• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Προβλέψεις για «κόκκινα» δάνεια 956 εκατ. δολαρίων γράφει η Standard Chartered


    Προβλέψεις για πιθανές ζημίες από «κόκκινα» δάνεια ύψους 956 εκατ. δολαρίων παίρνει η Standard Chartered, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Πρόκειται για τις μεγαλύτερες προβλέψεις που έχει πάρει η τράπεζα από το 2015, καθώς πολλοί πελάτες της στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί – ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει μόνο η StanChart, αλλά πολλές τράπεζες στον κόσμο.

    Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος οδήγησε την Standard Chartered στην αύξηση των assets υψηλού ρίσκου κατά 6,2 δισ. δολάρια, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για τους κλάδους που είναι πιθανότερο να υποστούν σοβαρότατο πλήγμα λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με την τράπεζα, ο συναγερμός αυτός αφορά κυρίως αεροπορικές εταιρείες.

    Ωστόσο, τα κέρδη πρώτου τριμήνου της τράπεζας ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,22 δισ. δολάρια, με πτώση 12%.

    Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 13%, υποστηριζόμενα από την αύξηση των εσόδων από το trading.

    Όπως κι άλλες βρετανικές τράπεζες, η Standard Chartered έχει ακυρώσει τις αγορές ιδίων μετοχών και την καταβολή μερισμάτων κατ’ απαίτηση των ρυθμιστικών Αρχών. Επιπλέον, συμφώνησε να κατεβάσει την τιμή που θα εισπράξει από την πώληση μεριδίου σε τράπεζα της Ινδονησίας, γεγονός που μετριάζει επίσης τις πιθανότητες επιστροφής χρημάτων στους επενδυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ