• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Sanofi: Μega deal $1.2 δισ. με την Novavax – Νέα εποχή για τα εμβόλια

    • Bloomberg
    Paul Hudson, CEO of Sanofi

    Paul Hudson, CEO της Sanofi


    Σε ένα deal 1,2 δισ. δολαρίων προχωρά η Sanofi με την Novavax, το οποίο περιλαμβάνει την εμπορευματοποίηση ενός συνδυασμένου εμβολίου Covid-19 και γρίπης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Novavax θα λάβει 500 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολή, ενώ 700 εκατομμύρια δολάρια, διαδοχικά θα κατανεμηθούν στην έρευνα-ανάπτυξη και marketing, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Η Sanofi αποκτά επίσης μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο περίπου 5% στη Novavax.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία συνδέει δύο μεγάλους παίκτες στον κόσμο των εμβολίων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να μπουν εγκαίρως στην αγορά των εμβολίων κατά της Covid-19, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η κερδοφορία τους.

    Καθώς επλήγησαν από μια σειρά αποτυχιών, η Sanofi και η Novavax “παραχώρησαν” δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους κατασκευαστές εμβολίων  messenger-RNA, όπως η Pfizer-BioNTech και η Moderna.

    Στο πλαίσιο του σημερινού deal, η Sanofi θα αποκτήσει τα δικαιώματα για να αυξήσει τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της Novavax σε όλο τον κόσμο από το επόμενο έτος, εκτός από την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όπου η Novavax έχει ήδη άλλες συμφωνίες.

    Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία έχει επίσης τη μοναδική άδεια χρήσης του βελτιωμένου εμβολίου κατά της Covid-19 που βασίζεται σε πρωτεΐνες της Novavax σε συνδυασμό με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα προσφέρει στους ασθενείς “προστασία έναντι δύο σοβαρών αναπνευστικών ιών”.

    Θα αποκτήσει επίσης μια μη αποκλειστική άδεια χρήσης του ανοσοενισχυτικού Matrix-M της Novavax και σε άλλα εμβόλια.

    Παράλληλα, η Novavax θα εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα ανάπτυξης του δικού της συνδυασμένου εμβολίου, με ιδίους πόρους.

    Η μετοχή της Sanofi σημείωνε μικρή άνοδο 0,52% στο Παρίσι στις 11:03 το πρωί της Παρασκευής, μετά από υποχώρηση περίπου 5% τους τελευταίους 12 μήνες.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της Novavax βυθίστηκε κατά περίπου 50% το πέρσι.

    Το deal που ανακοινώθηκε σήμερα μεταξύ των δυο εταιρειών, αναμένεται να δώσει μια ώθηση στην Novavax, η οποία βρίσκεται εν μέσω αναδιάρθρωσης, μετά από ένα δύσκολο 2023, όταν αναγκάστηκε να διευθετήσει ένα θέμα που προέκυψε με την Gavi, έναν μη κυβερνητικό παγκόσμιο οργανισμό εμβολίων, που αφορούσε μια ακυρωθείσα συμφωνία αγοράς εμβολίων Covid.

    Επίσης, τον Απρίλιο φέτος, ανακοινώθηκε ότι η Sanofi θα πληρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει περίπου 4.000 αγωγές που κατηγορούν τον φαρμακευτικό κολοσσό ότι δεν προειδοποίησε τους χρήστες ότι το φάρμακό της Zantac θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

    Η Novavax ανέφερε καθαρή ζημιά 148 εκατομμυρίων δολαρίων το α’ τρίμηνο, έναντι ζημιών 294 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Sanofi: Θα πληρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις αγωγές για το Zantac

    Sanofi: Εξαγοράζει θυγατρική της Biotech για 2,2 δισ. δολάρια

    Banco Sabadell: Κατηγορεί την BBVA για παραβίαση των νόμων με την επιθετική προσφορά εξαγοράς των 11,5 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ