεί τις προϋποθέσεις ακόμη και για νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στο γ’ τρίμηνο.
Σε ένα σενάριο διατήρησης των περιθωρίων στα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο τρίμηνο, ο ελβετικός οίκος υπολογίζει ότι το EBITDA της Motor Oil θα μπορούσε να φτάσει τα 849 εκατ. ευρώ, κατά 62% υψηλότερα από τη βασική εκτίμησή του.
Στην έκθεση της 14ης Αυγούστου με τίτλο «What did we learn from refiners’ 2Q results?», η ομάδα της Anna Kishmariya εξετάζει τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων και τις προοπτικές για το τρίτο τρίμηνο.
Η Motor Oil είναι η τελευταία εταιρεία του κλάδου που θα ανακοινώσει αποτελέσματα β’ τριμήνου, στις 25 Αυγούστου, με την UBS να θεωρεί ότι τα ισχυρά αποτελέσματα των ανταγωνιστών της αποτελούν θετική ένδειξη ενόψει των ανακοινώσεων της ελληνικής εταιρείας.
Παρά το εξαιρετικά ισχυρό βραχυπρόθεσμο περιβάλλον, η UBS διατηρεί ουδέτερη σύσταση (Neutral) για τη Motor Oil και τιμή στόχο τα 47,20 ευρώ.
Στον πίνακα αποτίμησης της έκθεσης, η μετοχή εμφανίζεται στα 53,20 ευρώ, με εκτιμώμενο EV/EBITDA 4,3 φορές για το 2026, P/E 5,6 φορές, οργανική απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 20,4% και μερισματική απόδοση 5,6%.
Η επιφυλακτικότητα της UBS συνδέεται κυρίως με τη βιωσιμότητα των σημερινών εξαιρετικά υψηλών περιθωρίων.
Ο οίκος εκτιμά ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ωστόσο υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί σαφή σημάδια καμπής.
Οι παγκόσμιες διακοπές λειτουργίας διυλιστηρίων παραμένουν σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ γεωπολιτικοί παράγοντες και οι εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ διατηρούν τη μεταβλητότητα εξαιρετικά υψηλή.
Θετικό μήνυμα πριν από τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα των Tüpraş, MOL και Orlen ξεπέρασαν κατά μέσο όρο κατά 36% τις εκτιμήσεις της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω της πολύ καλύτερης από την αναμενόμενη αξιοποίησης των περιθωρίων διύλισης.
Ακόμη και μετά την αφαίρεση έκτακτων παραγόντων, τα πραγματοποιηθέντα περιθώρια διύλισης των τριών εταιρειών αυξήθηκαν κατά περίπου 60% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης περίπου 46% που υποδείκνυε ο ευρωπαϊκός σύνθετος δείκτης της UBS.
Για τη Motor Oil, η UBS αναμένει ήδη στη βασική της πρόβλεψη αύξηση 33% σε τριμηνιαία βάση του EBITDA από τη διύλιση, επισημαίνοντας ότι οι επιδόσεις των ανταγωνιστών ενισχύουν τις πιθανότητες θετικής έκπληξης.
Το πραγματικά ισχυρό στοιχείο, ωστόσο, βρίσκεται στο γ’ τρίμηνο.
Τα περιθώρια διύλισης διαμορφώνονται μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο στα 37 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι μόλις 25 δολαρίων που χρησιμοποιεί η UBS στο βασικό της σενάριο.
Παράλληλα, τα περιθώρια στη Μεσόγειο βρίσκονται περίπου 5 δολάρια ανά βαρέλι υψηλότερα από εκείνα της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι εταιρείες του κλάδου έχουν επίσης αναφερθεί σε βελτίωση των συνθηκών προμήθειας αργού και υποχώρηση των premiums κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
EBITDA έως 849 εκατ. ευρώ
Εάν τα τρέχοντα περιθώρια διατηρηθούν σε ολόκληρο το τρίμηνο, οι αριθμοί για τη Motor Oil αλλάζουν θεαματικά.
Η βασική πρόβλεψη της UBS τοποθετεί το EBITDA του γ’ τριμήνου στα 526 εκατ. ευρώ.
Με περιθώρια 37 δολαρίων ανά βαρέλι, όμως, το EBITDA ανεβαίνει στα 849 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 62% υψηλότερα.
Μια τέτοια επίδοση θα ήταν κατά 49% υψηλότερη από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ τριμηνιαίου EBITDA της Motor Oil.
Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικό πίνακα της UBS, το συγκεκριμένο σενάριο δημιουργεί περιθώριο ανόδου περίπου 40% έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για το EBITDA του 2026.
Η Motor Oil εμφανίζεται έτσι μαζί με την Tüpraş ως μία από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στην άνοδο των περιθωρίων διύλισης.
Η UBS εκτιμά ότι, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα του τρίτου τριμήνου, υπάρχει περίπου 15% ανοδικό περιθώριο έναντι της δικής της βασικής πρόβλεψης για το EBITDA του 2026 και για τις δύο εταιρείες.
Διαβάστε επίσης:
«Καμπανάκι» Τζέιμι Ντίμον σε Βρετανία: «Όχι» σε νέους φόρους στις τράπεζες – Ποιος είναι ο κίνδυνος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζόνι Ντεπ: Σε τροχιά επιστροφής για το «Πειρατές της Καραϊβικής 6»
- Κουρδιστάν: Drones χτύπησαν το γραφείο του πρωθυπουργού – Κατηγορεί την Τεχεράνη
- Bloomberg για Ελλάδα: Στα 13 δισ. ευρώ οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους εντός 2026
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα διεκδικήσει τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Ανδρών του 2028»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.