• Ναυτιλία

    Νέα εταιρεία για τις δραστηριότητες του ομίλου Λάτση στην αγορά LNG

    • Δανάη Στρατή


    Το “πράσινο φως” για την ίδρυση της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τις δραστηριότητες του στον κλάδο μεταφοράς LNG  έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Λάτση.

    Πρόκειται για την Latsco LNG Marine Management Inc, με έδρα στα νησιά Μάρσαλ, η οποία θα έχει γραφείο και στην Ελλάδα, στα κεντρικά κτίρια του ομίλου, με επικεφαλής τους γενικούς διευθυντές Γιώργο Μαργαρώνη και Κωνσταντίνο Βλάχο.

    Ακολουθώντας τη νέα τάση της παγκόσμιας ναυτιλίας, ο όμιλος Latsco εισήλθε στην αγορά μεταφοράς LNG στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, με την παραγγελία δύο νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρητικότητας 174,000-cbm, στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries. Τα νέα πλοία αναμένεται να παραλάβει η εταιρεία το 2021.

    Οι κινήσεις της ναυτιλιακής στο νέο κλάδο είναι προσεκτικές και η προϋπόθεση για την υλοποίηση τους είναι να εξασφαλίσει πρώτα συμφωνίες ναύλωσης για τα νέα πλοία. Μάλιστα, πηγές ανέφεραν ότι έχει ήδη κλείσει συμφωνία πενταετούς ναύλωσης για το ένα από αυτά, με την ολλανδική πολυεθνική Trafigura.

    Σημειώνεται ότι αρκετές μεγάλες ναυτιλιακές της χώρας με μικτούς στόλους έχουν σπεύσει το τελευταίο διάστημα να διαχωρίσουν, με την ίδρυση ξεχωριστών εταιρειών, τις δραστηριότητες τους ανά κλάδο. Επίσης, ορισμένοι Έλληνες πλοιοκτήτες προχώρησαν στην αλλαγή επωνυμίας των εταιρειών τους με στόχο την αποσαφήνιση των εσωτερικών δομών των ομίλων τους και τη διευκόλυνση των ναυλωτών που αναζητούν συγκεκριμένες κατηγορίες πλοίων.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Capital Gas που ίδρυσε το 2018 ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης για να εισέλθει στον κλάδο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, ο εφοπλιστή Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης, επικεφαλής του ομίλου Latsco προχώρησε στην αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας των εταιρειών διαχείρισης του στόλου του με στόχο να αποτυπώσει την ταχέως εξελισσόμενη πορεία του. Έτσι, η Consolidated Marine Management Inc (CMM), η γνωστή εταιρεία διαχείρισης του ομίλου Latsco στην Αθήνα, άλλαξε επωνυμία μετά από 20 και πλέον χρόνια, σε Latsco Marine Management Inc.

    Άλλη μία εταιρεία συμφερόντων της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας που άλλαξε όνομα είναι η Marla Shipmanagement Inc., που δημιουργήθηκε από τη σύντμηση του ονοματεπώνυμου της μητέρας του εφοπλιστή, Μαριάννας Λάτση. Το νέο της όνομα είναι Marla Dry Bulk Shipmanagement Inc. και αποσαφηνίζει το αντικείμενο της που συνδέεται με τη διαχείριση των πλοίων ξηρού φορτίου, τα οποία εξαγόρασε ο κ. Λάτσης μέσω της Ivy Shipping LLC.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ