• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Πώς θα γίνει η παραίτηση τους, μέσα από 12 ερωταπαντήσεις

    • Bloomberg
    χαρι-μεγκαν

    Χάρι και Μέγκαν


    Η αιφνιδιαστική δήλωση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν, για την παραίτηση από τα βασιλικά τους καθήκοντα εγείρει μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον τους, σύμφωνα με το Press Association.

    Τι αναφέρει η δήλωση τους;

    Ο Χάρι και η Μέγκαν δήλωσαν σε “προσωπικό μήνυμα” ότι σκοπεύουν να αποχωρήσουν από κύρια μέλη της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούν για να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, ενώ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη βασίλισσα.

    Πού θα ζουν;

    Στα σχέδια τους είναι να μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ Αγγλίας και Βορείου Αμερικής.

    Τι θα γίνει με το σπίτι τους, το Frogmore Cottage, στο Γουίνσδορ;

    Θα συνεχίσουν να έχουν τη βάση τους στο Frogmore Cottage όταν βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 2,4 εκατομμύρια λίρες (3,1 εκατ. δολάρια) για να ανακαινιστεί η κατοικία του Χάρι και της Μέγκαν, όπου το ζευγάρι μετακόμισε πριν από μόλις εννέα μήνες.

    Πού θα κατοικούν στη Βόρειο Αμερική και θα αγοράσουν σπίτι εκεί;

    Αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Το ζευγάρι μόλις πέρασε έξι εβδομάδες στον Καναδά, οπότε αναμένεται να ζουν εκεί κάποιο μέρος του χρόνου.

    Πώς θα γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι;

    Η νέα επίσημη ιστοσελίδα Sussexroyal.com αναφέρει ότι το ζευγάρι δεν θα λαμβάνει πλέον χρηματοδότηση μέσω της κρατικής επιχορήγησης από τους φορολογούμενους για τα επίσημα έξοδα γραφείου – τα οποία δήλωσαν ότι αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών εξόδων τους. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας πληρώνει προς το παρόν το υπόλοιπο κόστος για τη χρηματοδότηση των δημόσιων καθηκόντων τους και ορισμένα από τα ιδιωτικά τους έξοδα από το εισόδημα του Δουκάτου του Κορνουάλης. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο. Η κρατική επιχορήγηση χρησιμοποιείται επίσης για να πληρώνονται τα επίσημα βασιλικά ταξίδια του Χάρι και της Μέγκαν και η ιστοσελίδα τους επισημαίνει  ότι “είναι περήφανοι” που πραγματοποιούν επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό για να υποστηρίξουν τη βασίλισσα, υποδεικνύοντας ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν.

    Θα βρουν αμειβόμενες θέσεις εργασίας;

    Η Sussexroyal.com δήλωσε ότι το ζευγάρι “αξιολογεί τη δυνατότητα να κερδίζει εισοδήματα μέσω της εργασίας, κάτι που με βάση την τρέχουσα δομή δεν επιτρέπεται να κάνει. Για το λόγο αυτό έχουν κάνει την επιλογή να γίνουν μέλη της βασιλικής οικογένειας με οικονομική ανεξαρτησία”. Ο Χάρι είναι πρώην στρατιώτης και η Meghan είναι πρώην ηθοποιός, αλλά το ζευγάρι πρόκειται να ξεκινήσει το νέο τους ίδρυμα SussexRoyal.

    Οι Βρετανοί φορολογούμενο θα συνεχίσουν να πληρώνουν για την ασφάλεια τους;

    Φαίνεται να το σκέφτονται. Το Sussexroyal.com, αναφερόμενο στην ένοπλη ασφάλεια από την αστυνομία με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε: “Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ θεωρούνται διεθνώς ως προστατευόμενα πρόσωπα που επιβάλλεται να έχουν αυτό το επίπεδο ασφάλειας”.

    Αλλά δεν θα είναι πλέον κύρια μέλη της βασιλικής οικογένειας;

    Ναι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Τα μη κύρια μέλη της βασιλικής οικογένειας γενικά δεν έχουν την πλήρη προστασία που απολαμβάνουν τα κύρια μέλη. Οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία αντιμετώπισαν στο παρελθόν κριτική σχετικά με τη χρήση της χρηματοδότησης των φορολογουμένων για την αστυνομική προστασία, αλλά ο Δούκας του Γιορκ πληρώνει τώρα για την ασφάλειά τους. Το μη δημοσιοποιημένο κόστος φύλαξης της βασιλικής οικογένειας στο σύνολό του εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως.

    Τι συμβαίνει με το κόστος για τους Καναδούς;

    Αν ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν βάση στον Καναδά – όπου η Βασίλισσα θεωρείται μονάρχης- , προκύπτει το ερώτημα αν οι Καναδοί θα πρέπει να συμβάλουν στο κόστος ασφαλείας τους ή ακόμα και να πληρώσουν για την επίσημη κατοικία.

    Θα χάσουν τους τίτλους ευγενείας τους;

    Η δήλωσή τους δεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο να χάσουν του τίτλους ευγενείας ούτε στο να απομακρυνθεί ο Χάρι από τη σειρά διαδοχής. Ο δούκας και η δούκισσα δήλωσαν ότι επέλεξαν να «χαράξουν έναν προοδευτικό νέο ρόλο μέσα σε αυτό το θεσμό».

    Μπορεί να συνδυαστεί η ιδιωτική εργασία με τα βασιλικά καθήκοντα;

    Ο συνδυασμός του διπλού ρόλου έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενος στο παρελθόν. Το 2002, ο κόμης και η κοντέσα του Wessex αποχώρησαν από τις επιχειρήσεις τους για να γίνουν βασιλικά μέλη πλήρους απασχόλησης, αφού κατηγορήθηκαν ότι “εξαργύρωσαν” την βασιλική τους ιδιότητα. Η ξαδέλφη του Χάρι, Zara Tindall κερδίζει το δικό της εισόδημα, αλλά δεν ασκεί βασιλικά καθήκοντα ούτε ζει σε επίσημη κατοικία.

    Τι γίνεται με την βασίλισσα και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας;

    Είναι φανερό ότι η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας δεν γνώριζαν το περιεχόμενο της προσωπικής δήλωσης του Χάρι και της Μέγκαν προτού βγει στη δημοσιότητα. Η ανακοίνωση έγινε μόλις επτά εβδομάδες μετά την αποχώρηση του δεύτερου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, Άντριου, από τα βασιλικά του καθήκοντα, ως επακόλουθο της καταστροφικής συνέντευξης στο Newsnight για τη φιλία του με τον καταδικασμένο σεξουαλικό δράστη Jeffrey Epstein. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ προειδοποίησε ότι η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να απομακρυνθούν θα είναι «περίπλοκη» και οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

    Γιατί ο Χάρι και η Μέγκαν πήραν αυτή την απόφαση;

    Το ζευγάρι μίλησε για τους αγώνες τους να ανταποκριθεί στην βασιλική ζωή και στο έντονο ενδιαφέρον των ταμπλόιντ, σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για την περιοδεία τους στην Αφρική. Η Μέγκαν είπε: “Δεν αρκεί να επιβιώσετε, αυτό δεν είναι το νόημα της ζωής. Πρέπει να ευημερήσετε. “

     



    ΣΧΟΛΙΑ