• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Rolex: Τιμή ρεκόρ για το σπάνιο “ρολόι του επιστήμονα” σε δημοπρασία

    To Rolex Milgauss, γνωστό και ως το ρολόι του “τρελού επιστήμονα”


    Ένα σπάνιο «διαμάντι» της Rolex, έσπασε όλα τα προγνωστικά κατά τη διάρκεια δημοπρασίας πολυτελών ρολογιών στη Γενεύη, καθώς πωλήθηκε σε υπερδιπλάσια τιμή από την εκτιμώμενη.

    Το Rolex Milgauss, ένα από τα μοντέλα που έχουν συνδεθεί με την επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι σχεδιασμένο να αντιστέκεται στα μαγνητικά πεδία, πωλήθηκε στα 2,5 εκατ. δολάρια, τιμή ρεκόρ για το συγκεκριμένο μοντέλο και κατά πολύ υψηλότερα από την εκτίμηση πώλησης έναντι 1 εκατ. δολαρίων.

    Πρόκειται για ένα Milgauss σε άριστη κατάσταση με έτος κατασκευής το 1958, από ανοξείδωτο ατσάλι, με μαύρο καντράν και περιστρεφόμενη στεφάνη.

    Ο μυστήριος πλειοδότης

    Με τις προσδοκίες να είναι χαμηλές πριν την έναρξη της δημοπρασίας στη Γενεύη, καθώς μία παρόμοια έκδοση του Milgauss πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s to 2013 στα 317.000 φράγκα και από τον οίκο Philips το 2022 στα 300.000 φράγκα, για το συγκεκριμένο κομμάτι εμφανίστηκαν δύο διεκδικητές.

    Ο πλειοδότης κέρδισε μια αντίπαλη προσφορά που προερχόταν από τις ΗΠΑ και σύμφωνα με το Bloomberg κέρδισε το ρολόι για λογαριασμό της Rolex. H αγορά από τους οίκους πολυτελείας των δικών τους κομματιών, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, καθώς πολλές φορές αυτά τα κομμάτια αξιοποιούνται σε συλλογές ή σε μουσεία.

    Τον περασμένο Μάρτιο η Rolex παρουσίασε τη νέα συλλογή ρολογιών της, ενώ παράλληλα απέσυρε διακριτικά το μοντέλο Milgauss, το λεγόμενο από τους φανατικούς «ρολόι του τρελού επιστήμονα».

    Οι τιμές του συγκεκριμένου μοντέλου, το οποίο ποτέ δεν υπήρξε τόσο δημοφιλές όσο άλλα μοντέλα όπως το Daytona, εμφάνισαν αύξηση στην δευτερογενή αγορά για κάποιους μήνες, ενώ η τιμή-ρεκόρ στην τελευταία δημοπρασία επιβεβαιώνει την αυξημένη ζήτηση για τα πολυτελή ρολόγια.

    Η πρόταση του CERN

    Η επικρατέστερη άποψη για το πώς γεννήθηκε το ρολόι του επιστήμονα, θέλει το CERN να προσεγγίζει στη δεκαετία του 1950 τη Rolex, ζητώντας την να δημιουργήσει ένα ρολόι χειρός, το οποίο να είναι ακριβείας ακόμα και υπό την επιρροή μαγνητικών κυμάτων. Η Rolex ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και το 1956 δημιούργησε το Millgaus.

    Το όνομά του σημαίνει στα γαλλικά χίλια γκάους, τη μονάδα μέτρησης της πυκνότητας της μαγνητικής ροής, η οποία προέρχεται από το όνομα του Γερμανού μαθηματικού και φυσικού Καρλ Φρίντριχ Γκάους.

    Το συγκεκριμένο μοντέλο συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με τους επιστήμονες, «το ρολόι του σπασίκλα» για κάποιους και δεν φορέθηκε ποτέ από κάποιον διάσημο, ώστε να απολαύσει την φήμη των άλλων μοντέλων.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε δημοπρασία σπάνιο Patek Philippe – Μπορεί να ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ