• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρεκόρ στη Ρωσία: Για πρώτη φορά κατέχει περισσότερα αποθέματα χρυσού έναντι δολαρίων

    • Bloomberg
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Μετά από μία πολυετή προσπάθεια μείωσης της έκθεσης της σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, τα αποθέματα χρυσού που κατέχει η Ρωσία ύψους 583 δισ. δολαρίων, ξεπέρασαν τα αποθέματα της σε δολάρια.

    Στα τέλη Ιουνίου του 2020, τελευταία ημερομηνία που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο χρυσός αποτελούσε το 23% των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Το μερίδιο των περιουσιακών της στοιχείων σε δολάρια υποχώρησε στο 22% από άνω του 40% που ήταν το 2018.

    Gold Stash

    Η μετατόπιση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που σκιαγράφησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την «από-δολαριοποιήση» της ρωσικής οικονομίας και την μείωση της ευαλωτότητας της στις κυρώσεις των ΗΠΑ, εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον.

    Ο χρυσός καταλαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας μετά το ευρώ, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των συνολικών περιουσιακών της στοιχείων. Περίπου 12% των αποθεμάτων καταλαμβάνει το κινεζικό γουάν.

    Russia has been growing its international reserves in recent years

    Η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας ενισχύθηκε και από την αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου κατά 26% στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2020. Η κεντρική τράπεζα αγόρασε επίσης χρυσό αξίας 4,3 δισ. δολαρίων κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η Ρωσία ξόδεψε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία αποθεμάτων χρυσού τα τελευταία πέντε χρόνια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι σταμάτησε να αγοράζει χρυσό το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

    Μυστήριο! Γιατί η Ρωσία σταματά να αγοράζει χρυσό;

    GoldSwitzerland: Στροφή σε Bitcoin και χρυσό – Oι αγορές είναι Frankenstein

    Χρυσός: Την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας με κέρδη 25% ολοκλήρωσε το πολύτιμο μέταλλο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ