• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Shell: Το πετρέλαιο ήρθε για να μείνει – Γιατί θα υπάρχει πάντα ζήτηση

    • Bloomberg
    κατάστημα Shell

    κατάστημα της Shell


    Το τέλος του πετρελαίου δεν έχει έρθει ακόμη, καθώς θα υπάρχει πάντα τουλάχιστον μία βιομηχανία η οποία θα συνεχίσει να θέλει τα ορυκτά καύσιμα, όσο και αν ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πετρελαϊκός κολοσσός της Royal Dutch Shell. Σύμφωνα με τον Mark Quartermain, αντιπρόεδρο της εταιρείας, αρμόδιο για την εμπορία και τις προμήθειες αργού πετρελαίου, η βαριά βιομηχανία έχει απόλυτη ανάγκη τους υδρογονάνθρακες για να επιτύχει τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τις χημικές αντιδράσεις που χρειάζονται.

    Πολλές διεργασίες στις βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, τσιμέντου και πλαστικών δεν μπορούν να γίνουν με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά, ακόμη κι αν αυτό γινόταν, το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο, υποστηρίζει.

    Και όλα αυτά την ώρα που όλο και περισσότερες έρευνες προδιαγράφουν μια απαισιόδοξη εικόνα για το μέλλον του πετρελαίου τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους και οι κινητήρες γίνονται όλο και πιο αποδοτικοί. Η ραγδαία εξάπλωση των τεχνολογιών αυτών μπορεί να σημαίνει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο της μέχρι τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με την Bank of America και την BP, μία προοπτική η οποία είναι πιθανό να ανησυχεί τους θεσμικούς επενδυτές του ενεργειακού κλάδου. Την Παρασκευή, άλλωστε, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ανέφερε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο για χρήση στα επιβατικά αυτοκίνητα θα κορυφωθεί το 2020.

    Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως οι πιο ρυπογόνες πηγές ενέργειας, όπως είναι το αργό, δεν πρόκειται να χαθούν, παρά την ταχύτατη διάδοση της χρήσης εργαλείων πιο φιλικών προς το περιβάλλον, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η αύξηση των αερομεταφορών και των πετροχημικών θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη ζήτηση για πετρέλαιο μακροπρόθεσμα και η αγορά είναι πιθανό να δει άλλον έναν «υπερκύκλο» λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της κορύφωσης της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, υποστηρίζει η εταιρεία επενδυτικών ερευνών Sanford C. Bernstein.

    «Η μετάβαση του ενεργειακού κλάδου σε μία νέα φάση είναι γεγονός, ας μην κοροϊδευόμαστε, αλλά θα εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο σε κάθε κλάδο», ανέφερε ο Quartermain στην ετήσια σύνοδο της S&P Global Platts, Asian Refining Summit.

    Mark Quartermain, Shell

    Το πετρέλαιο εξακολουθεί να παίζει θεμελιώδη ρόλο στον σημερινό κόσμο και η ζήτηση παγκοσμίως θα συνεχίσει να αυξάνεται, πριν αρχίσει να υποχωρεί ελαφρώς στα τέλη της δεκαετίας του 2030, υποστήριξε. Παρότι η Shell εκτιμά ότι το φυσικό αέριο θα παίξει και αυτό σημαντικό ρόλο, η ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται ότι θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς η Inditex κατάφερε να βγάλει μια μικρή ισπανική πόλη από το τέλμα της ύφεσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνδυνος-θάνατος η σφοδρή κακοκαιρία για τους μικρούς προμηθευτές ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ