• Business

    Sanofi: Εξαγοράζει θυγατρική της Biotech για 2,2 δισ. δολάρια

    • Bloomberg
    Paul Hudson, CEO Sanofi

    Paul Hudson, CEO Sanofi


    Σε συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας Inhibrx, θυγατρική της Biotech, προχώρησε η Sanofi, έναντι τιμήματος 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας τη δυνατότητα στη κορυφαία γαλλική φαρμακευτική να διαθέσει στην αγορά μία πιθανή θεραπεία γενετικής διαταραχής, που επηρεάζει τους πνεύμονες και το ήπαρ.

    Η εξαγορά είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από αγορές μικρού και μεσαίου μεγέθους, καθώς η Sanofi προσπαθεί να διπλασιάσει τα καινοτόμα φάρμακά της και να μειώσει την εξάρτησή της από το υπερπαραγωγικό φάρμακο για το άσθμα Dupixent.

    Οι μέτοχοι της Inhibrx θα λάβουν 30 δολάρια ανά μετοχή ως μέρος της συμφωνίας, μαζί με το δικαίωμα να λάβουν 5 δολάρια σε μετρητά, εάν το πειραματικό φάρμακο πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

    Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Inhibrx, Mark Lappe, θα διεξαγάγει μια δευτερογενή έρευνα και η Sanofi θα βοηθήσει στην κεφαλαιοποίηση, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

    Τα μελλοντικά σχέδια

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sanofi, Paul Hudson, έχει προαναγγείλει μια νέα εποχή έρευνας και ανάπτυξης αιχμής στην εταιρεία, μιμούμενος ανταγωνιστές όπως τη Novartis και τη Roche.

    Το σχέδιό του περιλαμβάνει την αύξηση των δαπανών της Sanofi για την ανάπτυξη φαρμάκων τα επόμενα χρόνια, στόχος που απαιτούσε την εγκατάλειψη των παλιών στόχων για τη κερδοφορία, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από κάποιους μετόχους.

    Ωστόσο, ο Hudson υποστηρίζει ότι ο αγωγός πειραματικών φαρμάκων της Sanofi είναι τώρα τόσο πολλά υποσχόμενος, που η αύξηση των δαπανών θα δημιουργήσει περισσότερη αξία μακροπρόθεσμα.

    Με τη συμφωνία με την Inhibrx, η Sanofi αποκτά όλα τα assets και τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με το πειραματικό φάρμακο INBRX-101, μια θεραπεία για ασθενείς με ανεπάρκεια της άλφα-1 αντιθρυψίνης.

    Τα άτομα με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή, παράγουν χαμηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης – η οποία βοηθά στην προστασία των πνευμόνων – και η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης από το κάπνισμα, τη ρύπανση και τη σκόνη.

    Ενισχυμένες δυνατότητες

    Η Sanofi αναμένει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με διαθέσιμους πόρους μετρητών.

    Η συμφωνία έρχεται καθώς η εταιρεία αποκτά πολλά υποσχόμενα assets στους τομείς του καρκίνου, της γονιδιακής θεραπείας και των σπάνιων ασθενειών, εν μέσω μιας νέας επιτάχυνσης συμφωνιών στο χώρο της βιοτεχνολογίας.

    Η θεραπεία από την έκθεση στον μόλυβδο της Inhibrx με έδρα την Καλιφόρνια αναθεωρήθηκε γρήγορα τον περασμένο Μάιο και τώρα προσπαθεί να θεραπεύσει την πιο κοινή γενετική αιτία ηπατικής νόσου στα παιδιά.

    «Η απόκτηση του νέου προϊόντος της Inhibrx από τη Sanofi, ενισχύει τις εμπορικές δυνατότητες του φαρμάκου, λόγω της υπάρχουσας ηγετικής θέσης της Sanofi στις αιματολογικές διαταραχές», έγραψαν σε σημείωμα ο Thibault Boutherin και οι συνεργάτες του στη Morgan Stanley.

    Παράλληλα, το «best seller» Dupixent της Sanofi, είναι πολλά υποσχόμενα – βάσει δοκιμών – στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ, μια από τις καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσει άτομα με ανεπάρκεια άλφα-1 αντιθρυψίνης.

    Η εταιρεία επισημαίνει τώρα ότι τα σχέδιά της για αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, θα οδηγήσουν σε αύξηση κατά 50% του αριθμού των κλινικών δοκιμών σε τελευταίο στάδιο το 2024 και το 2025.

    Τα νέα προϊόντα στα οποία εργάζεται η Sanofi περιλαμβάνουν το Altuviiio για την αιμορροφιλία και το Tzield για τον διαβήτη τύπου 1.

    Τα πιο πολλά υποσχόμενα πειραματικά φάρμακα της εταιρείας περιλαμβάνουν το amlitelimab για τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας, μια χρόνια πάθηση του δέρματος, και το frexalimab για τη στόχευση, μεταξύ άλλων, στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας «κατρακύλησε» τον περασμένο Οκτώβριο μετά την απογοητευτική πρόβλεψη της εταιρείας για χαμηλότερα κέρδη και το 2024.

    Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας έκανε ιστορική «βουτιά» 16% στο χρηματιστήριο του Παρισιού, «διαγράφοντας» 19,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

    Έκτοτε βέβαια έχει σημειώσει ράλι.

    Διαβάστε επίσης: 

    Παπουτσάνης: Στα 62,3 εκατ. ο τζίρος το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ