• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Τι εννοούν πραγματικά όταν μιλούν για “οικονομική ανεξαρτησία”

    • Bloomberg
    πριγκιπας-χαρι-μεγκαν-μαρκλ

    Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ


    Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μάρκλ κόβουν τους οικονομικούς δεσμούς με το παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο πλαίσιο της αιφνιδιαστικής απόφασης του ζευγαριού να παραιτηθεί από τα κύρια μέλη της βασιλικής οικογένειας.

    Η νέα ιστοσελίδα τους, sussexroyal.com, αναφέρει λεπτομερώς το “μοντέλο εργασίας” για τον δούκα και τη δούκισσα, σημειώνοντας ότι τα βασιλικά τους καθήκοντά δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον μερικώς από τη βασίλισσα. Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν από τους περιορισμούς που υπάρχουν για την απόκτηση εισοδημάτων από εργασία.

    “Εκτιμούν το γεγονός ότι θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν χρήματα μέσω της εργασίας τους, κάτι που με βάση την τρέχουσα δομή απαγορεύεται να κάνουν”, εξηγεί η ιστοσελίδα. “Για το λόγο αυτό επέλεξαν να γίνουν μέλη της βασιλικής οικογένειας με οικονομική ανεξαρτησία”.

    Πριν από το γάμο τους, η Δούκισσα του Σάσεξ, 38 ετών, ήταν ηθοποιός στις ΗΠΑ, ενώ ο 35χρονος πρίγκιπας Χάρι είχε υπηρετήσει στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. Το ζευγάρι έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει σημαντικές απολαβές, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βγάζει από αμοιβές για ομιλίες εξαψήφια κέρδη.

    Αλλά η δημιουργία μιας τέτοιας υποδομής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας είναι επί μακρόν αμφιλεγόμενα και η ανακοίνωση της Τετάρτης από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, δείχνει ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

    “Οι συζητήσεις με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο”, σύμφωνα με τη δήλωση. «Κατανοούμε την επιθυμία τους να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα που θα χρειαστούν χρόνο για να καθοριστούν».

    Η βασιλική επιχορήγηση

    Από το 2012, τα βασιλικά καθήκοντα της Ελισάβετ χρηματοδοτούνται μερικώς από το σύστημα που είναι γνωστό ως Βασιλική Επιχορήγηση. Αυτό παρέχει στη μοναρχία το 1/4 των κερδών της Περιουσίας του Στέμματος (Crown Estate), στην οποία περιλαμβάνονται ακίνητα στο Λονδίνο, μέρος του θαλάσσιου βυθού του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και δάση, φάρμες και το κτήμα Γουίνσδορ. Η Περιουσία του Στέμματος είχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω των 14 δισεκατομμυρίων λιρών (18,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος της οικονομικής χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου. Τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της συντήρησης του παλατιού, των μισθών και άλλων δαπανών της βασιλικής οικογένειας.

    Ακόμη και αν το ζευγάρι Χάρι-Μέγκαν αποκοπεί από αυτούς τους δεσμούς, το γραφείο τους δύσκολα θα είναι οικονομικά ανεξάρτητο από την ευρύτερη μοναρχία.

    Μόνο το 5% του κόστους των επίσημων καθηκόντων του νοικοκυριού του Σάσεξ χρηματοδοτείται από χρήματα που προέρχονται από τη βασιλική επιχορήγηση.  Τα υπόλοιπα καλύπτονται από το Δουκάτο της Κορνουάλης, ένα ιδιωτικό κτήμα που χρηματοδοτεί τις ιδιωτικές και επίσημες δαπάνες του Πρίγκηπα της Ουαλίας, του πατέρα του Χάρι. Το Δουκάτο είχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 933 εκατομμυρίων λιρών στο τέλος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, με αποτέλεσμα να έχει εισόδημα 21 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.

    Το ζευγάρι είναι ήδη ανεξάρτητο οικονομικά, με την προσωπική περιουσία του πρίγκιπα Χάρι να εκτιμάται σε 30 εκατομμύρια λίρες, χάρη στο μερίδιο που έχει από την περιουσία της μητέρας του και το κληροδότημα από τη γιαγιά του, ανέφεραν οι Times του Λονδίνου.

    Παρά τα ενδεχόμενα νέα εισοδήματα, ο πρόσθετος πλούτος που θα συσσωρεύει το ζευγάρι πιθανώς θα παραμείνει ένα μικρό κομμάτι σε σχέση με την προσωπική περιουσία της βασίλισσας που εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg Billionaires Index. Τα περισσότερα από αυτά κληρονόμησε από την οικογένεια της, ενώ στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνεται και μία από τις πιο πολύτιμες συλλογές γραμματοσήμων στον κόσμο.

    Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρότερη από την περιουσία των 20 δισ. δολαρίων του Τζιμ Ράτκλιφ, του πλουσιότερου ανθρώπου της Βρετανίας, η Βασιλική Οικογένεια παραμένει ένας από τους πιο πολύτιμους θεσμούς της χώρας με καθαρή αξία 68 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με έκθεση της Brand Finance του 2017. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τη συνεισφορά της μοναρχίας στην οικονομία μέσω του τουρισμού και άλλα οφέλη, όπως η επίδραση των βασιλικών μωρών στα brand της μόδας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ