• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κίνδυνος-θάνατος η σφοδρή κακοκαιρία για τους μικρούς προμηθευτές ενέργειας

    • Bloomberg


    Η χειμωνιάτικη παγωνιά που έστειλε στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για τους μικρότερους προμηθευτές ενέργειας της Βρετανίας, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

    Οι απότομες μεταβολές των τιμών είναι επικίνδυνες για τους ανεξάρτητους προμηθευτές, επειδή, συνήθως, οι προμηθευτές αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τους κινδύνους στον βαθμό που χρειάζεται και χρηματοδοτούνται κυρίως από τις πληρωμές των πελατών τους. Αντιθέτως, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους νωρίτερα για να περιορίσουν αυτόν τον κίνδυνο.

    Δύο μικροί προμηθευτές οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία λιγότερο από ένα μήνα μετά την απότομη άνοδο των τιμών που πυροδότησε το κλείσιμο ενός αγωγού στη Βόρεια Θάλασσα και μία έκρηξη σε ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό hub φυσικού αερίου. Και είναι πιθανό αντίστοιχο πλήγμα να υποστούν και άλλοι προμηθευτές μετά τη μεταβλητότητα που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα, περιορίζοντας τον αριθμό των ανεξάρτητων προμηθευτών (πάνω από 60) που λειτουργούν σήμερα στη βρετανική αγορά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού και το άνοιγμα της αγοράς που πριν λειτουργούσε με έξι μεγάλους προμηθευτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς η Inditex κατάφερε να βγάλει μια μικρή ισπανική πόλη από το τέλμα της ύφεσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Axa έναντι 15,3 δισ. δολαρίων η αμερικανική XL Group



    ΣΧΟΛΙΑ