• Business

    Sanofi: Θα πληρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις αγωγές για το Zantac

    Paul Hudson, CEO Sanofi

    Paul Hudson, CEO Sanofi


    Η Sanofi θα πληρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει περίπου 4.000 αγωγές που κατηγορούν τον φαρμακευτικό κολοσσό ότι δεν προειδοποίησε τους χρήστες ότι το φάρμακό της Zantac θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία.

    Ο διακανονισμός ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά το ποσό δεν δημοσιοποιήθηκε. Η συμφωνία παρέχει στους πρώην χρήστες του Zantac κατά μέσο όρο περισσότερα από 25.000 δολάρια ανά αγωγή, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Ωστόσο, ο σχετικά μέτριος διακανονισμός θα πρέπει να ικανοποιήσει τους επενδυτές της Sanofi, οι οποίοι ανησυχούσαν στο παρελθόν για τις οικονομικές συνέπειες των χιλιάδων αγωγών στις ΗΠΑ που είχαν στόχο τους παραγωγούς του Zantac όπως η Sanofi και η GSK, η οποία ανέπτυξε το προϊόν.

    Ο διακανονισμός ισχύει κυρίως για υποθέσεις πολιτειακών δικαστηρίων εκτός του Ντέλαγουερ, όπου ένας δικαστής εξετάζει το κατά πόσο θα κάνει δεκτά τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν περισσότερες από 70.000 αγωγές. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα απέρριψε περισσότερες από 5.000 αγωγές το 2022, λέγοντας ότι η επιστήμη πίσω από τους ισχυρισμούς για τον καρκίνο ήταν προβληματική.

    Η Sanofi αρνήθηκε να σχολιάσει τις «εικασίες και φήμες» σχετικά με το ποσό του διακανονισμού και αρνήθηκε ότι το Zantac προκαλεί καρκίνο.

    «Η Sanofi διευθετεί αυτές τις υποθέσεις, όχι επειδή πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί έχουν κάποιο βάρος, αλλά μάλλον για να αποφύγουμε τα έξοδα και την συνεχή αναστάτωση του δικαστικού αγώνα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Το συνολικό ποσό αποζημίωσης της συμφωνίας θα επηρεαστεί από το πόσοι από τους 4.000 ενάγοντες θα επιλέξουν να αποδεχθούν την προσφορά διακανονισμού ή να συνεχίσουν τη δικαστική διαμάχη, ανέφεραν τα άτομα.

    Οι ανησυχίες για την έκθεση της εταιρείας στις υποθέσεις Zantac οδήγησαν στην εξανέμιση περίπου 45 δισ. δολαρίων της χρηματιστηριακής αξίας της GSK και της Sanofi το καλοκαίρι του 2022. Έκτοτε, οι μετοχές έχουν ανακάμψει. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το Zantac κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ ως συνταγογραφούμενο φάρμακο το 1983 πριν χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την καούρα χωρίς ιατρική συνταγή το 1996. Ανήκε σε πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer Inc. και Boehringer πριν την εξαγοράσει η Sanofi το 2017.

    Οι πρώην χρήστες ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι το Zantac ενείχε κίνδυνο καρκίνου και παρόλα αυτά το πουλούσαν χωρίς προειδοποιήσεις.

    Το Zantac αποσύρθηκε το 2019, περίπου ένα μήνα μετά την δημόσια ανακοίνωση ενός ανεξάρτητου εργαστηρίου ότι βρήκε πιθανή καρκινογόνο ουσία NDMA στο φάρμακο. Η έρευνα του εργαστηρίου έδειξε ότι το δραστικό συστατικό του Zantac εκείνη την εποχή – η ρανιτιδίνη – δημιουργούσε την NDMA με την πάροδο του χρόνου ή σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τα ευρήματα τον Απρίλιο του 2020 και διέταξαν την απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά.

    Η Sanofi έκτοτε έλαβε έγκριση για να επιστρέψει το Zantac στα ράφια των καταστημάτων των ΗΠΑ, αλλά χωρίς ρανιτιδίνη. Τώρα φτιάχνεται με φαμοτιδίνη, το δραστικό συστατικό του ανταγωνιστή Pepcid. Το Zantac παραμένει μια από τις κορυφαίες θεραπείες για την καούρα στις ΗΠΑ, σε μια αγορά που απέφερε πωλήσεις 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΦΕΤ: Ανακαλεί προϊόν διατροφής με επικίνδυνο βακτηρίδιο

    Καρποδίνη: Aρωγός ο ΕΟΠΥΥ στους πάσχοντες από θαλασσαιμία

    Δακρυοαδενίτιδα: Μορφές, αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση



    ΣΧΟΛΙΑ