• Bons Vivants

    Σε δημοπρασία σπάνιο Patek Philippe – Μπορεί να ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια

    • Bloomberg

    Το Patek Philippe 1518 ‘Pink on Pink.’ πηγή: Sotheby’s


    Ένα εξαιρετικά σπάνιο ρολόι Patek Philippe θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s τον Ιούνιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή πώλησης του θα μπορούσε να φτάσει τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, επηρεάζοντας την αγορά με τα ακριβά vintage ρολόγια.

    Το ρολόι είναι ένα «Pink on Pink» Patek Philippe 1518, με καντράν σομόν και κάσα από ροζ χρυσό. Λιγότερα από 300 ρολόιγα χρονογράφοι με οθόνη φάσης σελήνης έχουν κατασκευαστεί και το συγκεκριμένο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεύει την τελευταία από τις 15 μόνο γνωστές εκδόσεις «Pink on Pink».

    Με εκτίμηση τιμής 2,5 έως 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η πώληση θα αποτελέσει προάγγελο για την δύναμη της συνολικής αγοράς δημοπρασιών ρολογιών.

    Ένα άλλο «Pink on Pink» 1518, που προηγουμένως ανήκε στον πρίγκιπα Tewfik Adil Toussoun της Αιγύπτου, πουλήθηκε από τον Sotheby’s στην τιμή των 9,57 εκατ. δολαρίων, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,2 έως 2,2 εκατ. δολάρια, τον Δεκέμβριο του 2021. Η βασιλική του προέλευση, η άψογη κατάσταση του και τα άρτια έγγραφα που το συνόδευαν, κάτι ασυνήθιστο για ένα τόσο παλιό Patek, ανέβασαν σημαντικά την αξία του, αναφέρει το Bloomberg.

    Ένα 1518 με κάσα από χάλυβα – λιγότερο πολύτιμο αλλά πιο σπάνιο μέταλλο – πωλήθηκε από τη Phillips για περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια το 2016.

    Μετά την άνθηση της αγοράς μεταχειρισμένων το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022, η ζήτηση για ορισμένα vintage ρολόγια επιβραδύνθηκε με τις τιμές για τα πιο περιζήτητα ρολόγια Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet να υποχωρούν απότομα στη δευτερογενή αγορά.

    Οι αγοραστές έχουν γίνει πιο προσεκτικοί εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, των υψηλότερων επιτοκίων και της κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων.

    Το ρολόι Patek που δημοπρατείται τον Ιούνιο, κατασκευάστηκε το 1946 και πουλήθηκε στον αρχικό του ιδιοκτήτη το 1947. Από τότε παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειας του ιδιοκτήτη και σύμφωνα με τον Sotheby’s ήταν αχρησιμοποίητο σε ένα συρτάρι για 30 χρόνια.

    «Αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό η προέλευση των περίπλοκων ρολογιών χειρός Patek και αυτή είναι μια από τις πιο σπάνιες εκδόσεις του», δήλωσε ο Jonathon Burford,  αντιπρόεδρος του Sotheby’s και ειδικός για τα ρολόγια. Το ρολόι θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη.

    Η τιμή του είναι βέβαιο ότι θα φτάσει τουλάχιστον την ελάχιστη εκτίμηση των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς υπάρχει ένας τρίτος εγγυητής που προσφέρθηκε να το αγοράσει σε αυτό το τίμημα, επιβεβαίωσε ο Sotheby’s.

    Το ρολόι φέρει στο καντράν την παλαιότερη, «μεγάλη» υπογραφή του κατασκευαστή του, «Patek Philippe & Co.». Η εταιρεία συρρίκνωσε την υπογραφή στα ρολόγια της σε «Patek Philippe» το 1948. Μόλις επτά από τα 15 «Pink on Pink» 1518 που είναι γνωστό ότι υπάρχουν έχουν τη μεγάλη υπογραφή.

    Ο Eric Wind, επικεφαλής της Wind Vintage, ενός αντιπροσώπου που εδρεύει στο Palm Beach στη Φλόριντα, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν για τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, είπε ότι η αγορά με τους συλλέκτες που αναζητούν τέτοια σπάνια κομμάτια έχει αυξηθεί σημαντικά.

    «Υπάρχει σίγουρα ένα μεγαλύτερο τμήμα συλλεκτών που ενδιαφέρεται για το 1518», είπε ο Wind, ο οποίος ασχολείται με σπάνια Pateks μεταξύ άλλων vintage ρολογιών.

    Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι γνώριζε στο παρελθόν για το συγκεκριμένο ρολόι και μάλιστα είχε προσπαθήσει να το αποκτήσει.

    Το Pink on Pink 1518 βγαίνει προς πώληση μόνο κάθε λίγα χρόνια και ο Wind είπε ότι η τελική τιμή πώλησης στη δημοπρασία θα εξαρτηθεί από το πώς κρίνουν οι πλειοδότες την κατάσταση του ρολογιού στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

    «Η γενική αίσθηση με την οικονομία αυτή τη στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πρόθυμοι να γράψουν επταψήφιες επιταγές σε σύγκριση με πριν από 15 μήνες», επισήμανε ο Wind.

    Ωστόσο, ένα πολύ πιο μοντέρνο αλλά και σπάνιο Patek έφτασε πρόσφατα τα 5,8 εκατομμύρια δολάρια στο Χονγκ Κονγκ, την υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για ένα ρολόι σε διαδικτυακή δημοπρασία.

    Ο Marc Montagne, συγγραφέας του βιβλίου Invest in Watches, The Art of Watch Collecting, με έδρα τη Γενεύη, είπε ότι ενώ η συνολική αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών υποχωρεί, τα πραγματικά σπάνια ρολόγια, όπως αυτό το 1518, εξακολουθούν να έχουν καλύτερη απόδοση στις δημοπρασίες.

    «Τώρα θα δούμε αν αυτό συνεχίζει να ισχύει και αυτά τα ρολόγια λειτουργούν ως μία ξεχωριστή αγορά».

    Διαβάστε ακόμη:

    Rolex: Αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων Daytona μετά την κυκλοφορία του νέου μοντέλου

    Σπάνιο Patek Philippe πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 5,8 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ