• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς η Inditex κατάφερε να βγάλει μια μικρή ισπανική πόλη από το τέλμα της ύφεσης

    • Bloomberg
    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex

    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex


    Οι hipsters της Inditex αποφάσισαν να δώσουν ένα χέρι βοήθειας στο Miguel Lamas όταν εκείνος άνοιξε το κουρείο του στην Α Coruna, στο βορειοδυτικό άκρο της Ισπανίας, στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, το 2012 και, όπως φάνηκε, δεν σταμάτησαν να βοηθούν στην ανάπτυξη της περιοχής από τότε.

    Η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης στον κόσμο, γνωστή για το brand Zara, κατόρθωσε να προσελκύσει στο συγκεκριμένο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία της Γαλικίας, εκατοντάδες εργαζόμενους υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο, μετατρέποντας την περιοχή σε κέντρο για τους «ειδήμονες» των street trends. Με την κίνηση αυτή, η Inditex συνέβαλε στην αναβάθμιση της περιοχής εν μέσω οικονομικής κρίσης, βγάζοντάς την από τη στασιμότητα σε «ατμομηχανή» της μόδας, όπου άνθρωποι σαν τον Lamas ακμάζουν και μαζί τους ακμάζει και η επιχειρηματικότητα.

    “Οι πελάτες μας, που προέρχονται συνήθως από μεσαίες και ανώτερες τάξεις, είναι άνθρωποι που επενδύουν στις γενειάδες τους και ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Και οι άνθρωποι της Inditex δημιουργούν αυτές τις τάσεις”, δηλώνει ο Lamas, του οποίου το Hermin’s Beauty Salon & Barber Shop βρίσκεται σε ένα λιθόστρωτο δρόμο στο κέντρο της πόλης.

    Η Inditex ιδρύθηκε από τον Amancio Ortega που είναι σήμερα ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Amancio Ortega μετακόμισε στην A Coruna με την οικογένειά του όταν ακόμη ήταν έφηβος. Η εταιρεία, η οποία άρχισε να παράγει και να πωλεί ρούχα, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Zara στην πόλη το 1975, έχει σήμερα ετήσια έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ.

    A Coruna

    Η χρηματιστηριακή αξία της Inditex έχει αυξηθεί στα 78 δισ. ευρώ, από περίπου 9,3 δισ. ευρώ που ήταν όταν μπήκε στο χρηματιστήριο το 2001, και έχει αποφέρει στον ίδιο τον 81χρονο Ortega προσωπική περιουσία ύψους 68 δισ. ευρώ. Και ενώ η ανησυχία ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει επιβράδυνση πωλήσεων όταν θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της στις 14 Μαρτίου έριξαν προσφάτως την τιμή των μετοχών της σε χαμηλά τριετίας, η Inditex ενισχύει την ηλεκτρονική της παρουσία για να νικήσει τους αντιπάλους της και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πίεση της Amazon.com.

    Το Success Story της Inditex

    Big Spenders

    Για την περιοχή γύρω από την A Coruna, η συνέχιση της επιτυχίας της Inditex είναι ζωτικής σημασίας. Περίπου 4.600 από τους 162.400 εργαζομένους της παγκοσμίως απασχολούνται στην έδρα της στο Arteixo, περίπου 13 χιλιόμετρα από την A Coruna. Χάρη στην ύπαρξη αυτού του κολοσσού της ένδυσης, η περιοχή δεν χρειάζεται πλέον να κάνει ό,τι έκανε παραδοσιακά: να στέλνει τους γιους και τις κόρες της στην Αμερική στις δύσκολες περιόδους. Και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι της Inditex έχουν την τάση να ξοδεύουν πολύ, ακολουθώντας έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ζωής, που δημιούργησε μια δική του δευτερεύουσα οικονομία.

    “Το προσωπικό της Inditex έχει υψηλούς μισθούς”, δήλωσε ο Felix Blazquez, επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών σπουδών του Πανεπιστημίου Coruna. “Ψάχνει για υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία και υπηρεσίες και η πόλη έχει αλλάξει για να προσφέρει αυτό που απαιτεί”.

    Οι εργαζόμενοι της Inditex, έχοντας χρήματα να ξοδέψουν, βοήθησαν τον Cesar Perez και τον Luis Jarque το 2012 να πάρουν την απόφαση να ανοίξουν το La Urbana, ένα μοντέρνο μπαρ με μίνιμαλ σχεδιασμό, αψηφώντας την οικονομική κρίση.

    «Σύντομα έγινε γνωστό ως μπαρ Inditex – πολλοί από τους υπαλλήλους της έρχονταν να πιουν ένα ποτό εδώ», δήλωσε ο Perez. «Η κρίση στην A Coruna δεν έπληξε τόσο σκληρά την περιοχή όσο άλλες, και αυτό οφείλεται στο Inditex».

    Η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ένα λαμπρό σημείο, την εποχή που η Ισπανία είχε να αντιμετωπίσει, μεταξύ του 2009 και του 2013, μία σοβαρότατη κρίση που έπληττε τόσο την αγορά ακινήτων όσο και την ευρύτερη οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 10%. Στο απόγειο της κρίσης το 2012, ενώ η οικονομία της Γαλικίας είχε συρρικνωθεί κατά 3,2%, οι μετοχές της Inditex σημείωναν άνοδο κατά 67% και τα έσοδά της παγκοσμίως κατά 10%.

    Η Inditex επιμένει στη Μόδα

    Ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας

    Ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής της Inditex πραγματοποιείται στη Γαλικία. Η εταιρία διατηρεί επίσης στην πόλη ένα από τα βασικά κέντρα διανομής της, πράγμα που σημαίνει ότι τα ρούχα αποστέλλονται εκεί από εργοστάσια σε διάφορες χώρες και στη συνέχεια ανακατανέμονται στα καταστήματα παγκοσμίως.

    Η A Coruna, με πληθυσμό 244.000 κατοίκων, είναι 18η σε μέγεθος μεταξύ των ισπανικών πόλεων. Ωστόσο, η πόλη και η επαρχία της εξήγαγαν αγαθά αξίας 10,1 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2017, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του συνόλου των ισπανικών εξαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας.

    Εξαγωγική μηχανή

    Το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ισπανική περιφέρεια, με εξαίρεση τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια, τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Το εμπορικό πλεόνασμα της A Coruna, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, είναι το υψηλότερο από οποιασδήποτε άλλης ισπανικής επαρχίας.

    “Εξάγουν 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο – είναι απίστευτο“, δήλωσε ο Gonzalo Ortiz, γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της A Coruna, του οποίου η δουλειά περιλαμβάνει την υπογραφή εγγράφων που πιστοποιούν την προέλευση αγαθών από τις εταιρίες της πόλης.

    Η επιρροή που ασκεί η εταιρία σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης περιστρέφεται γύρω από τον πλούτο που παράγεται στο Arteixo. Αυτό μπορεί να μην είναι εντελώς υγιές, λέει ο Blazquez.

    “Το πρόβλημα τώρα είναι ότι πολλοί από αυτούς βασίζονται αποκλειστικά στο Inditex και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η συνεργασία αυτή τελειώσει”, δηλώνει.

    Το κύμα Zara

    Προς το παρόν, η μετακίνηση σε κάποια άλλη περιοχή δεν φαίνεται να είναι στα σχέδια του Ortega, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Xulio Ferreiro, ο δήμαρχος της πόλης. Τα τελευταία 15 χρόνια, το ίδρυμα που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της Inditex έχει δωρίσει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ για φιλανθρωπικά έργα στη Γαλικία, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης των κεντρικών γραφείων ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που φροντίζει τους άστεγους και τους ηλικιωμένους.

    Και παρ’ όλο που οι αλλαγές που συμβαίνουν στον χώρο του λιανεμπορίου μπορεί να αλλάξουν την μοίρα της Inditex μακροπρόθεσμα, για την ώρα άνθρωποι σαν τον Lamas απολαμβάνουν τα οφέλη από την παρουσία των Zara.

    Το barbershop του στο κέντρο της A Coruna χρεώνει 30 ευρώ το κούρεμα, χάρη στη ζήτηση που υπάρχει για τις τελευταίες τάσεις της μόδας από τους ανθρώπους της Inditex.  Και, ταυτόχρονα, οι πελάτες έχουν την πολυτέλεια να απολαμβάνουν την μπύρα που τους σερβίρει από το διπλανό μπαρ.

    «Η επιχείρηση αυτή δεν θα υπήρχε χωρίς την Inditex”, λέει ο Lamas.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Ενισχύονται οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις λόγω της Novartis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Επώδυνη η προσαρμογή των Ελλήνων στην κανονικότητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Αναβάλλεται η έγκριση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, λόγω… εκκρεμοτήτων

     

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ